Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z tymi cynaderkami to jakieś niedoinformowanie czy co... mój szwagierek też nie chciał przez lata skosztować cynaderek dopiero kiedyś u nas jak mu dałam słowo honoru ,że to nerki to się skusił bo oczywiście cały czas był przekonany ,że to jądra ( pochodzi z Tarnowa, jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie))

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-87338
Udostępnij na innych stronach

Cytat

EAniu to ja poproszę o przepis. Od Andrzeja k wiem jak wstępnie przygotować

Papcio, dla Ciebie wszystko. Jedna, mała uwaga: przygotowuję nereczki trochę inaczej niż AndrzejK. Wycinam ze środka wszystko i nie mam kłopotu z zapachami. Nie zniosłabym po prostu nawet śladowego, nerkowego zapachu. A pamiętasz, jaki mam nos :lol:

 

Cynaderki

 

Produkty na 1 osobę:

 

- Po 1,5 nerki wieprzowej

- ocet winny, sok z cytryny

- ½ płaskiej łyżeczki mąki krupczatki

- masło sklarowane lub smalec

- 2 łyżki gęstej, 30% śmietany

- ½ cebuli

- sproszkowane suszone grzyby

- ½ ząbka czosnku

- sól, zielenina, pieprz

 

Przygotowanie:

- nerki opłukać i przekroić wzdłuż

- wyciąć całe białe i czerwone ze środka (ma zostać jednolite, różowe mięsko)

- wymoczyć 1/2h kilkukrotnie zmieniając wodę

- skropić dobrze octem winnym i sokiem z cytryny, pozostawić na dalsze 1/2h

- opłukać

- włożyć na 1/2 minuty (max 1 min.)do wrzątku (duża woda)

- odcedzić i osuszyć

 

Wykonanie:

 

- pokroić w skośne paski

- oprószyć minimalnie krupczatką

- szybko obsmażyć partiami na sklarowanym maśle

- dodać bardzo gęstej śmietany, usmażonej wcześniej cebuli, proszku grzybowego i dusić nie dłużej niż 10min. Na końcu wrzucamy poszatkowany ząbek czosnku. Ja praktycznie po obsmażeniu wszystko mieszam, przykrywam pokrywką i samo dochodzi te 10 min. w rondlu po wyłączeniu już grzania.

- przed podaniem solimy i posypujemy zieleniną (koperkiem lub natką) oraz pieprzem

 

Uwaga: należy bardzo uważać z obróbką cieplną. Wydłużenie poszczególnych faz spowoduje stwardnienie nerek i konieczność bardzo długiego duszenia. Ale to już będzie nie to samo danie. Czasy podane przeze mnie gwarantują miękkość i soczystość potrawy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-87344
Udostępnij na innych stronach

przygotowuję nereczki trochę inaczej niż AndrzejK.

 

EAnno . Następnym razem wykonam to danie w/g Twojego przepisu . Tak do porównania bo mnie akurat tego typu "zapaszki " nie przeszkadzają . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-87349
Udostępnij na innych stronach

Tak do porównania

Podaj proszę Twój przepis :smile:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-87356
Udostępnij na innych stronach

No to OKi . Bo spotkałem się z daniem z byczka - wiadomo co i zjadłem

 

Henio , jądra byczków to w Hiszpanii a jagniąt na Bałkanach to ponoć rarytas .

 

 

Pozdrawiam

Jako Prezes Klubu Jeżdzieckiego byłem wielokrotnie przy "przeróbce" :wink: ogiera na wałacha ,

" i cóż wszystko idzie przez rondel "jak mawia jedna moja znajoma :grin: :grin: :grin:

Ale jeśli chodzi oto czy rarytas ,ja osobiście nie przepadam ,

jest tylko okazja do "poczytania" :wink:

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-87362
Udostępnij na innych stronach

U mnie dzisiaj było Fish & chips czyli kawałeczki filetów z ryby w pikantnym cieście,grube frytki całość podana w rulonie z gazety (tradycyjnie tak serwuje się to danie na wynos w Anglii ) To jest dobra propozycja obiadu dla dzieci na pewno spodoba im się sposób podania :) Drugi plus jest taki że jest mniej do zmywania :tongue:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-87437
Udostępnij na innych stronach

całość podana w rulonie z gazety

O czym Ty piszesz Dziecko?

