Skocz do zawartości

Parzenie polędwicy wp.(schabu bez kości) w woreczkach próżniowych


Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś musi być ten pierwszy raz :) Na razie jeszcze bez cyrkulatora, sprawdzimy, z czym to się je...499ef0d4940a09f9c760e5ca4fd41966.jpg

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Schab jest z kością , bez kości jest to polędwica , Jakie parametry temperaturowo -czasowe ?

Muskie - to ryba 🙃

Spróbuję 65 stopni ze 3-4 godziny

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Spróbuję 65 stopni ze 3-4 godziny

 

Za wysoko i za krótko :no:

 

Zrób 55C-6,5h :thumbsup: tylko co jakiś czas je przemieść w garze jak nie masz cyrkulatora.

Edytowane przez Grzewlod
Oki doki :)

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Swego czasu była dyskusja o schabie. Schab z kością czy bez to część świni a polędwica to wyrób z tego schabu. Może być ze śliwką albo "sopocki" lub gotowany w mleku wg. Bagno, robię taki jak moja sobie zażyczy.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

lub gotowany w mleku wg. Bagno

 

Rozwiń temat napisz coś więcej o wykonaniu produktu? Czy chodzi o parzenie w mleku ?

 

P.S. Jeszcze zapomniałeś o łososiu :)

Edytowane przez Grzewlod

Schab z kością czy bez to część świni a polędwica to wyrób z tego schabu. Może być ze śliwką albo "sopocki" lub gotowany w mleku

 

Papcio polędwica to odkostniony schab a nie żaden wyrób. Polędwica sopocka to jest wyrób bo nazwa sopocka określa warunki technologiczne wykonania tego wyrobu. Jeśli jest z kością to element a bez kości już tym elementem nie jest. bo świnia nie posiada czterech elementów.

Tyle lat Dziadek to powtarzał i jak widać nadaremno.

Edytowane przez EAnna

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Jak zwał, tak zwał, ważne, żeby było smaczne :)

 

Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Zostańmy przy swoich zdaniach.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

To nie jest moje zdanie. To jest zdanie Mistrza Masarskiego tego forum Dziadka.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Niekoszerny tytuł wątku został poprawiony, nie ma o co kopii kruszyć :)

 

Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Się parzy :)04e95e1ab3d4300fd10f0aa234db6a15.jpg

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

55 na liczniku :)

b6b8e54cd19f4b5a77347f19238dc1cc.jpg

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Siem zaparzyło... Mniam :)b015133ec57c7639f3f6c77cae3456d4.jpg

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Jednak dostała ,, kopa ,, od temperatury , bo ta ciemna obwodka , ale to pewnie w wędzarni , ale smak ma .

 

Następna raza do poprawki .

Jednak dostała ,, kopa ,, od temperatury ,

 

 

Zgodzę się chyba za wysoko dymiona albo Miki ją podpiekł w wędzarni. Wygląda za sucho, czy dałeś nastrzyk peklując?

Ile godz parzyłeś?

Zastanawiam się ,czy przedłużanie czasu parzenia w woreczkach w sensie 4-5-a 7-8 godz ma wpływ na końcowy efekt?

Czy parzyłeś również szynki tym sposobem?

beata

Wędzidłem ok 6 godzin w 50 stopniach, patrzyłem 6,5 godziny w 55 stopniach. Peklowana bez nastrzyku, mimo to soczysta akurat tyle, ile trzeba.

 

To była pierwsza próba z sous vide :)

 

Na ileczasu i w jakiej temperaturze parzyć w woreczkach dwukilowe karkówki?

 

 

 

Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Na ileczasu i w jakiej temperaturze parzyć w woreczkach dwukilowe karkówki?

 

Takie duże ja bym parzył 62-64C - ok 12-14h

Edytowane przez Grzewlod

 

woreczkach dwukilowe karkówki?

63 st- 8 h
Się parzy :) Rano sprawdzimy :)

 

Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 02 kwi 2021 - 21:03]

Jest 63 :)08efc0c158ec536d859a8aacb04cc9ab.jpg

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

63 st- 8 h

 

Ja dłużej parzę tej wielkości karki. 

np. szynkę o wadze 1-1,6kg  parzę od 8 do10h w zależności od mięśnia. 

 

Miki czemu woda w garze jest mętna? Powinna być przezroczysta.

Edytowane przez Grzewlod

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.