MlKl Opublikowano 6 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 6 Maja 2021 Ja lubię mniej słoną, jutro w dym idzie 8 kg peklowanej w piątek w ośmioprocentowej zalewie polędwicy. Poprzednią peklowałem 5 dni w 10 procentowej zalewie, i wyszła ciut za słona. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 7 Maja 2021 (edytowane) Na razie łososiowa, i nie wiem, czy taka nie zostanie - przepyszna. Peklowana 6 dni w ośmioprocentowej solance z nastrzykiem bez żadnych innych przypraw, wędzona czereśnią w 35 stopniach. Po raz kolejny sprawdziłem herezję - wędząc DG nie da się wędzonek ani usmolić, ani zakwasić, nawet jak się je w dym wsadzi mokre. Cały proces trwa wtedy tylko dłużej. Edytowane 7 Maja 2021 przez MlKl Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 7 Maja 2021 nie dopisałem że bez kości i mizdry To w jest polędwica i nie rób 11% będzie za słona - a delikatny nastrzyk tylko pomoże Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 7 Maja 2021 To w jest polędwica i nie rób 11% będzie za słona - a delikatny nastrzyk tylko pomoże Dokładnie tak, dla mnie 8% na polędwicę jest ok. 10 ujdzie, ale już dla mnie za słone. Nie czuć smaku mięsa, tylko sól. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 7 Maja 2021 (edytowane) Po raz kolejny sprawdziłem herezję - wędząc DG nie da się wędzonek ani usmolić, ani zakwasić, nawet jak się je w dym wsadzi mokre. Czyli wszyscy na tym forum są heretykami według ciebie.W każdym przepisie znajdziesz informacje o osuszaniu i NIE wkładaniu mokrego mięsa do wędzeniaPewnie czekasz na aplauz.Równie dobrze mógłbyś wejść do kościoła podczas mszy i krzyknąć ave szatan.Tylko to nie sprawa wiary, ale fizyki i chemiia ta smoła to pewnie była na tych kijach już wcześniej Potem się dziwisz, że dostajesz uwagi do swoich wpisów. Edytowane 7 Maja 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 7 Maja 2021 Potem się dziwisz, że dostajesz uwagi do swoich wpisów. Doszedłem do wniosku, że szkoda czasu na odpisywanie Kol. Mikiemu, jak człowiek jest zamknięty w swoich poglądach i uważa się za Omnibusa w każdej dziedzinie to i tak nie dotrzesz do niego w żaden sposób, żadnymi merytorycznymi argumentami a jeszcze zostaniesz posądzony o herezję . Szkoda mi tylko tych osób, które to czytają a nie rozumieją tematu i uważają, że Kol Miki ma rację, owszem ma ale tylko w niektórych kwestiach, żeby to zrozumieć to trzeba mieć wiedzę niestety osoby szukające porady tego nie wiedzą dlatego zadają pytania i oczekują pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 7 Maja 2021 Szkoda mi tylko tych osób, które to czytają a nie rozumieją tematu i uważają, że Kol Miki ma rację Nie ma się potem co dziwić postem jak wczoraj o nieudanym wędzeniu.Cale Forum zaśmiecone jest wpisami i fotkami o zaczarowanej beczce i cudownym wiatraczku na nabycia w sklepie...A będzie tego coraz więcej:Wpisów >>> widocznie efekt uboczny ukwaszonych wędzonekNiezadowolonych >>> bo co widza, setki tych samych fotek, bzdurnych wpisów, a na koniec dowiedzieliśmy się ze jesteśmy heretykami i się po prostu nie znamy. