Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kołduny litewskie to pierożki nadziewane mięsem, polewane skwarkami z cebulą. Kołduny wyróżnia zapach świeżego, gotowanego mięsa oraz lekko pikantny smak. Uważa się, że wielkość pierożka zależy od pracowitości gospodyń je wytwarzających – mniejsze jest trudniej wykonać.

 

Kartacze litewskie - nazywane też cepelinami. Oryginalna potrawa litewska, znana doskonale w okolicach Puńska i Sejn, ale nie tylko. Przygotowuje się ją z ziemniaków, mięsa, cebulki, przypraw. Kartacze to obrazowo mówiąc – duże owalne pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Ciasto podobnie jak na cepeliny . Różnica polega na kształcie klusek. Kartacze są okrągłe a cepeliny jak cygaro.

 

:grin:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-86655
Udostępnij na innych stronach

Witam

Kartacze litewskie - nazywane też cepelinami

Cepeliny to oryginalna litewska nazwa tego wyrobu nazywanego u nas kartaczem :wink:

 

Cepeliny (kartacze) - oryginalna potrawa litewska rodem z Puńska. Przygotowuje się ją z odpowiednio dobranych składników i przypraw (ziemniaki surowe i gotowane, mielone mięso, cebulka, przyprawy). Podawane są z gorącą śmietanką i cebulką.

Nigdy w rosole!!!

Zawsze ze śmietaną taka tradycja Litewska. Śmietanę dodają do wielu potraw.

 

Kołduny litewskie - malutkie kołduniki z baraniną. Podaje się je w rosole.

 

Źródło:

http://www.punsk.com.pl/kuchnia%20regionalna/kuchnia%20regionalna_pl.htm

 

Mniam jedne i drugie. Często są robione w moim domu.

 

Cepeliny na Litwie:

http://www.hbh.lt/?lt=1215605363 - bardzo smaczne

Jak widać wszystkie potrawy ze śmietaną :lol:

 

 

propozycja podania kartaczy w rosole jest praktykowana na Suwalszczyźnie

Nigdy się z takim podaniem Cepelinów (kartaczy) nie spotkałem w naszym regionie :shock:

 

Pozdrawiam

Robert

 

P.S.

Przy następnej produkcji domowej kartaczy zrobię fotoreportaż

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-86662
Udostępnij na innych stronach

Podlasiak, ja nie za bardzo się zgadzam z Twoim opisem tej potrawy. Jak pisałem to i Kuroń i Makłowicz o kołdunach mówili i pokazywali jak się robi, tak jak ten przepis podał -już nie pamiętam nazwiska- właściciel portalu Mniam-Mniam. Przepis był podany zanim portal został płatnym i myślę, że mogę go w całości zaprezentować. To jest dokładnie ten przepis który w mojej rodzinie jest od wieków jako kołduny.

 

KOŁDUNY

 

Podobno cała Litwa je uwielbia. Można je nadziewać różnymi farszami: mięsem, grzybami, serem, wędliną... W Polsce zwane są kartaczami, pewnie z powodu ich wielkości i "mocy energetycznej".

Jeśli z farszem mięsnym, to koniecznie do niego trzeba dodać dużą ilość majeranku. A żeby majeranek ujawnił swój cały zapach, należy go przed wrzuceniem do farszu mocno rozetrzeć w dłoniach.

 

Czas 90 minut

Wykonanie średnio trudne

Ilość porcji 4-6

Koszt niski

Kalorii średnia

 

składniki:

 

1 kg ziemniaków

4 ugotowane ziemniaki średniej wielkości

sól

 

nadzienie:

3 kg ugotowanej tłustej wołowiny - np. z rosołu

(mogą być tez różne gatunki mięs: wieprzowina, drób)

2 cebule średniej wielkości

2 łyżki oleju

0.5 łyżeczki pieprza

0.5 łyżeczki soli

jajko, łyżka majeranku

 

 

Surowe ziemniaki obieram i ścieram na drobnej tarce i odciskam.

Sok odstawiam na kilka minut, aż na dnie naczynia osiądzie

krochmal. Wtedy zlewam wodę znad krochmalu i dodaję go do starych

ziemniaków. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę, dodaję

do surowych, solę i wyrabiam na jednolitą masę.