Na gazecie to jada czwarta zmiana :blush:

 

Pozdrawiam

Babcia EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-87438
Udostępnij na innych stronach

EAnno

http://www.quarkscrew.org/images/fishandchips.jpg

 

PS

u mnie bez zbytnich wynalazków: pomidorowa, frytki lub ziemniaczki gotowane i zapiekane w piekarniku (do wyboru domowników) plus polędwiczki obsmażane i podduszane z cebulką i czosnkiem

dodatek : ogórki kiszone i konserwowe (do wyboru domowników)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-87443
Udostępnij na innych stronach

Dość ciekawy smakowo przepis na kebab z miętą.

Oryginalnie wg. przepisu z jagnięciny, ja jednak robiłem z mieszanki wołowo-wieprzowej. Jako że była zima i robiłem potrawę w domu a nie na grillu, użyłem do tego celu piekarnika.

Zestaw mięso plus mięta i sos jogurtowy daje bardzo ciekawą kompozycję smakową.

Jeżeli ktoś gustuje w takich trunkach polecam do tego Raki.

 

...."Raki podawana jest z surówkami i kebabem. Miesza się ją z wodą co powoduje powstanie opalizującego, białego koloru podobnie jak w przypadku ouzo, araku i absyntu."...

 

Gdzieś czytałem że do zapijania (rozrobionego) raki stosuje się kefir rozcieńczony wodą (próbowałem-dość ciekawe wrażenia) i podaje się najczęściej do kebabu (ten sposób chyba z Afganistanu z tego co pamiętam).

 

http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=171&lp_przepisu=3

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-87488
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

Cynaderki – nerki wieprzowe - sposób przyrządzania .

 

 

Nerki po zakupie przecinam na połowę wzdłuż i kilka krotnie płuczę pod bieżącą wodą . Następnie jeszcze moczę z 10minut w zimnej wodzie . W między czasie zagotowuję wodę w garnku , wrzucam nerki , zagotowuję i odcedzam . Po przestygnięciu kroję w grube plasterki i obsmażam obgotowane nerki na smalcu . Na patelni zrumieniam jedną cebulę i dokładam do obsmażonych nerek razem z przyprawami . W moim przypadku to : pieprz , majeranek , ostra papryka w proszku , pietruszka zielona , no i jeszcze parę ząbków czosnku . Wszystko razem wymieszane i jeszcze z dziesięć minut poduszone pod przykryciem .

Można jeszcze dodać ziele angielskie , liść laurowy , łyżkę lub dwie octu winnego lub cytryny , względnie zalać śmietaną 30% .

 

Ja ostatnio jeszcze dodałem obgotowane mięso z kości żeberek które są wykrawane z boczku

 

Smacznego i pozdrawiam .

 

 

 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-87913
Udostępnij na innych stronach

Henio , jądra byczków to w Hiszpanii a jagniąt na Bałkanach to ponoć rarytas .

Bycze jądra miałem okazję jeść na Słowacji, w restauracji w Lewoczy. Po ichniemu nazywają się "byčie žľazy". Całkiem smaczne.

 

Natomiast jak ktoś tam zamówi "volské oko" to dostanie jajko sadzone.

 

Jądra młodego barana, nie wiedzieć czemu zwanego przez miejscowych "agnieszką", dane mi było próbować w Bułgarii, w Bałkanach, czyli w Starej Planinie, koło przełęczy Tyża, cca 1500 npm., jakieś pół godziny po tym, jak rzeczony baranek po raz ostatni powiedział "meee". Pieczone na ognisku, na ruszcie. O smaku się nie wypowiem, bo 2 jąderka dzieliliśmy na 19 porcji :smile: . A poza tym rakiji sporo było.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-87950
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj danie "ściągnięte" ze strony producenta frytek :) oczywiście odrobinę poprawione.

 

Składniki na 4 porcje:

 

* frytki wg. uznania

* 100g kukurydzy z puszki

* 300g mielonego mięsa indyka

* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

* 2 łyżki oleju do smażenia

 

...."Posiekaj odsączone ziarenka kukurydzy. Mięso wymieszaj z kukurydzą i pietruszką. Mokrymi rękami uformuj z masy 16-20 małych kuleczek. Smaż je na dużej patelni na gorącym oleju przez 8-10 minut aż staną się brązowe"...

