MarcinGsxr Opublikowano 12 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Lutego 2021 (edytowane) Witam chciałbym przestawić moje pierwsze wyroby, przeważnie wędzę rybkę. Ale teraz chciałem spróbować sił nad kurczakiem udkami boczkiem i szynkami. Czy w dużym garze mogę parzyć razem z udami całego kurczaka ? Chyba raczej nie będzie to mocno kolidowało między sobą ? Mam zamiar zrobić 10 udek i całego kuraka Edytowane 13 Lutego 2021 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 12 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Lutego 2021 mogę parzyć razem z udami całego kurczaka tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 12 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Lutego 2021 (edytowane) czy w dużym garze mogę parzyć razem z udami całego kurczaka ? Tak ,ale uda musisz wyjąc wcześniej ,bo prędzej osiągną 72*C w środku niż cały kurczak .W przeciwnym razie udka będą przeparzone. Edytowane 12 Lutego 2021 przez tytan58 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinGsxr Opublikowano 12 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Lutego 2021 Ok Jutro pierwsza próba dymienia udek i kurczaka Wrzucę fotki po wędzeniu. Pozdrawiam i miłego weekendu wszystkim zadymiaczom Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinGsxr Opublikowano 13 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Lutego 2021 (edytowane) Zacząłem o siódmej rano kurczak i ćwiartki do wywaru aż osiągnęły 72C w najgrubszym miejscu. Później suszenie aż do rozpalenia dobrze wędzarni czyli około 2h. Teraz osuszanie w wędzarni a później wędzenie na koniec wrzucę zdjęcia efektu końcowego. Pozdrawiam Edytowane 13 Lutego 2021 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinGsxr Opublikowano 13 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Lutego 2021 Kurka wyszła mega udka również Dodatkowo boczek i szynka które właśnie się parzą Jak na pierwszy raz chyba powinno być ok. Przepraszam że zdjęcia wstawiam w nie swoim temacie ale wzorowałem się na przepisie co do udek kolegi Jacka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinGsxr Opublikowano 13 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Lutego 2021 (edytowane) Witam chciałbym przedstawić moje pierwsze wyroby, przeważnie wędzę rybkę. Ale teraz chciałem spróbować sił nad kurczakiem udkami boczkiem i szynkami. Zdjęcia kurczaka po wędzeniu. Szynki boczek przed parzeniem i przekrój boczku po parzeniu. [Dodano: 13 lut 2021 - 16:13] Dziękuje za przeniesienie tematu w jeden łączny niestety jestem początkującym użytkownikiem i nie do końca łapie co i jak [Dodano: 13 lut 2021 - 16:16] Jeszcze szynka w przekroju Edytowane 13 Lutego 2021 przez MarcinGsxr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Lutego 2021 przedstawić moje pierwsze wyroby Nie jest źle , z czasem będzie coraz lepiej - popracuj nad osuszaniem Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinGsxr Opublikowano 13 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Lutego 2021 przedstawić moje pierwsze wyroby Nie jest źle , z czasem będzie coraz lepiej - popracuj nad osuszaniem Właśnie z tym jeszcze muszę popracować, niby są suche ale nie łapią koloru. Nie wiem czego to jest wina. Wedzarnia mocno rozgrzana temperatura osuszania 50C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Lutego 2021 Czasami nie jest to 40min a 2 godziny - niestety , dasz radę Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinGsxr Opublikowano 13 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Lutego 2021 Czasami nie jest to 40min a 2 godziny - niestety , dasz radę Dokładnie czasami zajmuje to kilka godzin, ale w smaku są ok rodzinka zadowolona jak na pierwszy raz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Lutego 2021 (edytowane) Nie wiem czego to jest wina.Wkładasz do wędzarni zimne nie osuszone wstępnie wędzonki , nie używasz suchego drewna, nie osuszasz bez dymu, za krótko osuszasz w wędzarni. To mogą być przyczyny tych nieudanych ,niezdrowych wędzonek. Jak wędzisz ryby i nie są czarne to powinieneś sobie poradzić i z wędzonkami .Pokaż swoją wędzarnię. Edytowane 13 Lutego 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 13 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Lutego 2021 Wkładasz do wędzarni zimne nie osuszone wstępnie wędzonki , nie używasz suchego drewna, nie osuszasz bez dymu, za krótko osuszasz w wędzarni. To są przyczyny tych nieudanych ,niezdrowych wędzonek. No i sru, z grubej rury. Moja rada posłuchaj Arkadiusza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinGsxr Opublikowano 13 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Lutego 2021 (edytowane) Nie wiem czego to jest wina.Wkładasz do wędzarni zimne nie osuszone wstępnie wędzonki , nie używasz suchego drewna, nie osuszasz bez dymu, za krótko osuszasz w wędzarni. To mogą być przyczyny tych nieudanych ,niezdrowych wędzonek. Jak wędzisz ryby i nie są czarne to powinieneś sobie poradzić i z wędzonkami .Pokaż swoją wędzarnię.One nie są okopcone czy kwaśne itd. Drewno mam suche, olcha sezonowana w garażu z przewiewem bez wilgoci. Myśle że powód to to zbyt krótkie osuszanie. Wędzarnia kanał fi 200 1.60m. Komora drewniana wysokość coś około 110cm szer 125 dł 120. Wydaje mi się że na tak dużą wędzarnie zbyt krótko osuszam wkład. Aha i fakt, wkładam mięso zimne po osuszaniu z zimnej piwnicy. [Dodano: 13 lut 2021 - 17:59]Przyjmę teraz porady Arkadiusza do siebie i następnym razem osusze bardziej dokładnie Bo wydaje mi się że wszystko jest ok ale z tym osuszaniem jeszcze popełniam mały błąd Edytowane 13 Lutego 2021 przez MarcinGsxr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Lutego 2021 (edytowane) Jak osuszasz wstępnie w zimnej piwnicy to zmień na osuszanie w temp. pokojowej.Pokaz komorę.Gdzie masz umieszczony termometr.Ja bym skrócił ten kanał.Jeśli nie są okopcone to masz za wysoką temperaturę w komorze. Edytowane 13 Lutego 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinGsxr Opublikowano 13 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Lutego 2021 Mam tylko jedno zdjęcie z budowy. Termometr mam umieszczony między wędlinami. Termometr fantast ikea Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Lutego 2021 Typowa wiejska wędzarnia.Palenisko przykleił bym do wędzarni tylko takie długie żeby przy wędzeniu nie spalić wędzarni. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinGsxr Opublikowano 13 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Lutego 2021 Typowa wiejska wędzarnia.Palenisko przykleił bym do wędzarni tylko takie długie żeby przy wędzeniu nie spalić wędzarni.Mam wstawiony deflektor ustawiony od podłoża (blachy) wędzarni 25 cm do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Lutego 2021 (edytowane) Przejrzyj ten temat.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/W tych wędzarniach niepotrzebne są deflektory ,ale trzeba przekładać kije. Edytowane 13 Lutego 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.