tim Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #776 Opublikowano 9 Stycznia 2010 "Świeżonka" 2kg łopatki (tutaj akurat jest gęsina) 1kg boczku (surowy) 1 parka kiełbasy 1,5 kg cebuli (krajana w piórka lub dużą kostkę) ok.15 gram przyprawy "do gryla" 3 łyżki konc. pom.30% olej,smalec,margaryna-do pieczenia mięsa sól, pieprz,papryka -według smaku Mięso i boczek pieczemy w całości dodając połowę przypraw,po upieczeniu (mięso powinno być lekko twardawe)wyjmujemy i krajemy w kostkę (wielkość według uznania).Do tłuszczu z pieczenia mięsa wrzucamy cebulę(dodajemy resztę przypraw) ,jak sie cebula zaparzy wrzucamy pokrojona w kostkę kiełbasę (plasterki grubości ok.5mm podzielić na 4).jak cebula będzie prawie miękka to wrzucamy pokrajane mięso dodajemy przecier i dusimy aż będzie wszystko miękkie. Tutaj jest chlebek z własnego wypieku i ogóreczek(kiszony z własnego ogródka) Można także wszystko polać sosem czosnkowym. Smacznego. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-95072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #777 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Czymś takim mogę być karmiony codziennie. Najsmaczniejsze - jak sama nazwa wskazuje, to z mięsa zaraz po uboju. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-95073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #778 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Uwielbiam "gęsinkę". gęsi ostatnio nie były doceniane..ale widzę,ze idzie ku dobremu :grin: Bardzo fajny przepis :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-95074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #779 Opublikowano 9 Stycznia 2010 U nas coś podobnego nazywa się świerzyna. Do wykonania potrzebne jest podgardle, łopatka, ścinki mięsa z rozbioru, sól, pieprz, dużo, dużo cebuli. Wszystko podsmażone na patelni, a następnie duszne w sosie własnym z odrobiną wody. Żadnych innych przypraw. Mięso ze świeżej półtuszy, zaraz po uboju i rozbiorze, która dopiero później była chłodzona. Zawsze była robiona po w trakcie świniobicia jako tradycyjna, obowiązkowa potrawa dla przerabiających półtuszę i rzeźnika co ubijał prosię. Obecnie robię świerzynę tak samo, tylko z mięsa schłodzonego, ponieważ kupuję półtusze. W identyczny sposób robiłem świerzynę z dzika. Też jest dobra. PozdrawiamRobert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-95077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #780 Opublikowano 10 Stycznia 2010 Za oknem tak,że wychodzić się nie chce,więc można popracować w kuchni.Na obiadek we dwoje dziś perliczka pieczona na grzance z brukselką i cykorią duszoną na masełku,oliwce i karmelizowaną miodem gryczanym.Do tego sos myśliwski na wywarze z podróbek z suszonymi grzybkami,śliwkami suszonymi,ogórkiem konserwowym i szynką. Trochę roboty,ale efekt był i do tego smaczny/ten efekt/ :wink: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-95133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #781 Opublikowano 10 Stycznia 2010 Do tego sos myśliwski na wywarze z podróbek z suszonymi grzybkami, Kaziku... ja tam wolę wywar z podrobów.. :lol: ..poza tym piękny obiadek... :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-95137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #782 Opublikowano 10 Stycznia 2010 U mnie tradycyjnie :lol: rosół z kury gotowany na kuchni z "fajerami". A jako przystawka tatar z polędwiczek sarnich. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-95150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #783 Opublikowano 10 Stycznia 2010 rosół z kury gotowany na kuchni z "fajerami". Jeżeli gotowałeś rosół na płycie z fajerami to cebulę też przypiekałeś na płycie dla lepszego smaku i koloru rosołu :question: Ja przynajmniej tak robię :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-95151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #784 Opublikowano 10 Stycznia 2010 Ja nie mam kuchni z fajerkami ale cebulę zawsze przypiekam. Kładę ją bezpośrednio na najmniejszym palniku w kuchence i podpalam gaz. Smaczek jest! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-95152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #785 Opublikowano 10 Stycznia 2010 Jeżeli gotowałeś rosół na płycie z fajerami to cebulę też przypiekałeś na płycie dla lepszego smaku i koloru rosołu :question: Ja przynajmniej tak robię :smile: PozdrawiamCebulę przypalaną zawsze daję :tongue: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-95154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #786 Opublikowano 11 Stycznia 2010 Małgoś napisałaś:Kaziku... ja tam wolę wywar z podrobów.. :lol:A podroby to ze świnki i krówki,a takie maleństwa z perliczki to podróbka :grin: A zresztą ja jem golonkę,choć w każdym prawie sklepie sprzedają golonko.Pozdrawiam :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-95163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #787 Opublikowano 11 Stycznia 2010 A zresztą ja jem golonkę,choć w każdym prawie sklepie sprzedają golonko. To jakieś nazwy regionalne . W moich sklepach golonka , jednak w całym albo prawie całym Zakopanym to golonko . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-95164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #788 Opublikowano 11 Stycznia 2010 Dzisiaj była zupa rybna z głów karpia .Głowy były zamrożone w święta.Zupa była smaczna,bo dodano smażoną cebulę.Pozdrowienia:nestor. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-95173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #789 Opublikowano 7 Lutego 2010 Witam Dzisiaj na obiad: żeberka podsmażane na patelni i duszone w piekarniku , buraczki gotowane i podsmażane na maśle , oraz kapusta kiszona gotowana . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-98719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #790 Opublikowano 7 Lutego 2010 Dzisiaj na obiad: żeberka podsmażane na patelni i duszone w piekarniku , buraczki gotowane i podsmażane na maśle , oraz kapusta kiszona gotowana . Zobaczyłem, uwierzyłem. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-98720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #791 Opublikowano 21 Lutego 2010 Kaczka pieczona z jabłkami, podawana z żurawiną :tongue: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-101080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #792 Opublikowano 21 Lutego 2010 Kurczak nadziewany farszem pieczarkowym, ziemniaki i bigos :grin: :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-101082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #793 Opublikowano 21 Lutego 2010 Pierwszy w tym roku grill :tongue: karkóweczka, żebereczka, boczuś i skrzydełeczka :tongue: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-101087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #794 Opublikowano 5 Marca 2010 Sakiewki Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-102952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #795 Opublikowano 5 Marca 2010 tim, wspaniały pomysł. Napisz proszę coś więcej na temat wykonania tego apetycznego dodatku do barszczu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-102969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #796 Opublikowano 5 Marca 2010 Oj tak,tak.Tim, poprosimy o instrukcje :lol: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-102972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #797 Opublikowano 7 Marca 2010 Dla "sióstr wędzarniczych" i nie tylko dalsze instrukcje i fotorelacja są tutaj, https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5238 (założyłem nowy temat aby łatwiej go było w razie czego odnaleźć jak by kto chciał skorzystać) Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-103442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #798 Opublikowano 25 Marca 2010 Witam Dzisiaj na obiadek zupa - po prostu kwaśne . Podstawowym surowcem to wieprzowe płuca , serce , język i kawałeczek podgardla oraz marchew, pietruszka , seler . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-106468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo73 Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #799 Opublikowano 25 Marca 2010 Podstawowym surowcem to wieprzowe płuca , serce , język i kawałeczek podgardlaGratuluję odwagi :lol: , ja takie kawałki to wolę w wątrobiance twojego przepisu :thumbsup: , lub w salcesonie. Cytuj Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-106469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #800 Opublikowano 25 Marca 2010 Gratuluję odwagi No co Ty? Dawno temu stołowałam się w stołówce przyzakładowej i tę zupę nazywano żurkiem na podrobach. Była całkiem dobra, a myślę że zupa Andrzeja jest jeszcze smaczniejsza. Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-106474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.