Xalma Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Marca 2021 Witam, jestem nowa na tym forum i dopiero zaczynam swoją przygodę z domowymi wyrobami mięsnymi. Chciałabym zrobić domowa kaszankę, ale mam problem ze zdobyciem niektórych podrobów. Większość przepisów używa głów wieprzowych, płuc i serc których nie mogę zdobyć. Szukam więc porady czego użyć w zamian. Krew i kaszę oczywiście mam, dostępne są wątroby, nerki, ozory, skórki, no i oczywiście mięsa: boczki, łopatki, słonina i chude mięsa. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18232-kaszanka-za-granic%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) Może same policzki uda Ci się kupić. [Dodano: 24 mar 2021 - 20:16] Poza tym Legnica za granicą jeszcze nie leży. Edytowane 24 Marca 2021 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18232-kaszanka-za-granic%C4%85/#findComment-701290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Marca 2021 Kaszanka to taki wyrób ,który wymaga odpowiedniego surowca.Żadne substytuty nie zastąpią głów wieprzowych,płuc itd.Same policzki to nie wszystko.Przepis krok po kroku masz tutaj.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe-arkadiusza/?p=404897.A tutaj masz ubojnię w Legnicy.Tam może popytać Żołnierzy II Armii Wojska Polskiego 2, 59-220 Legnica Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18232-kaszanka-za-granic%C4%85/#findComment-701298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) Większość przepisów używa głów wieprzowych, płuc i serc których nie mogę zdobyć. Szukam więc porady czego użyć w zamian.Policzki i serca to są mięśnie pracujące.Chociaż serca wyróżniają się budową włókien odmienną od innych mięśni.Jak się uprzesz to dodaj serducha np. indycze. Policzki i serca zastąp mięsem z golonek.Tak w praktyce, to do kaszanki daje się głównie mięsa od kości. Jakichkolwiek .Serca idą do salcesonów.Żadne substytuty niezastąpią główwieprzowych,płuc itd.Same policzki to nie wszystko. To jest tzw. ortodoksyjne podejście, z którym się nie zgadzam.Jak robię kaszankę i salceson to w/w surowce do salcesonu trafiają. Zaś do kaszanki dużo mięs od kości (np. dziczych), skórki wp. krew i kasza. Edytowane 24 Marca 2021 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18232-kaszanka-za-granic%C4%85/#findComment-701300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) A głowy wp. to nie jest mięso od kości ?.Te dodatki,mięso z kości dziczych co wymieniłaś można dodać do kaszanki czy salcesonu ,ale jako dodatek a nie surowiec podstawowy. Pewnie w kwestii podrobowych się nie dogadamy bo ja jestem tradycjonalista. Edytowane 24 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18232-kaszanka-za-granic%C4%85/#findComment-701303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xalma Opublikowano 24 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) Może same policzki uda Ci się kupić.[Dodano: 24 mar 2021 - 20:16]Poza tym Legnica za granicą jeszcze nie leży. W Legnicy się urodziłam a mieszkam w Irlandii[Dodano: 24 mar 2021 - 20:28]Kaszanka to taki wyrób ,który wymaga odpowiedniego surowca.Żadne substytuty nie zastąpią głów wieprzowych,płuc itd.Same policzki to nie wszystko.Przepis krok po kroku masz tutaj.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe-arkadiusza/?p=404897.A tutaj masz ubojnię w Legnicy.Tam może popytać Żołnierzy II Armii Wojska Polskiego 2, 59-220 LegnicaW Legnicy się urodziłam, a mieszkam w Irlandii[Dodano: 24 mar 2021 - 20:40] Większość przepisów używa głów wieprzowych, płuc i serc których nie mogę zdobyć. Szukam więc porady czego użyć w zamian.Policzki i serca to są mięśnie pracujące.Chociaż serca wyróżniają się budową włókien odmienną od innych mięśni.Jak się uprzesz to dodaj serducha np. indycze. Policzki i serca zastąp mięsem z golonek.Tak w praktyce, to do kaszanki daje się głównie mięsa od kości. Jakichkolwiek .Serca idą do salcesonów.Czy mogę użyć serc kurzych? Czy mogłabym w takim wypadku użyć golonki, wątróbki i serc kurzych czy całkiem pominąć? Dodać coś jeszcze, jakieś skórki, ozory czy coś innego? Edytowane 24 Marca 2021 przez Xalma Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18232-kaszanka-za-granic%C4%85/#findComment-701305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Marca 2021 Same policzki to nie wszystko.Jeśli chodzi o płuca to się zgadzam dają smak, chociaż pierwsze kaszanki zaczynałem bez nich i też na golonce. Natomiast na głowie oprócz policzków i skóry nic więcej nie ma. Więc zamiast bawić się w gotowanie łba wystarczy dodać policzki i skórki, a czy te drugie będą z głowy z d..., z nogi znaczy to nie ma znaczenia przecież. Smak z głowy będzie.Dodawałem też policzki wołowe, jak nie było wieprzowych. W Legnicy się urodziłam, a mieszkam w IrlandiiJeśli chodzi o tę część Świata to napisz do kolegi Kostka. Na pewno wie, co i gdzie tam można kupić. https://wedlinydomowe.pl/forum/user/41979-kostek61/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18232-kaszanka-za-granic%C4%85/#findComment-701327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Marca 2021 Natomiast na głowie oprócz policzków i skóry nic więcej nie ma. Naprawdę.?A tłuszcz z czoła w ryjek.?O smaku gotowanego mięsa z kością już nie wspomnę. Dodawałem też policzki wołowe, jak nie było wieprzowych. I to jest dobry kierunek ,ale nie w zastępstwie głów wp. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18232-kaszanka-za-granic%C4%85/#findComment-701336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Marca 2021 A tłuszcz z czoła w ryjek. Bez przesady. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18232-kaszanka-za-granic%C4%85/#findComment-701365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.