Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja lubię mniej słoną, jutro w dym idzie 8 kg peklowanej w piątek w ośmioprocentowej zalewie polędwicy. Poprzednią peklowałem 5 dni w 10 procentowej zalewie, i wyszła ciut za słona.

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706531
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 163
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Na razie łososiowa, i nie wiem, czy taka nie zostanie - przepyszna. Peklowana 6 dni w ośmioprocentowej solance z nastrzykiem bez żadnych innych przypraw, wędzona czereśnią w 35 stopniach.

 

Po raz kolejny sprawdziłem herezję - wędząc DG nie da się wędzonek ani usmolić, ani zakwasić, nawet jak się je w dym wsadzi mokre. Cały proces trwa wtedy tylko dłużej.

592eb9181b73a137d2d520dd3e02cb9a.jpgb245688bdfd3f089d23d1e7c1562499b.jpg861fed7eb25b6885625510217ef68059.jpg

Edytowane przez MlKl

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706668
Udostępnij na innych stronach

 

 

To w jest polędwica :D i nie rób 11% będzie za słona - a delikatny nastrzyk tylko pomoże ;)

Dokładnie tak, dla mnie 8% na polędwicę jest ok. 10 ujdzie, ale już dla mnie za słone. Nie czuć smaku mięsa, tylko sól.

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706671
Udostępnij na innych stronach

Po raz kolejny sprawdziłem herezję - wędząc DG nie da się wędzonek ani usmolić, ani zakwasić, nawet jak się je w dym wsadzi mokre.

 

 

Czyli wszyscy na tym forum są heretykami według ciebie.

W każdym przepisie znajdziesz informacje o osuszaniu i NIE wkładaniu mokrego mięsa do wędzenia

Pewnie czekasz na aplauz.

Równie dobrze mógłbyś wejść do kościoła podczas mszy i krzyknąć ave szatan.

Tylko to nie sprawa wiary, ale fizyki i chemii

a ta smoła to pewnie była na tych kijach już wcześniej

 

post-40314-0-55699900-1620370589.png  post-40314-0-41878600-1620370602.png

 

Potem się dziwisz, że dostajesz uwagi do swoich wpisów.

:facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706675
Udostępnij na innych stronach

 

 

Potem się dziwisz, że dostajesz uwagi do swoich wpisów.
:thumbsup:  :thumbsup:  :thumbsup: 

 

Doszedłem do wniosku, że szkoda czasu na odpisywanie Kol. Mikiemu, jak człowiek jest zamknięty w swoich poglądach i uważa się za Omnibusa w każdej dziedzinie to i tak nie dotrzesz do niego w żaden sposób, żadnymi merytorycznymi argumentami a jeszcze zostaniesz posądzony o herezję  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:. Szkoda mi tylko tych osób, które to czytają a nie rozumieją tematu i uważają, że Kol Miki ma rację, owszem ma ale tylko w niektórych kwestiach, żeby to zrozumieć to trzeba mieć wiedzę niestety osoby szukające porady tego nie wiedzą dlatego zadają pytania i oczekują pomocy.   

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706680
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szkoda mi tylko tych osób, które to czytają a nie rozumieją tematu i uważają, że Kol Miki ma rację
 

Nie ma się potem co dziwić postem jak wczoraj o nieudanym wędzeniu.

Cale Forum zaśmiecone jest wpisami i fotkami o zaczarowanej beczce i cudownym wiatraczku na nabycia w sklepie...

A będzie tego coraz więcej:

Wpisów >>> widocznie efekt uboczny ukwaszonych wędzonek

Niezadowolonych >>> bo co widza, setki tych samych fotek, bzdurnych wpisów, a na koniec dowiedzieliśmy się ze jesteśmy heretykami i się po prostu nie znamy.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706688
Udostępnij na innych stronach

Heretykiem jestem ja. Mam naturę niewiernego Tomasza - muszę wsadzić paluszek. W wędzarni tradycyjnej mokre wędzonki oblepia popiół i sadza. Przez DG ani jednego, ani drugiego do komory wędzarniczej dostarczyć się nie da. Kije, używane prawie codziennie przez kilka miesięcy muszą ściemnieć, cudów nie ma. Podobnie ściemniał worek jutowy, którym wędzarnię nakrywam. 