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 7 Maja 2021 (edytowane) Heretykiem jestem ja. Mam naturę niewiernego Tomasza - muszę wsadzić paluszek. W wędzarni tradycyjnej mokre wędzonki oblepia popiół i sadza. Przez DG ani jednego, ani drugiego do komory wędzarniczej dostarczyć się nie da. Kije, używane prawie codziennie przez kilka miesięcy muszą ściemnieć, cudów nie ma. Podobnie ściemniał worek jutowy, którym wędzarnię nakrywam. Ze dwa miesiące temu rozmawiałem o tym z @Muski. Sprawdziłem to wtedy na partii polędwiczek - wyszły OK. Od dawna nie pilnuję DG w trakcie pracy, wieszam w beczce ocieknięte wędliny i puszczam dym. Mogę iść spać, lub zająć się inną robotą, wyłącznik czasowy odcina grzałkę po nastawionym czasie, DG pracuje aż się wypali. Dokładne osuszanie wędlin jest potrzebne i niezbędne w wędzarni tradycyjnej - tu nie mam żadnych wątpliwości. Edytowane 7 Maja 2021 przez MlKl Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 7 Maja 2021 Ze dwa miesiące temu rozmawiałem o tym z @Muski. Sprawdziłem to wtedy na partii polędwiczek - wyszły OK. Od dawna nie pilnuję DG w trakcie pracy, wieszam w beczce ocieknięte wędliny i puszczam dym. Mogę iść spać, lub zająć się inną robotą, wyłącznik czasowy odcina grzałkę po nastawionym czasie, DG pracuje aż się wypali. Nigdy w to nie uwierzę, że Kol. Muski powiedział, Tobie, że możesz pominąć proces suszenia i wędzić mokre wędzonki w wędzarni elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 7 Maja 2021 Wręcz przeciwnie, pisał, że zmarnuję towar Tak wygląda "zmarnowany" Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 7 Maja 2021 Dokładne osuszanie wędlin jest potrzebne i niezbędne w wędzarni tradycyjnej - tu nie mam żadnych wątpliwości. Dokładne osuszanie to jeden z podstawowych etapów wędzenia W KAŻDYM PRZYPADKU!. To, że akurat Tobie wyszło, jak wyszło, o niczym nie świadczy. Po prosu miałeś akurat farta. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 7 Maja 2021 Bez lampy błyskowej lepiej oddaje kolor. @Maxell - ja to testuję ponad dwa miesiące dwa, trzy razy w tygodniu. I wychodzi za każdym razem. Nikogo nie mamawiam do naśladownictwa. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 7 Maja 2021 To nie ma znaczenia. Na tym forum ściśle przestrzegamy zasad prawidłowej i bezpiecznej technologii obróbki mięsa oraz domowej produkcji masarskiej. To podstawa. Zatem pisanie o pomijaniu jednego lub więcej etapu procesu technologicznego nie ma tutaj miejsca.Jako ciekawostkę podam, że kiedyś, kiedyś, potrzebowałem wędzonej szyneczki na sobotnia, popołudniową imprezę i zmuszony zostałem (zamówiona, a obiecana gościom szynka nie dotarła) do wykonania pełnego nastrzyku mięsa rano. Po kilku godzinach przetrzymywania mięsa w pokojowej temperaturze, szyneczka (ok. 1,30 kg) poddana została wędzeniu i parzeniu. Wizualnie i smakowo nie odbiegała od szynek peklowanych kilkanaście dni w odpowiednich warunkach. Wieczorem została "zużyta" podczas imprezy i wszystkim smakowała. Nie pisałem o tym jednak nigdy, gdyż to wykonanie zaprzeczało propagowanym tutaj procedurom technologicznym, a przede wszystkim, tak przygotowane mięso, nie zapewniało bezpieczeństwa w przypadku, gdyby szyneczka była przeznaczona do późniejszego spożycia. To był jednorazowy eksperyment, którego już nigdy później nie powtórzyłem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 7 Maja 2021 Miki, jak to wszystko przeczyta branża masarni-cza to zobaczysz jak przyspieszą z produkcją.My przerabiając kilka/kilkanaście kilo to pikuś z firmami które przerabiają tony. Tam taka innowacja pozwoli im zaoszczędzić setki tysięcy złotych.Że też ich technolodzy jeszcze na to nie wpadli. