Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Miki dymi


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
86 odpowiedzi w tym temacie

#1 MlKl

MlKl
  • Użytkownicy
  • 847 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 04 kwi 2021 - 12:22

W piątek okazało się, że na święta nie mam kiełbasy, szybkie polowanie w puszczy sokołowskiej. Zwierzyna przetrzebiona, ale coś tam udało się zdobyć.
Karkówka 2,7 kg
Łopatka b/k 4,2 kg
Słonina 1,3 kg

Po klasyfikacji wyszło ok 2 kg kl 1, zmielone na szarpaku, reszta na sitku 8 mm.

Przyprawy
Peklosól 17 g/kg

Po 24 godzinach

Pieprz 3 łyżeczki na całość
Papryka słodka 3 łyżeczki na całość
Majeranek solidna garść na całość.
Czosnek 8 ząbków
Cukier 2 łyżeczki
Woda ok półtora litra.

Po wyrobieniu farszu nadziewanie, dwie godziny osadzania i do wędzarni. Dwie godziny w temperaturze 50 stopni, potem podniesienie temperatury do 90 stopni i dopiekanie aż do zdenaturowania białka.

c073af1c637c7de11b81d70f16b085f6.jpgec39f396c0e05b9b20290e3b638cc488.jpg3b88038239fbe208c1e18ca881985cff.jpg

#2 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 11046 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 04 kwi 2021 - 17:19

dopiekanie aż do zdenaturowania białka

Ty jesteś bystry facet @MIKI  :thumbsup:

Bardzo adekwatne określenie  :clap:   



#3 MlKl

MlKl
  • Użytkownicy
  • 847 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 04 kwi 2021 - 17:40

Bo Twoje

Bez bicia przyznaję, że tym razem nie wbijałem termometru w baton, tylko macałem ręką :)


Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka

#4 dmirek62

dmirek62
  • Użytkownicy
  • 107 postów

Napisano 07 kwi 2021 - 15:15

ładniutkie, pewnie i smaczne



#5 MlKl

MlKl
  • Użytkownicy
  • 847 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 07 kwi 2021 - 15:44

ładniutkie, pewnie i smaczne

Dzięki, smaczne. Soli mogłem dać jeszcze ciut mniej. Do końca nie byłem pewien, czy będę dopiekał czy parzył.

Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka

#6 Woytas

Woytas
  • Użytkownicy
  • 1318 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 08 kwi 2021 - 16:53

Bardzo fajna. 



#7 MlKl

MlKl
  • Użytkownicy
  • 847 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 13 kwi 2021 - 11:50

Bardzo fajna.

Dzięki :)

Serki typu włoskiego "Capri" z ZM Sierpc, wędzone buk/olcha. IMHO najlepsze do tego celu, zwarte, kuliste z wyraźnym wzorem.

Ładnie się prezentują i są smaczne. Tym razem bez przypraw :)13667258ec18a293d0b89d07d7bb8cff.jpg80e6e69004e17c69805ddf517c5cb4f8.jpg3e17fe5ca15f1b431bc067292a9440f9.jpg

#8 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6402 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 kwi 2021 - 13:01

Przepięknie wymalowane, są takie akuracik, udał ci się towar Miki :D :thumbsup: :clap: !!!



#9 MlKl

MlKl
  • Użytkownicy
  • 847 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 17 kwi 2021 - 09:54

Przepięknie wymalowane, są takie akuracik, udał ci się towar Miki :D :clap: !!!

Dzięki :)

Plon ostatniej nocki - siedem szyneczek i trzy kawałki polędwicy peklowanej na sucho w przyprawach. Zrębki buk/olcha.de3816608dee3ed11449a439d6a15232.jpg

#10 MlKl

MlKl
  • Użytkownicy
  • 847 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 19 kwi 2021 - 05:41

Kiełbasa z indyka dopiekana
69a47dce36f82cfc0f3c42b3a1a45bc4.jpgcfab8bab99de59079c066adc7d01a6cc.jpg

#11 Donkihot

Donkihot
  • Użytkownicy
  • 93 postów
  • MiejscowośćDąbrówka

Napisano 19 kwi 2021 - 07:06

Jeżeli tak dobrze smakuje jak wygląda, to aż Ci zazdroszczę. Gratuluję pięknej kiełbaski.



#12 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12897 postów

Napisano 19 kwi 2021 - 08:02

Kiełbaski masz ładne, ale te trzy wędzonki od lewej to porażka.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 19 kwi 2021 - 08:18


#13 MlKl

MlKl
  • Użytkownicy
  • 847 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 19 kwi 2021 - 10:06

To wyroby kolegi, ja je tylko maluję. Zapeklował na sucho w przyprawach i takie uwędziłem :)

#14 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6402 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 19 kwi 2021 - 11:47

Miki, Ty chyba tam gdzieś obok tego namiotu, "Sejmowe Delikatesy" otwierasz :D , a nam tu hmmm, bajaderki ...... ,  ale towar tak czy inaczej "prima sort", bezdyskusyjnie klasy "Pierwsza grupa, własne graty",  i oby tak dalej :D :thumbsup: :clap: !!!



#15 MlKl

MlKl
  • Użytkownicy
  • 847 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 19 kwi 2021 - 14:43

Delikatesy otworzył kolega :) Ja mu wędzę w barterze, robi świetne wina i miody pitne. Tak lockdown przyczynia się do rozwoju gospodarki alternatywnej ;)



#16 MlKl

MlKl
  • Użytkownicy
  • 847 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 19 kwi 2021 - 15:54

Towar wart grzechu :) Taka butelczyna kosztuje mnie zrębek za jakieś trzy złote :)9d1569dda729694d2801362a80f562e3.jpg

#17 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu
  • **VIP**
  • 3367 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 19 kwi 2021 - 16:00

Kiełbaski masz ładne, ale te trzy wędzonki od lewej to porażka.


Nie koniecznie. Jeżeli peklowane na sucho. Podobne do ElGregorowych.

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 19 kwi 2021 - 16:02


#18 Donkihot

Donkihot
  • Użytkownicy
  • 93 postów
  • MiejscowośćDąbrówka

Napisano 20 kwi 2021 - 07:37

No i super, ja co prawda robię własne wina i nalewki ale chętnie wszedłbym w podobny bartel jak Ty.

Niniejszym skorzystam z okazji i zapraszam zainteresowanych do współpracy, znaczy mogę uwędzić za jakieś zacne trunki :D



#19 MlKl

MlKl
  • Użytkownicy
  • 847 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 21 kwi 2021 - 04:15

Beczka robi się za mała...
a033a9958f0ec65161a7ffeccf2541d7.jpg

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8782 postów

Napisano 21 kwi 2021 - 05:25

Beczka robi się za mała...
Kolej rzeczy..... :D  




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych