Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepiej jak są odpylone , kiedyś kupiłem takie wprost z tarczówki  i  nie nadawały się do DG , do ślimaka tak

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/6/#findComment-704941
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 181
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Donkihot zapytał jednoznacznie i użył dokładnego opisu - Wióry takie jak lecą z pod piły łańcuchowej.

 

 

Tak też, moja poniższa odpowiedź była jednoznaczna w stosunku do zakupionego materiału.

 

 

W żadnym wypadku nie próbuj niemi wędzić, ponieważ w pile łańcuchowej używa się oleju do łańcucha!!!! Chyba dalej nie muszę tłumaczyć ?

 

 

Jeżeli chodzi o gradację to można się tylko domyślać o jaką Kol. Donkihotowi chodziło ( domyślam się, że chyba o jakąś drobną ale większą niż klasyczne Borniaka na co wskazuje wpis w drugim poście) dlatego poprosiłem na przyszłość o dokładniejszy opis. Żeby coś doradzić trzeba znać szczegóły a nie domyślać się. Po ostatnim wpisie też się domyślam, że jednak trociny nie są CHYBA z pod piły łańcuchowej.   

 

Ty za szybko czytasz :D

 

Zupełnie nie rozumie o co Tobie chodzi ? Nie zamierzam dalej ciągnąć tego tematu bo CHYBA odpowiedź na pytanie został udzielona. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/6/#findComment-704954
Udostępnij na innych stronach

Ok. koledzy dziękuję za odpowiedź. Odpuszczam sobie użycie tych "zrębek" żona będzie miała dość kosztowną ściółkę do ogrodu :cry:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/6/#findComment-705006
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli jest to rzeczywiście z pod piły łańcuchowej (a nie tylko .. takie jak z pod piły Czyli wyglad/gradacja) to nawet do tego się nie nadaje, chyba że pod rośliny i tak nie jadalne np. iglaki, to jak je lekko poddtrujesz to świat się nie skończy. , ale.ziemię wokół skazisz na wiele lat.

 

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/6/#findComment-705008
Udostępnij na innych stronach

Dziś trzecie wędzenie wygląda tak:

post-107350-0-80675300-1619975511_thumb.jpg

Kolega użyczył mi zrębek Olcha, Buk. czereśnia i Jabłoń (po 2L. każdej) wymieszałem i po 3godz. 45min. wyszło to co na fotce.

Polecam taki mix.

Kolor, zapach i smak jest genialny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/6/#findComment-706050
Udostępnij na innych stronach

PKP, czyli piknie, panocku, piknie :)

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/6/#findComment-706053
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kolega użyczył mi zrębek Olcha, Buk. czereśnia i Jabłoń

Bardzo ładnie umalowane :clap: Spróbuj kiedyś dla testu podymić samą Olchą. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/6/#findComment-706100
Udostępnij na innych stronach

 

Kolega użyczył mi zrębek Olcha, Buk. czereśnia i Jabłoń

Bardzo ładnie umalowane :clap: Spróbuj kiedyś dla testu podymić samą Olchą. 

 

Dziękuję za wskazówkę i na pewno chętnie spróbuję. Powiedz proszę jakiego smaku i zapachu się spodziewać?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/6/#findComment-706258
Udostępnij na innych stronach

Cześć wszystkim, zmontowałem krótki filmik z mojego zeszłotygodniowego wędzenia:

Niestety już dojadamy ostatki i trzeba będzie pomyśleć o następnym mięsku.

Parafrazując "wszystko co dobre, szybko się kończy" :D

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/6/#findComment-706967
Udostępnij na innych stronach

 

 

Miki, polecam spróbuj zmiksować zrębki
Przede wszystkim trzeba wędliny OSUSZYĆ przed wędzeniem , a mix zrębek też robi swoje. Bardzo często wędzę olcha/buk/śliwa lub olcha/śliwa. 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/6/#findComment-706976
Udostępnij na innych stronach

Ja mieszam buk, olchę i czereśnię. 

