Skocz do zawartości

Boczki, szynki, kurczak i udka na pierwszy raz :)


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Witam chciałbym przestawić moje pierwsze wyroby, przeważnie wędzę rybkę. Ale teraz chciałem spróbować sił nad kurczakiem udkami boczkiem i szynkami.
 

 

Czy w dużym garze mogę parzyć razem z udami całego kurczaka ? Chyba raczej nie będzie to mocno kolidowało między sobą ? Mam zamiar zrobić 10 udek i całego kuraka

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/
Udostępnij na innych stronach

czy w dużym garze mogę parzyć razem z udami całego kurczaka ?

 

Tak ,ale uda musisz wyjąc wcześniej ,bo prędzej osiągną 72*C w środku niż cały kurczak .

W przeciwnym razie udka będą przeparzone.

Edytowane przez tytan58
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696421
Udostępnij na innych stronach

Zacząłem o siódmej rano ;) kurczak i ćwiartki do wywaru aż osiągnęły 72C w najgrubszym miejscu. Później suszenie aż do rozpalenia dobrze wędzarni czyli około 2h. Teraz osuszanie w wędzarni a później wędzenie ;) na koniec wrzucę zdjęcia efektu końcowego. Pozdrawiam
 

post-103358-0-71646400-1613205137_thumb.jpeg

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696468
Udostępnij na innych stronach

Kurka wyszła mega ;) udka również :) Dodatkowo boczek i szynka które właśnie się parzą ;) Jak na pierwszy raz chyba powinno być ok. Przepraszam że zdjęcia wstawiam w nie swoim temacie ale wzorowałem się na przepisie co do udek kolegi Jacka. Pozdrawiam

post-103358-0-82165100-1613230041_thumb.jpeg

post-103358-0-93538800-1613230057_thumb.jpeg

post-103358-0-18515600-1613230085_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696494
Udostępnij na innych stronach

Witam chciałbym przedstawić moje pierwsze wyroby, przeważnie wędzę rybkę. Ale teraz chciałem spróbować sił nad kurczakiem udkami boczkiem i szynkami. Zdjęcia kurczaka po wędzeniu. Szynki boczek przed parzeniem i przekrój boczku po parzeniu.

[Dodano: 13 lut 2021 - 16:13]

Dziękuje za przeniesienie tematu w jeden łączny :) niestety jestem początkującym użytkownikiem i nie do końca łapie co i jak ;)

[Dodano: 13 lut 2021 - 16:16]

Jeszcze szynka w przekroju

post-103358-0-51644800-1613231254_thumb.jpeg

post-103358-0-95617600-1613231275_thumb.jpeg

post-103358-0-32429900-1613231286_thumb.jpeg

post-103358-0-08528300-1613231296_thumb.jpeg

post-103358-0-60278500-1613231313_thumb.jpeg

post-103358-0-39599100-1613232952_thumb.jpeg

Edytowane przez MarcinGsxr
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696495
Udostępnij na innych stronach

 

przedstawić moje pierwsze wyroby

Nie jest źle , z czasem będzie coraz lepiej - popracuj nad osuszaniem ;)

Właśnie z tym jeszcze muszę popracować, niby są suche ale nie łapią koloru. Nie wiem czego to jest wina. Wedzarnia mocno rozgrzana temperatura osuszania 50C.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696501
Udostępnij na innych stronach

Czasami nie jest to 40min a 2 godziny - niestety , dasz radę :thumbsup:

Dokładnie czasami zajmuje to kilka godzin, ale w smaku są ok rodzinka zadowolona jak na pierwszy raz ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696504
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czego to jest wina.

Wkładasz do wędzarni zimne nie osuszone wstępnie wędzonki , nie używasz suchego drewna, nie osuszasz bez dymu, za krótko osuszasz w wędzarni. To mogą być  przyczyny tych nieudanych ,niezdrowych wędzonek. Jak wędzisz ryby i nie są czarne to powinieneś sobie poradzić i z wędzonkami .

Pokaż swoją wędzarnię.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696505
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wkładasz do wędzarni zimne nie osuszone wstępnie wędzonki , nie używasz suchego drewna, nie osuszasz bez dymu, za krótko osuszasz w wędzarni. To są przyczyny tych nieudanych ,niezdrowych wędzonek.
 

No i sru, z grubej rury.  :D  :D  :D

Moja rada posłuchaj Arkadiusza.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696507
Udostępnij na innych stronach

 

Nie wiem czego to jest wina.

Wkładasz do wędzarni zimne nie osuszone wstępnie wędzonki , nie używasz suchego drewna, nie osuszasz bez dymu, za krótko osuszasz w wędzarni. To mogą być przyczyny tych nieudanych ,niezdrowych wędzonek. Jak wędzisz ryby i nie są czarne to powinieneś sobie poradzić i z wędzonkami .

Pokaż swoją wędzarnię.

One nie są okopcone czy kwaśne itd. Drewno mam suche, olcha sezonowana w garażu z przewiewem bez wilgoci. Myśle że powód to to zbyt krótkie osuszanie. Wędzarnia kanał fi 200 1.60m. Komora drewniana wysokość coś około 110cm szer 125 dł 120. Wydaje mi się że na tak dużą wędzarnie zbyt krótko osuszam wkład. Aha i fakt, wkładam mięso zimne po osuszaniu z zimnej piwnicy.

[Dodano: 13 lut 2021 - 17:59]

Przyjmę teraz porady Arkadiusza do siebie i następnym razem osusze bardziej dokładnie ;) Bo wydaje mi się że wszystko jest ok ale z tym osuszaniem jeszcze popełniam mały błąd

Edytowane przez MarcinGsxr
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696508
Udostępnij na innych stronach

Jak osuszasz wstępnie w zimnej piwnicy to zmień na osuszanie w temp. pokojowej.Pokaz komorę.Gdzie masz umieszczony termometr.Ja bym skrócił ten kanał.Jeśli nie są okopcone to masz za wysoką temperaturę w komorze.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696515
Udostępnij na innych stronach

Typowa wiejska wędzarnia.Palenisko przykleił bym do wędzarni tylko takie długie żeby przy wędzeniu nie spalić wędzarni.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696519
Udostępnij na innych stronach

Typowa wiejska wędzarnia.Palenisko przykleił bym do wędzarni tylko takie długie żeby przy wędzeniu nie spalić wędzarni.

Mam wstawiony deflektor ustawiony od podłoża (blachy) wędzarni 25 cm do góry.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696520
Udostępnij na innych stronach

Przejrzyj ten temat.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/

W tych wędzarniach niepotrzebne są deflektory ,ale trzeba przekładać kije.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18142-boczki-szynki-kurczak-i-udka-na-pierwszy-raz/#findComment-696521
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.