Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowa na tym forum i dopiero zaczynam swoją przygodę z domowymi wyrobami mięsnymi. Chciałabym zrobić domowa kaszankę, ale mam problem ze zdobyciem niektórych podrobów. Większość przepisów używa głów wieprzowych, płuc i serc których nie mogę zdobyć. Szukam więc porady czego użyć w zamian. Krew i kaszę oczywiście mam, dostępne są wątroby, nerki, ozory, skórki, no i oczywiście mięsa: boczki, łopatki, słonina i chude mięsa. Z góry dziękuję za pomoc.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18232-kaszanka-za-granic%C4%85/
Udostępnij na innych stronach

Może same policzki uda Ci się kupić.

[Dodano: 24 mar 2021 - 20:16]

Poza tym Legnica za granicą jeszcze nie leży. ;)

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18232-kaszanka-za-granic%C4%85/#findComment-701290
Udostępnij na innych stronach

Kaszanka to taki wyrób ,który wymaga odpowiedniego surowca.Żadne substytuty nie

zastąpią głów

wieprzowych,płuc itd.Same policzki to nie wszystko.

Przepis krok po kroku masz tutaj.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe-arkadiusza/?p=404897.

A tutaj masz ubojnię w Legnicy.Tam może popytać

Żołnierzy II Armii Wojska Polskiego 2, 59-220 Legnica

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18232-kaszanka-za-granic%C4%85/#findComment-701298
Udostępnij na innych stronach

Większość przepisów używa głów wieprzowych, płuc i serc których nie mogę zdobyć. Szukam więc porady czego użyć w zamian.

Policzki i serca to są mięśnie pracujące.

Chociaż serca wyróżniają się budową włókien odmienną od innych mięśni.

Jak się uprzesz to dodaj serducha np. indycze. Policzki i serca zastąp mięsem z golonek.

Tak w praktyce, to do kaszanki daje się głównie mięsa od kości. Jakichkolwiek :thumbsup: .

Serca idą do salcesonów.

Żadne substytuty nie

zastąpią głów

wieprzowych,płuc itd.Same policzki to nie wszystko.

 To jest tzw. ortodoksyjne podejście, z którym się nie zgadzam.

Jak robię kaszankę i salceson to w/w surowce do salcesonu trafiają. 

Zaś do kaszanki dużo mięs od kości (np. dziczych), skórki wp. krew i kasza.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18232-kaszanka-za-granic%C4%85/#findComment-701300
Udostępnij na innych stronach

A głowy wp. to nie jest mięso od kości ?.Te dodatki,mięso z kości dziczych co wymieniłaś można dodać do kaszanki czy salcesonu ,ale jako dodatek a nie surowiec podstawowy. 

Pewnie w kwestii podrobowych się nie dogadamy bo ja jestem tradycjonalista. :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18232-kaszanka-za-granic%C4%85/#findComment-701303
Udostępnij na innych stronach

Może same policzki uda Ci się kupić.[Dodano: 24 mar 2021 - 20:16]Poza tym Legnica za granicą jeszcze nie leży. ;)

W Legnicy się urodziłam a mieszkam w Irlandii

[Dodano: 24 mar 2021 - 20:28]

Kaszanka to taki wyrób ,który wymaga odpowiedniego surowca.Żadne substytuty nie

zastąpią głów

wieprzowych,płuc itd.Same policzki to nie wszystko.

Przepis krok po kroku masz tutaj.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe-arkadiusza/?p=404897.

A tutaj masz ubojnię w Legnicy.Tam może popytać

Żołnierzy II Armii Wojska Polskiego 2, 59-220 Legnica

W Legnicy się urodziłam, a mieszkam w Irlandii

[Dodano: 24 mar 2021 - 20:40]

 

 

Większość przepisów używa głów wieprzowych, płuc i serc których nie mogę zdobyć. Szukam więc porady czego użyć w zamian.

Policzki i serca to są mięśnie pracujące.

Chociaż serca wyróżniają się budową włókien odmienną od innych mięśni.

Jak się uprzesz to dodaj serducha np. indycze. Policzki i serca zastąp mięsem z golonek.

Tak w praktyce, to do kaszanki daje się głównie mięsa od kości. Jakichkolwiek :thumbsup: .

Serca idą do salcesonów.

Czy mogę użyć serc kurzych? Czy mogłabym w takim wypadku użyć golonki, wątróbki i serc kurzych czy całkiem pominąć? Dodać coś jeszcze, jakieś skórki, ozory czy coś innego? Edytowane przez Xalma
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18232-kaszanka-za-granic%C4%85/#findComment-701305
Udostępnij na innych stronach

Same policzki to nie wszystko.

Jeśli chodzi o płuca to się zgadzam dają smak, chociaż pierwsze kaszanki zaczynałem bez nich i też na golonce. Natomiast na głowie oprócz policzków i skóry nic więcej nie ma. Więc zamiast bawić się w gotowanie łba wystarczy dodać policzki i skórki, a czy te drugie będą z głowy z d..., z nogi znaczy to nie ma znaczenia przecież. Smak z głowy będzie.

Dodawałem też policzki wołowe, jak nie było wieprzowych.

 

 

W Legnicy się urodziłam, a mieszkam w Irlandii

Jeśli chodzi o tę część Świata to napisz do kolegi Kostka. Na pewno wie, co i gdzie tam można kupić. https://wedlinydomowe.pl/forum/user/41979-kostek61/

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18232-kaszanka-za-granic%C4%85/#findComment-701327
Udostępnij na innych stronach

 

 

Natomiast na głowie oprócz policzków i skóry nic więcej nie ma.

Naprawdę.?A tłuszcz z czoła w ryjek.?O smaku gotowanego mięsa z kością już nie wspomnę.

 

 

Dodawałem też policzki wołowe, jak nie było wieprzowych.

I to jest dobry kierunek ,ale nie w zastępstwie głów wp. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18232-kaszanka-za-granic%C4%85/#findComment-701336
Udostępnij na innych stronach

 

 

A tłuszcz z czoła w ryjek.

Bez przesady.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18232-kaszanka-za-granic%C4%85/#findComment-701365
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.