 

Ze dwa miesiące temu rozmawiałem o tym z @Muski. Sprawdziłem to wtedy na partii polędwiczek - wyszły OK. Od dawna nie pilnuję DG w trakcie pracy, wieszam w beczce ocieknięte wędliny i puszczam dym. Mogę iść spać, lub zająć się inną robotą, wyłącznik czasowy odcina grzałkę po nastawionym czasie, DG pracuje aż się wypali. 

 

Dokładne osuszanie wędlin jest potrzebne i niezbędne w wędzarni tradycyjnej - tu nie mam żadnych wątpliwości. 

Edytowane przez MlKl

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706689
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ze dwa miesiące temu rozmawiałem o tym z @Muski. Sprawdziłem to wtedy na partii polędwiczek - wyszły OK. Od dawna nie pilnuję DG w trakcie pracy, wieszam w beczce ocieknięte wędliny i puszczam dym. Mogę iść spać, lub zająć się inną robotą, wyłącznik czasowy odcina grzałkę po nastawionym czasie, DG pracuje aż się wypali.

Nigdy w to nie uwierzę, że Kol. Muski powiedział, Tobie, że możesz pominąć proces suszenia i wędzić mokre wędzonki w wędzarni elektrycznej. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706693
Udostępnij na innych stronach

Wręcz przeciwnie, pisał, że zmarnuję towar :)

 

Tak wygląda "zmarnowany" :)

29b1dd8d022225f5cc2b4c17633a8dfc.jpgf0757e4091bd99be09637050938eb699.jpg

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706694
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dokładne osuszanie wędlin jest potrzebne i niezbędne w wędzarni tradycyjnej - tu nie mam żadnych wątpliwości.

Dokładne osuszanie to jeden z podstawowych etapów wędzenia W KAŻDYM PRZYPADKU!. To, że akurat Tobie wyszło, jak wyszło, o niczym nie świadczy. Po prosu miałeś akurat farta.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706695
Udostępnij na innych stronach

Bez lampy błyskowej lepiej oddaje kolor.

 

@Maxell - ja to testuję ponad dwa miesiące dwa, trzy razy w tygodniu. I wychodzi za każdym razem.

 

Nikogo nie mamawiam do naśladownictwa.

2e742a1673d84197123a8fd0a1a462f1.jpg

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706697
Udostępnij na innych stronach

To nie ma znaczenia. Na tym forum ściśle przestrzegamy zasad prawidłowej i bezpiecznej technologii obróbki mięsa oraz domowej produkcji masarskiej. To podstawa. Zatem pisanie o pomijaniu jednego lub więcej etapu procesu technologicznego nie ma tutaj miejsca.

Jako ciekawostkę podam, że kiedyś, kiedyś, potrzebowałem wędzonej szyneczki na sobotnia, popołudniową imprezę i zmuszony zostałem (zamówiona, a obiecana gościom szynka nie dotarła) do wykonania pełnego nastrzyku mięsa rano. Po kilku godzinach przetrzymywania mięsa w pokojowej temperaturze, szyneczka (ok. 1,30 kg) poddana została wędzeniu i parzeniu. Wizualnie i smakowo nie odbiegała od szynek peklowanych kilkanaście dni w odpowiednich warunkach. Wieczorem została "zużyta" podczas imprezy i wszystkim smakowała. Nie pisałem o tym jednak nigdy, gdyż to wykonanie zaprzeczało propagowanym tutaj procedurom technologicznym, a przede wszystkim, tak przygotowane mięso, nie zapewniało bezpieczeństwa w przypadku, gdyby szyneczka była przeznaczona do późniejszego spożycia. To był jednorazowy eksperyment, którego już nigdy później nie powtórzyłem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706701
Udostępnij na innych stronach

Miki, jak to wszystko przeczyta branża masarni-cza to zobaczysz jak przyspieszą z produkcją.

My przerabiając kilka/kilkanaście kilo to pikuś z firmami które przerabiają tony. Tam taka innowacja pozwoli im zaoszczędzić setki tysięcy złotych.