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 7 Maja 2021 I na koniec rzecz najważniejsza. Pamiętaj o tym, że skład dymu z generatora i skład dymu z paleniska, niczym się nie różnią (poza temperaturą, choć nie we wszystkich przypadkach). Badania wykazały, iż wilgotna powierzchnia mięsa przyjmuje wielokrotnie więcej WWA (i nie tylko) niż powierzchnia mięsa poddanego procesowi osuszania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 7 Maja 2021 przeczyta branża masarni-cza Branża masarnicza od dawna wędzi natryskowo :P [Dodano: 07 maj 2021 - 11:35] Badania wykazały, iż wilgotna powierzchnia mięsa przyjmuje wielokrotnie więcej WWA (i nie tylko) niż powierzchnia mięsa poddanego procesowi osuszania. I to jest argument, który do mnie przemawia - ja nie mam możliwości przeprowadzenia takich badań. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 7 Maja 2021 Branża masarnicza od dawna wędzi natryskowo :P To po co my się męczymy z tym dymem [Dodano: 07 maj 2021 - 11:35]O smogu nie wspomnę. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 7 Maja 2021 (edytowane) Branża masarnicza od dawna wędzi natryskowo :PNie wszędze. Poza tym, poczytaj sobie materiały znajdujące się na forum poświęcone wędzeniu wraz z informacjami na temat składu płynnych preparatów wędzarniczych. Bardzo ciekawe artykuły. Edytowane 7 Maja 2021 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 7 Maja 2021 Jak o ciekawostkach mówimy - w latach osiemdziesiątych ubiegłego stulecia szynki ze świni, która żyła jeszcze w czwartek wjechały na stół weselny w sobotę - nastrzyk z nitrytem, pozyskiwanym od pracowników ZM Żerań, i po nocy peklowania do kotła z łupinami cebuli i mocno wędzonym boczkiem. Kolor, smak i zapach nie do odróżnienia Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 7 Maja 2021 (edytowane) Do dnia dzisiejszego w ten sposób prowadzi się, głównie na wsiach, przerób świń i cielęciny na potrzeby wesel i innych podobnych imprez. Jednak produkowane są takie ilości poszczególnych asortymentów, aby zostały szybko spożyte.Jest to tzw. przerób przyspieszony inaczej produkcja weselna. Edytowane 7 Maja 2021 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 7 Maja 2021 ja to testuję ponad dwa miesiące dwa, trzy razy w tygodniu. I wychodzi za każdym razem. Miki nie potraktuj tego jako złośliwość z mojej strony, nie wiem jaki masz aparat ale ten Twój wyrób moim zdaniem nie jest dobrze wykonany, patrząc na zdjęcie widać przebarwienia ( niektóre miejsca są troszkę bardziej ciemniejsze a ogólnie całość wyrobu ma bardzo.... blady kolor ) Jak myślisz dlaczego tak się dzieje, pomimo długiego wędzenia gdzie kolor powinien stanąć jednolity?Jak zastosujesz się do procesu wykonania opisanego w przepisie Kol. Ligawy i uzyskasz podobny efekt końcowy to wtedy powiem, że zrobiłeś Polędwicę Łososiową a ten produkt który prezentujesz to ja bym nigdy nie nazwał wyrobem łososiowym. Przepisz Kol Ligawy : https://www.wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/1476-poledwica-lososiowa-ligawy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 7 Maja 2021 A ja już parę razy pisałem, że wolę wędzonki jaśniejsze. To kwestia gustu. Ligawa dokładniej czyści polędwicę z błon i wędzi ją cztery razy dłużej. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 7 Maja 2021 Ligawa dokładniej czyści polędwicę z błon i wędzi ją cztery razy dłużej. Ty już lepiej nic nie pisz o technologii wpierw przeczytaj, najlepiej całość i ze zrozumieniem dlaczego, co i jakMoże??? znajdziesz "drobna różnice / przyczynę" Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 7 Maja 2021 A ja już parę razy pisałem, że wolę wędzonki jaśniejsze Ja też tak twierdze ... zamiast się wkurzać że mi nie wyszło Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 7 Maja 2021 Ależ mi wyszło tak jak chciałem. Mogłem powędzić parę godzin dłużej, ale nie chciałem. Raz spróbowałem kiedyś i smak mnie nie zachwycił. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.