chudziak Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #751 Opublikowano 10 Listopada 2009 Z tymi cynaderkami to jakieś niedoinformowanie czy co... mój szwagierek też nie chciał przez lata skosztować cynaderek dopiero kiedyś u nas jak mu dałam słowo honoru ,że to nerki to się skusił bo oczywiście cały czas był przekonany ,że to jądra ( pochodzi z Tarnowa, jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie)) Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-87338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #752 Opublikowano 10 Listopada 2009 Cytat EAniu to ja poproszę o przepis. Od Andrzeja k wiem jak wstępnie przygotować Papcio, dla Ciebie wszystko. Jedna, mała uwaga: przygotowuję nereczki trochę inaczej niż AndrzejK. Wycinam ze środka wszystko i nie mam kłopotu z zapachami. Nie zniosłabym po prostu nawet śladowego, nerkowego zapachu. A pamiętasz, jaki mam nos :lol: Cynaderki Produkty na 1 osobę: - Po 1,5 nerki wieprzowej - ocet winny, sok z cytryny - ½ płaskiej łyżeczki mąki krupczatki - masło sklarowane lub smalec - 2 łyżki gęstej, 30% śmietany - ½ cebuli - sproszkowane suszone grzyby - ½ ząbka czosnku - sól, zielenina, pieprz Przygotowanie: - nerki opłukać i przekroić wzdłuż - wyciąć całe białe i czerwone ze środka (ma zostać jednolite, różowe mięsko) - wymoczyć 1/2h kilkukrotnie zmieniając wodę - skropić dobrze octem winnym i sokiem z cytryny, pozostawić na dalsze 1/2h - opłukać - włożyć na 1/2 minuty (max 1 min.)do wrzątku (duża woda) - odcedzić i osuszyć Wykonanie: - pokroić w skośne paski - oprószyć minimalnie krupczatką - szybko obsmażyć partiami na sklarowanym maśle - dodać bardzo gęstej śmietany, usmażonej wcześniej cebuli, proszku grzybowego i dusić nie dłużej niż 10min. Na końcu wrzucamy poszatkowany ząbek czosnku. Ja praktycznie po obsmażeniu wszystko mieszam, przykrywam pokrywką i samo dochodzi te 10 min. w rondlu po wyłączeniu już grzania. - przed podaniem solimy i posypujemy zieleniną (koperkiem lub natką) oraz pieprzem Uwaga: należy bardzo uważać z obróbką cieplną. Wydłużenie poszczególnych faz spowoduje stwardnienie nerek i konieczność bardzo długiego duszenia. Ale to już będzie nie to samo danie. Czasy podane przeze mnie gwarantują miękkość i soczystość potrawy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-87344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #753 Opublikowano 10 Listopada 2009 przygotowuję nereczki trochę inaczej niż AndrzejK. EAnno . Następnym razem wykonam to danie w/g Twojego przepisu . Tak do porównania bo mnie akurat tego typu "zapaszki " nie przeszkadzają . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-87349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #754 Opublikowano 10 Listopada 2009 Tak do porównaniaPodaj proszę Twój przepis :smile: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-87356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #755 Opublikowano 11 Listopada 2009 No to OKi . Bo spotkałem się z daniem z byczka - wiadomo co i zjadłem Henio , jądra byczków to w Hiszpanii a jagniąt na Bałkanach to ponoć rarytas . Pozdrawiam Jako Prezes Klubu Jeżdzieckiego byłem wielokrotnie przy "przeróbce" :wink: ogiera na wałacha , " i cóż wszystko idzie przez rondel "jak mawia jedna moja znajoma :grin: :grin: :grin: Ale jeśli chodzi oto czy rarytas ,ja osobiście nie przepadam , jest tylko okazja do "poczytania" :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-87362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marzena1985 Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #756 Opublikowano 11 Listopada 2009 U mnie dzisiaj było Fish & chips czyli kawałeczki filetów z ryby w pikantnym cieście,grube frytki całość podana w rulonie z gazety (tradycyjnie tak serwuje się to danie na wynos w Anglii ) To jest dobra propozycja obiadu dla dzieci na pewno spodoba im się sposób podania Drugi plus jest taki że jest mniej do zmywania :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-87437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #757 Opublikowano 11 Listopada 2009 całość podana w rulonie z gazetyO czym Ty piszesz Dziecko? Na gazecie to jada czwarta zmiana :blush: Pozdrawiam Babcia EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-87438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #758 Opublikowano 11 Listopada 2009 EAnno http://www.quarkscrew.org/images/fishandchips.jpg PS u mnie bez zbytnich wynalazków: pomidorowa, frytki lub ziemniaczki gotowane i zapiekane w piekarniku (do wyboru domowników) plus polędwiczki obsmażane i podduszane z cebulką i czosnkiem dodatek : ogórki kiszone i konserwowe (do wyboru domowników) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-87443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #759 Opublikowano 11 Listopada 2009 Dość ciekawy smakowo przepis na kebab z miętą. Oryginalnie wg. przepisu z jagnięciny, ja jednak robiłem z mieszanki wołowo-wieprzowej. Jako że była zima i robiłem potrawę w domu a nie na grillu, użyłem do tego celu piekarnika. Zestaw mięso plus mięta i sos jogurtowy daje bardzo ciekawą kompozycję smakową.Jeżeli ktoś gustuje w takich trunkach polecam do tego Raki. ...."Raki podawana jest z surówkami i kebabem. Miesza się ją z wodą co powoduje powstanie opalizującego, białego koloru podobnie jak w przypadku ouzo, araku i absyntu."