Że też ich technolodzy jeszcze na to nie wpadli.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706702
Udostępnij na innych stronach

I na koniec rzecz najważniejsza. Pamiętaj o tym, że skład dymu z generatora i skład dymu z paleniska, niczym się nie różnią (poza temperaturą, choć nie we wszystkich przypadkach). Badania wykazały, iż wilgotna powierzchnia mięsa przyjmuje wielokrotnie więcej WWA (i nie tylko) niż powierzchnia mięsa poddanego procesowi osuszania.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706704
Udostępnij na innych stronach

 

 

przeczyta branża masarni-cza

 

Branża masarnicza od dawna wędzi natryskowo :P 


[Dodano: 07 maj 2021 - 11:35]

 

 

Badania wykazały, iż wilgotna powierzchnia mięsa przyjmuje wielokrotnie więcej WWA (i nie tylko) niż powierzchnia mięsa poddanego procesowi osuszania.
 

 

I to jest argument, który do mnie przemawia - ja nie mam możliwości przeprowadzenia takich badań. 

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706705
Udostępnij na innych stronach

 

 

Branża masarnicza od dawna wędzi natryskowo :P

To po co my się męczymy z tym dymem :D


[Dodano: 07 maj 2021 - 11:35]

O smogu nie wspomnę.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706706
Udostępnij na innych stronach

Branża masarnicza od dawna wędzi natryskowo :P

Nie wszędze. Poza tym, poczytaj sobie materiały znajdujące się na forum poświęcone wędzeniu wraz z informacjami na temat składu płynnych preparatów wędzarniczych. Bardzo ciekawe artykuły.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706707
Udostępnij na innych stronach

Jak o ciekawostkach mówimy - w latach osiemdziesiątych ubiegłego stulecia szynki ze świni, która żyła jeszcze w czwartek wjechały na stół weselny w sobotę - nastrzyk z nitrytem, pozyskiwanym od pracowników ZM Żerań, i po nocy peklowania do kotła z łupinami cebuli i mocno wędzonym boczkiem. Kolor, smak i zapach nie do odróżnienia :)

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706708
Udostępnij na innych stronach

Do dnia dzisiejszego w ten sposób prowadzi się, głównie na wsiach, przerób świń i cielęciny na potrzeby wesel i innych podobnych imprez. Jednak produkowane są takie ilości poszczególnych asortymentów, aby zostały szybko spożyte.

Jest to tzw. przerób przyspieszony inaczej produkcja weselna.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706709
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja to testuję ponad dwa miesiące dwa, trzy razy w tygodniu. I wychodzi za każdym razem.

 

Miki nie potraktuj tego jako złośliwość z mojej strony, nie wiem jaki masz aparat ale ten Twój wyrób moim zdaniem nie jest dobrze wykonany, patrząc na zdjęcie widać przebarwienia ( niektóre miejsca są troszkę bardziej ciemniejsze a ogólnie całość wyrobu ma bardzo.... blady kolor ) Jak myślisz dlaczego tak się dzieje, pomimo długiego wędzenia gdzie kolor powinien stanąć jednolity?

Jak zastosujesz się do procesu wykonania opisanego w przepisie Kol. Ligawy i uzyskasz podobny efekt końcowy to wtedy powiem, że zrobiłeś Polędwicę Łososiową a ten produkt  który prezentujesz to ja bym nigdy nie nazwał wyrobem łososiowym.

 

Przepisz Kol Ligawy : https://www.wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/1476-poledwica-lososiowa-ligawy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706712
Udostępnij na innych stronach

A ja już parę razy pisałem, że wolę wędzonki jaśniejsze. To kwestia gustu. Ligawa dokładniej czyści polędwicę z błon i wędzi ją cztery razy dłużej.

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706716
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ligawa dokładniej czyści polędwicę z błon i wędzi ją cztery razy dłużej.
 

Ty już lepiej nic nie pisz o technologii  :facepalm:  :facepalm:  wpierw przeczytaj, najlepiej całość i ze zrozumieniem dlaczego, co  i jak

Może??? znajdziesz "drobna różnice / przyczynę" 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706717
Udostępnij na innych stronach

 

 

A ja już parę razy pisałem, że wolę wędzonki jaśniejsze

Ja też tak twierdze ... zamiast się wkurzać że mi nie wyszło :D:hug:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706718
Udostępnij na innych stronach

Ależ mi wyszło tak jak chciałem. Mogłem powędzić parę godzin dłużej, ale nie chciałem. Raz spróbowałem kiedyś i smak mnie nie zachwycił.

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/3/#findComment-706719
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.