Kukurydzy nie siekałem, w całości było OK. Dodałem odrobinę drobno posiekanej cebuli (dla poprawy smaku:).

Dla odpowiedniej konsystencji i "nierozpadania" się kotlecików dorzuciłem profilaktycznie jedno jajko.

Do tego sałatka z sałaty i pomidora doprawiona ziołami prowansalskimi, czosnkiem i oliwą z oliwek. Dodatkowo dwie miseczki z sosami tysiąca wysp oraz czosnkowym.

 

Smak kotlecików dość ciekawy - kukurydza dała interesującą, słodkawą nutę.

Zdjęcie nieudane....zdążyły już odleżeć trochę w lodówce, no i oświetlenie sztuczne, plus lampa błyskowa. Talerzyk średnicy 15 cm :). Robiłem miniaturki bo się fajnie komponowało wizualnie.

Małe kotleciki, plus długie cienkie frytki i zielona sałata z odrobiną, czerwonego kontrastu

w postaci pomidorów.

 

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-88277
Udostępnij na innych stronach

Pięknie, a ja dzisiaj zjadłem rosołek gotowany na ogniu kuchni kaflowej. Makaron oczywiście domowy. Dzisiaj makaron zrobiła mamcia żony :tongue:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-89055
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Kolejny przepisik wg. p. Makłowicza.

Robiony przeze mnie około 20 razy...zawsze wychodzi i jest super.

 

http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=78&lp_przepisu=2

 

Mięso rozbijam mocniej niż w przepisie i dodaję do niego miód oraz czosnek.

Reszta zgodnie z przepisem.

Wychodzi coś w rodzaju bitki która jest rewelacyjna w smaku (delikatnie słodkawa z powodu miodu i ostra z powodu pieprzu, a duża ilość cebuli dodaję wspaniałego aromatu) .

 

 

Pozdrawiam

 

Edit. Ulubione danie dzieci :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-91095
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam zadymiaczy - smakoszy.

Skype: waldi19612

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-91098
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś obiła mi się o oczy ta strona i uzupełniam z niej braki w tych przepisach z których korzystam (bo się zdarzają).

Jednak ta strona którą przytaczam posiada wyszukiwarkę, która działa zarówno na nazwę potrawy jak i na składniki w niej zawarte co ułatwia jakieś kulinarne działania.

Za twoją z kolei przemawia spis alfabetyczny :).

Jak komu wygodniej.

Wszystko ma swoje zady i walety ;).

 

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-91110
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Na wczorajszą, sylwestrową kolację przygotowałem dwa dania na ciepło, które chciałbym polecić. Z powodzeniem mogą stanowić danie obiadowe.

 

Szaszłyki z wołowiny w pieczonym bakłażanie

 

 

 

przepis znajdziecie pod tym linkiem:

http://newsgastro.pl/2009071413990/przepisy-kulinarne/dania-miesne/szaszlyki-z-wolowiny-w-pieczonym-baklazanie.html

 

Rolada z łososia z żółtym ryżem

 

 

 

przepis znajdziecie pod tym linkiem:

http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/rolada_z_lososia/przepis.html

 

Smacznego!

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-94371
Udostępnij na innych stronach

A ja powoli pooglądałem Wasze dania i już mi wystarczyło.

Ale swoją drogą Piotrek, jeśli nie podszywasz się pod żonę to masz zacięcie i wogóle "GLICA" i poprostu dar.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-94392
Udostępnij na innych stronach

Ale swoją drogą Piotrek, jeśli nie podszywasz się pod żonę to masz zacięcie i wogóle

technik, nie siedzę w kuchni cały czas. Jak już wejdę, to dlatego, że mam na to ochotę. Wczoraj moja Małgośka pracowała do 17 i trzeba było coś zrobić na sylwestra.

 

radzio co to za stalowe opaski na tych roladach?

Firma Fackelmann, kupiłem je w Kauflandzie. Bardzo pomocne przy wszelkiego rodzaju zawijaskach. Nie trzeba nic wiązać czy stosować wykałaczek. Polecam.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-94412
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.