... Gdzieś czytałem że do zapijania (rozrobionego) raki stosuje się kefir rozcieńczony wodą (próbowałem-dość ciekawe wrażenia) i podaje się najczęściej do kebabu (ten sposób chyba z Afganistanu z tego co pamiętam). http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=171&lp_przepisu=3 pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-87488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #760 Opublikowano 12 Listopada 2009 A dzisiaj skrzydełka z kurczaka ala kfc + frytki i sałatka. http://monki.us/~tier/wd/kurczak.jpg http://monki.us/~tier/wd/kurczak2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-87554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #761 Opublikowano 14 Listopada 2009 Witam Cynaderki – nerki wieprzowe - sposób przyrządzania . Nerki po zakupie przecinam na połowę wzdłuż i kilka krotnie płuczę pod bieżącą wodą . Następnie jeszcze moczę z 10minut w zimnej wodzie . W między czasie zagotowuję wodę w garnku , wrzucam nerki , zagotowuję i odcedzam . Po przestygnięciu kroję w grube plasterki i obsmażam obgotowane nerki na smalcu . Na patelni zrumieniam jedną cebulę i dokładam do obsmażonych nerek razem z przyprawami . W moim przypadku to : pieprz , majeranek , ostra papryka w proszku , pietruszka zielona , no i jeszcze parę ząbków czosnku . Wszystko razem wymieszane i jeszcze z dziesięć minut poduszone pod przykryciem . Można jeszcze dodać ziele angielskie , liść laurowy , łyżkę lub dwie octu winnego lub cytryny , względnie zalać śmietaną 30% . Ja ostatnio jeszcze dodałem obgotowane mięso z kości żeberek które są wykrawane z boczku Smacznego i pozdrawiam . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-87913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jancet Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #762 Opublikowano 14 Listopada 2009 Henio , jądra byczków to w Hiszpanii a jagniąt na Bałkanach to ponoć rarytas . Bycze jądra miałem okazję jeść na Słowacji, w restauracji w Lewoczy. Po ichniemu nazywają się "byčie žľazy". Całkiem smaczne. Natomiast jak ktoś tam zamówi "volské oko" to dostanie jajko sadzone. Jądra młodego barana, nie wiedzieć czemu zwanego przez miejscowych "agnieszką", dane mi było próbować w Bułgarii, w Bałkanach, czyli w Starej Planinie, koło przełęczy Tyża, cca 1500 npm., jakieś pół godziny po tym, jak rzeczony baranek po raz ostatni powiedział "meee". Pieczone na ognisku, na ruszcie. O smaku się nie wypowiem, bo 2 jąderka dzieliliśmy na 19 porcji :smile: . A poza tym rakiji sporo było. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-87950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #763 Opublikowano 16 Listopada 2009 Dzisiaj danie "ściągnięte" ze strony producenta frytek oczywiście odrobinę poprawione. Składniki na 4 porcje: * frytki wg. uznania * 100g kukurydzy z puszki * 300g mielonego mięsa indyka * 2 łyżki posiekanej natki pietruszki * 2 łyżki oleju do smażenia ...."Posiekaj odsączone ziarenka kukurydzy. Mięso wymieszaj z kukurydzą i pietruszką. Mokrymi rękami uformuj z masy 16-20 małych kuleczek. Smaż je na dużej patelni na gorącym oleju przez 8-10 minut aż staną się brązowe"... Kukurydzy nie siekałem, w całości było OK. Dodałem odrobinę drobno posiekanej cebuli (dla poprawy smaku:). Dla odpowiedniej konsystencji i "nierozpadania" się kotlecików dorzuciłem profilaktycznie jedno jajko. Do tego sałatka z sałaty i pomidora doprawiona ziołami prowansalskimi, czosnkiem i oliwą z oliwek. Dodatkowo dwie miseczki z sosami tysiąca wysp oraz czosnkowym. Smak kotlecików dość ciekawy - kukurydza dała interesującą, słodkawą nutę. Zdjęcie nieudane....zdążyły już odleżeć trochę w lodówce, no i oświetlenie sztuczne, plus lampa błyskowa. Talerzyk średnicy 15 cm . Robiłem miniaturki bo się fajnie komponowało wizualnie. Małe kotleciki, plus długie cienkie frytki i zielona sałata z odrobiną, czerwonego kontrastu w postaci pomidorów. Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-88277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #764 Opublikowano 22 Listopada 2009 Pięknie, a ja dzisiaj zjadłem rosołek gotowany na ogniu kuchni kaflowej. Makaron oczywiście domowy. Dzisiaj makaron zrobiła mamcia żony :tongue: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-89055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #765 Opublikowano 22 Listopada 2009 Dzisiaj makaron zrobiła mamcia żony :tongue: Taka "mamcia" to skarb . Wpadnie , ugotuje i do następnego :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-89067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #766 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Kolejny przepisik wg. p. Makłowicza. Robiony przeze mnie około 20 razy...zawsze wychodzi i jest super. http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=78&lp_przepisu=2 Mięso rozbijam mocniej niż w przepisie i dodaję do niego miód oraz czosnek. Reszta zgodnie z przepisem. Wychodzi coś w rodzaju bitki która jest rewelacyjna w smaku (delikatnie słodkawa z powodu miodu i ostra z powodu pieprzu, a duża ilość cebuli dodaję wspaniałego aromatu) . Pozdrawiam Edit. Ulubione danie dzieci Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-91095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1961 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #767 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Witam, paweł znasz taką stronkę:http://www.staff.amu.edu.pl/~artur_ko/http://www.staff.amu.edu.pl/~artur_ko/lista.htm Cytuj Pozdrawiam zadymiaczy - smakoszy.Skype: waldi19612 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-91098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #768 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Kiedyś obiła mi się o oczy ta strona i uzupełniam z niej braki w tych przepisach z których korzystam (bo się zdarzają).Jednak ta strona którą przytaczam posiada wyszukiwarkę, która działa zarówno na nazwę potrawy jak i na składniki w niej zawarte co ułatwia jakieś kulinarne działania.Za twoją z kolei przemawia spis alfabetyczny .Jak komu wygodniej.Wszystko ma swoje zady i walety . Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-91110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #769 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Na wczorajszą, sylwestrową kolację przygotowałem dwa dania na ciepło, które chciałbym polecić. Z powodzeniem mogą stanowić danie obiadowe. Szaszłyki z wołowiny w pieczonym bakłażanie przepis znajdziecie pod tym linkiem: http://newsgastro.pl/2009071413990/przepisy-kulinarne/dania-miesne/szaszlyki-z-wolowiny-w-pieczonym-baklazanie.html Rolada z łososia z żółtym ryżem przepis znajdziecie pod tym linkiem: http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/rolada_z_lososia/przepis.html Smacznego! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-94371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #770 Opublikowano 1 Stycznia 2010 radzio, Apetycznie to wygląda mniam mniam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-94375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #771 Opublikowano 1 Stycznia 2010 A ja powoli pooglądałem Wasze dania i już mi wystarczyło. Ale swoją drogą Piotrek, jeśli nie podszywasz się pod żonę to masz zacięcie i wogóle "GLICA" i poprostu dar. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-94392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #772 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Bo Radzio to "wielofunkcyjny czarodziej" :grin: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-94394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #773 Opublikowano 1 Stycznia 2010 radzio, Jak piwo potrafi uwarzyć to potrafi wszystko :lol: . A tak w ogóle to chylę czoła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-94402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #774 Opublikowano 1 Stycznia 2010 radzio co to za stalowe opaski na tych roladach? Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-94406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #775 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Ale swoją drogą Piotrek, jeśli nie podszywasz się pod żonę to masz zacięcie i wogóle technik, nie siedzę w kuchni cały czas. Jak już wejdę, to dlatego, że mam na to ochotę. Wczoraj moja Małgośka pracowała do 17 i trzeba było coś zrobić na sylwestra. radzio co to za stalowe opaski na tych roladach? Firma Fackelmann, kupiłem je w Kauflandzie. Bardzo pomocne przy wszelkiego rodzaju zawijaskach. Nie trzeba nic wiązać czy stosować wykałaczek. Polecam. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/31/#findComment-94412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.