 

Czas na nadzienie:

 

Cebule obieram i kroję na bardzo drobną kostkę. Na patelni

rozgrzewam olej i na nim szkle cebulę, cały czas mieszając.

Ugotowane mięso mielę przez maszynkę o dużych otworach. Do mięsa

dodaję usmażoną cebulę, surowe jako, otarty majeranek, doprawiam

solą i pieprzem i mieszam dokładnie. Z ciasta formuję placki o

wielkości dłoni i grubości około 1 cm. Na placek nakładam czubatą

łyżkę nadzienia i zawijam tak, by otrzymać podłużne "pyzy".

Kołduny gotuję "na bieżąco" w dużej ilości osolonej wody około 30

minut - podczas gotowania delikatnie mieszam za pomocą drewnianej

łyżki. W oryginale to kaloryczne danie podaje się z sosem ze

śmietany wymieszanej z podsmażoną cebulką na słoninie lub boczku.

Prawda, że to bardzo dobry sposób?

 

Jedyna różnica to jako farsz zawsze to boczek. Mięso surowe, nie gotowane jak w przepisie , i tylko okraszone, bez śmietany.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-86663
Udostępnij na innych stronach

I ciąg dalszy.

Bardzo smaczne, syte danie oparte na mielonej wołowinie, czerwonej fasoli i pomidorach.

Potrawę można jeść bez dodatków, nadaje się też do ryżu, a najlepiej komponuje z tortillą.

Podobno to kuchnia meksykańska (chociaż niektórzy mówią też o hiszpańskiej) więc można a właściwie powinno się doprawiać na ostro.

Dobrym dodatkiem jest słodki sos chili.

 

http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=43&lp_przepisu=5

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-86667
Udostępnij na innych stronach

pawełgdynia może jakaś fotka w czasie obiadu , jak to danie u ciebie wygląda.

A poza tym : http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2878&highlight=chleb+makowo

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-86668
Udostępnij na innych stronach

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-86671
Udostępnij na innych stronach

Ach cepeliny , cepeliny _ to jest żarełko, prosto z gara polane skwarkami z boczku wędzonego i koniecznie na to łycha kwaśnej śmietany.

Tradycyjna jesienna potrawa w naszej rodzinie.

Kołduny litewskie - małe pierożki nadziane surową baraniną, w tym do 40% łoju, a jak kto nie lubi baraniny, to siekaną polędwicą wołową.

Podawane w rosole wołowym i traktowane jako pierwsze danie, na południu Polski podawane osobno skropione octem.

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-86673
Udostępnij na innych stronach

Kołduny litewskie - małe pierożki nadziane surową baraniną, w tym do 40% łoju, a jak kto nie lubi baraniny, to siekaną polędwicą wołową.

Tak, taki opis kołdunów (nadzienie z surowego mięsa przedniej jakości wymieszanego z łojem lub szpikiem wołowyym) znalazłam w zeszycie mojej mamy z czasów klasztornej szkoły. Po rozgryzieniu powinien wypłynąć rosołek. Nadzienie z mięsa gotowanego nigdy nie da tego efektu. Dlatego kołdunki to nie pierożki :!: i nie cepeliny.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-86690
Udostępnij na innych stronach

No i troszkę dla odmiany : kapusta nadziewana mięsem - pospolite gołąbki . Jeszcze godzinka w piekarniku i obiadek :tongue:

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-86698
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze w sprawie kołdunów, podobno Litwini zaprzeczają coby kołduny miały rodowód litewski, twierdzą że to odmiana pielmieni i pochodzą z Rosji.

 

A u mnie dziś potrawa Wielkopolska - kluchy na łachu z pieczoną szynką.

Pozdrawiam.

 

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-86714
Udostępnij na innych stronach

pawełgdynia może jakaś fotka w czasie obiadu , jak to danie u ciebie wygląda.

Niestety, ale robiąc jakoś nie wpadłem na to żeby popstrykać coś aparatem.

Jak już wspomniałem mam sporo przetestowanych przepisów p.Makłowicza, niestety żadnych udokumentowanych.

 

Obiecuje poprawię się :).