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/6/#findComment-706981
Udostępnij na innych stronach

 

Miki, polecam spróbuj zmiksować zrębki
Przede wszystkim trzeba wędliny OSUSZYĆ przed wędzeniem , a mix zrębek też robi swoje. Bardzo często wędzę olcha/buk/śliwa lub olcha/śliwa. 

 

Wiem że osuszanie to podstawa, te wędlinki też były osuszane. Intensywność koloru może mylić, ale chciałem zobaczyć jak będzie smakowało mięsko jak trochę dłużej powędzę. Po degustacji gremialnie całą rodziną doszliśmy do wniosku że takie mocniej uwędzone bardziej nam smakuje i chyba już tak będę robił.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/6/#findComment-706985
Udostępnij na innych stronach

 

 

takie mocniej uwędzone bardziej nam smakuje
:thumbsup: Osuszone  :thumbsup:  to widać :D . A Intensywność i koloryt wędzenia to sprawa bardzo indywidualna  :yes:  i rób tak jak Wam odpowiada ;)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/6/#findComment-706993
Udostępnij na innych stronach

 

 

gremialnie całą rodziną doszliśmy do wniosku że takie mocniej uwędzone bardziej nam smakuje
 

Skoro tak, to nie montuj żadnych słoików i takich tam

Ale na spokojnie przemysł skąd się bierze ten kolorek z połyskiem.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/6/#findComment-706994
Udostępnij na innych stronach

 

gremialnie całą rodziną doszliśmy do wniosku że takie mocniej uwędzone bardziej nam smakuje
 

Skoro tak, to nie montuj żadnych słoików i takich tam

Ale na spokojnie przemysł skąd się bierze ten kolorek z połyskiem.

 

Domyślam się że z tego co nie jest dla nas zdrowe :(

Ale jest takie smaczne :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/6/#findComment-706995
Udostępnij na innych stronach

Też tak lubię i robię, ale z drugiej strony rozsadek podpowiada umiarkowanie w tym kierunku  :laugh:

Albo w ilości "farby" na produkcie, albo w ilości łącznej  spożycia tych produktów. kg/dzień  :laugh:  :laugh:  :laugh:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/6/#findComment-706996
Udostępnij na innych stronach

 

 

Domyślam się że z tego co nie jest dla nas zdrowe
 

 

To po prostu osadzająca się na wędzonkach smoła. Im krótsza rurka dymowa,tym więcej smoły na wędzonkach. "Wędzenie" jest szybsze, bo powierzchnia mięsa szybciej się pokrywa ową smołą. A że do wnętrza mniej się dostanie wartościowych składników dymu? Kolorek i szybkość najważniejsze... 

 

A ja uważam, że pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł :)

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/6/#findComment-706997
Udostępnij na innych stronach

A że do wnętrza mniej się dostanie wartościowych składników dymu?

 

Wszystko jest opisane w temacie - o koncentracie dymu. W ogólnym zarysie to to samo, koncentrat jednak powstaje w ścisłe kontrolowanych warkach + dalsza obróbka i można powiedzieć ze jest czystszą wersja smoły

 

 

 

 

pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł

 

Nie zajmę stanowiska w tym temacie, nigdy nie miałem z tym do czynienia  :)

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/6/#findComment-706998
Udostępnij na innych stronach

U mnie nie ma mowy o długości rurki dymnej czy słoiczkach jako odstojniki bo zadymę robię Borniakiem.

Jedno co mogę dodać to że w smaku nie jest gorzkawe, cierpkie, kwaśne czy jakiekolwiek inne. Po prostu czuć smak i zapach dymu.

 

Też tak lubię i robię, ale z drugiej strony rozsadek podpowiada umiarkowanie w tym kierunku  :laugh:

Albo w ilości "farby" na produkcie, albo w ilości łącznej  spożycia tych produktów. kg/dzień  :laugh:  :laugh:  :laugh:

Nie wiem czy potrafię określić ile kg/tydzień zjadamy :rolleyes: bo nie jesteśmy bardzo żarłoczni. Realnie jest to 3-4 kanapki na śniadanie i podobna ilość na kolację. Jak dotąd większość tego co wyszło z mojej wędzarni dostało nóg i poszło do znajomych i dalszej rodziny  :D 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/6/#findComment-706999
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.