 

Pozdrawiam

 

Edit..umknął mi Twój przepis....prawie plagiat zrobiłem :)

Różnica taka że w przepisie który podałem jest to danie "stałe" :) a nie zupka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-86730
Udostępnij na innych stronach

Nigdy się z takim podaniem Cepelinów (kartaczy) nie spotkałem w naszym regionie :shock:

cóż... nie śmiem nawet dyskutować z mieszkańcami tego rejonu :blush: - może spotkałbyś się z tą propozycją podania gdybyś wybrał się nieco na północ... tam gdzie już słupy graniczne :lol: - to właśnie stamtąd znam taki sposób :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-86732
Udostępnij na innych stronach

A u mnie dzisiaj łazanki z mieszanej kapusty,kiełbasą wiejską,kiełbasą zwyczajną,pieczonym mięskiem,boczkiem i domowej roboty kluskami :grin: Pychota!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-86897
Udostępnij na innych stronach

A u mnie dziś potrawa Wielkopolska - kluchy na łachu z pieczoną szynką.

I u mnia dzis na obiad kluchy na lachu, pieczen ( coby dobry sosik wyszedl) i suroweczka ze swojskiej kiszonej kapusty!, taki zestaw to typowy poznanski rarytas!! Dzieci przyjezdzaja na rodzinny obiad i corka sobie to zazyczyla, bo to Jej urodziny:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-87005
Udostępnij na innych stronach

Proste, łatwe w wykonaniu i syte danie jednogarnkowe.

Wprawdzie wygląda trochę jak karma dla psa :)) ale jest smaczne no i dzieciaki się nim zajadały.

 

http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=81&lp_przepisu=1

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-87009
Udostępnij na innych stronach

Wreszcie zrobiłam moje ukochane cynaderki.

Serwowane z kapustą kiszoną z warzywami.

Tanie, wspaniałe danie, szybka obróbka kulinarna. Polecam.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-87305
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

EAnno . Nie tylko Tobie są ukochane , ja też bardzo uwielbiam . Dzisiaj kupiłem , obgotowałem i przed chwilką pokroiłem . :lol:

 

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-87310
Udostępnij na innych stronach

Cynaderki to chyba nerki, czy tak? Nie znam się na tym, a chętnie bym coś upichcił. Tylko czy te danie nie za bardzo ”waniajet"?

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-87317
Udostępnij na innych stronach

Co macie na myśli - nerki , czy "jąderki" ?

 

Nerki :grin: :smile:

 

 

Papcio jeżeli chodzi o przygotowanie to przeciąć na połowę , kilka razy przepłukać pod bieżącą wodą i jeszcze można z 10-15 min pomoczyć w zimnej wodzie . Następnie obgotować z 10 min i odcedzić . Ja przygotowuję w formie gulaszu , smażąc na smalcu . Można dołożyć boczku świeżego ,wędzonego nawet i serce wieprzowe . Przyprawy w/g gustu .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-87319
Udostępnij na innych stronach

obgotowałem i przed chwilką pokroiłem

Patrząc na zdjęcie to moje są inaczej robione :wink:

 

czy te danie nie za bardzo ”waniajet"

W moim wydaniu - nie.

Zresztą znasz mojego A., gorszy niż francuski piesek :devil:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-87324
Udostępnij na innych stronach

No to OKi . Bo spotkałem się z daniem z byczka - wiadomo co i zjadłem , ale dowiedziałem się po degustacji co jadłem . Najpierw szok , ale - człowiek nie świnia - wszystko zje :wink:

 

Co do nerek i "waniania" to na to są sposoby (obgotowanie). Bardzo te danie lubię . Niestety moja "połówka" nie i jest to danie które niekiedy spotykam w barach mlecznych i zamawiam .

 

Jednak domowe to jest TO.

 

Ps. Zanim wysłałem , to -- :grin: Pomogli

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-87328
Udostępnij na innych stronach

No to OKi . Bo spotkałem się z daniem z byczka - wiadomo co i zjadłem

 

Henio , jądra byczków to w Hiszpanii a jagniąt na Bałkanach to ponoć rarytas .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-87331
Udostępnij na innych stronach

EAniu to ja poproszę o przepis. Od Andrzeja k wiem jak wstępnie przygotować a teraz dalej jak? Na prawdę nie jadłem gulaszu z nerek, serc. móżdżku i płucek. Bardzo lubię wątrobę i flaki z podrobów. Może moja mama nie umiała lub inne były przyczyny.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-87333
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.