Muski Opublikowano 3 Października Zgłoś Udostępnij #1651 Opublikowano 3 Października 21 minut temu, szrekPL napisał(a): żeby wyhodować taką słoninę Coś kosztem czegoś, łopatka wielkości dłoni , polędwica srednicy jakieś 4 cm , szynka....... jutro rozbiorę . Słoniny jakieś 60%. Kilkadziesiąt lat nie widziałem takiej słoniny. 1 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/67/#findComment-1038928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Października Autor Zgłoś Udostępnij #1652 Opublikowano 3 Października (edytowane) 18 minut temu, Muski napisał(a): Kilkadziesiąt lat nie widziałem takiej słoniny. Na Mangalicy dwa razy cięższej którą mieliśmy była podobnej grubości😀. Ostatnio taką słoninę miałem około 20 lat temu ze Złotnickej, która ważyła 141 kg. Waldek będziemy zimno wędzić kolega opowiadał, że tej rasy słonina jest super. Edytowane 3 Października przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/67/#findComment-1038931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Października Autor Zgłoś Udostępnij #1653 Opublikowano 3 Października (edytowane) 34 minuty temu, Muski napisał(a): Kilkadziesiąt lat nie widziałem takiej słoniny. Dla przypomnienia Mangalica. Edytowane 3 Października przez Grzewlod 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/67/#findComment-1038934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Października Zgłoś Udostępnij #1654 Opublikowano 3 Października 21 minut temu, Grzewlod napisał(a): Na Mangalicy dwa razy cięższej Mangalicy 2x cięższej 175 kg - to nie była dziwota. 1 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/67/#findComment-1038935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 3 Października Zgłoś Udostępnij #1655 Opublikowano 3 Października 11 minut temu, Muski napisał(a): Słoniny jakieś 60%. Ale leniwa blondyna, leżała i jadła. 😜 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/67/#findComment-1038938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Października Autor Zgłoś Udostępnij #1656 Opublikowano 3 Października 2 minuty temu, mamuśka napisał(a): Ale leniwa blondyna To brunetka Iberico po Azjatycku🤐. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/67/#findComment-1038941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Października Zgłoś Udostępnij #1657 Opublikowano 3 Października 13 minut temu, mamuśka napisał(a): leniwa blondyna, leżała i jadła Co zrobić, takie już są te kobity... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/67/#findComment-1038945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Października Autor Zgłoś Udostępnij #1658 Opublikowano 3 Października (edytowane) 7 minut temu, szrekPL napisał(a): Co zrobić, takie już są te kobity... Wysyłaj je do nas my robimy z nich kabanosy, kiełby i inne 😜. Edytowane 3 Października przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/67/#findComment-1038948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 3 Października Zgłoś Udostępnij #1659 Opublikowano 3 Października 34 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Wysyłaj je do nas my robimy z nich kabanosy, kiełby i inne 😜. Blady strach padnie w lubelskim na blondynki przy tuszy. 🤣🤣🤣 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/67/#findComment-1038958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Października Zgłoś Udostępnij #1660 Opublikowano 3 Października Towar deficytowy...możecie tylko pogadać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/67/#findComment-1038960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Października Autor Zgłoś Udostępnij #1661 Opublikowano 3 Października 15 minut temu, quadro555 napisał(a): Blady strach padnie w lubelskim na blondynki przy tuszy. 🤣🤣🤣 Wygląda na to, że Mamuśka możesz spać spokojnie nie dosyć, że inny region to i nie ta tusza😘 🤣. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/67/#findComment-1038964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 3 Października Zgłoś Udostępnij #1662 Opublikowano 3 Października 49 minut temu, Grzewlod napisał(a): Wygląda na to, że Mamuśka możesz spać spokojnie nie dosyć, że inny region to i nie ta tusza😘 🤣 Mamuśka się podciągnie co do tuszy🤣 TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/67/#findComment-1038976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 4 Października Zgłoś Udostępnij #1663 Opublikowano 4 Października Mamuśka się nie podciągnie w tuszy bo inny region i inna ruchliwość. 😜😚 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/67/#findComment-1039002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 4 Października Autor Zgłoś Udostępnij #1664 Opublikowano 4 Października 2 godziny temu, mamuśka napisał(a): region i inna ruchliwość. 😜😚 Zbyszek to szczęściarz , Dorotko tak trzymaj👍. 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/67/#findComment-1039013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano Piątek o 15:41 Autor Zgłoś Udostępnij #1665 Opublikowano Piątek o 15:41 Po 51 dniach postanowiliśmy z Waldkiem zakończyć sezonowanie wołowiny. Steki gotowe do grillowania😋 Wnioski z etapu sezonowania wyciągnięte napewno w przyszłym sezonie grillowy nie zabraknie steków z własnego sezonowania. 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/67/#findComment-1042245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano Piątek o 17:26 Zgłoś Udostępnij #1666 Opublikowano Piątek o 17:26 Steki piękne, ale nie wiem czy jeszcze piękniejsze są noże na 3 i 6 zdjęciu. 😜😚 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/67/#findComment-1042262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano Piątek o 17:38 Zgłoś Udostępnij #1667 Opublikowano Piątek o 17:38 10 minut temu, mamuśka napisał(a): nie wiem czy jeszcze piękniejsze są noże na 3 i 6 zdjęciu. No nie wiem 😁, te mniejsze np, na ostatnich foto - są specjalnie do steków -zwróć uwagę na ostatnim foto widać jego ostrze. To nie jest pospolity nóż. 1 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/67/#findComment-1042270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano Piątek o 17:47 Zgłoś Udostępnij #1668 Opublikowano Piątek o 17:47 5 minut temu, Muski napisał(a): To nie jest pospolity nóż. Na zdjęciach nie było nic pospolitego, tylko te noże o których napisałam ech.. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/67/#findComment-1042273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano Piątek o 19:30 Autor Zgłoś Udostępnij #1669 Opublikowano Piątek o 19:30 (edytowane) 1 godzinę temu, mamuśka napisał(a): Na zdjęciach nie było nic pospolitego, Najbardziej niepospolitą sprawą jak dla mnie jest wspaniały aromat orzechowy mięsa. Jest mocno wyczuwalny szczególnie w mięśniu obłym, w antrykicie nieco mniej wyczuwalny. Jeszcze nigdy nie udało mi się kupić w sklepie steków o takim aromacie. Jestem ciekawy jak na aromat wpłynie obróbka termiczna. Edytowane Piątek o 19:45 przez Grzewlod 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/67/#findComment-1042309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano Piątek o 19:34 Zgłoś Udostępnij #1670 Opublikowano Piątek o 19:34 2 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Jestem ciekawy jak na aromat wpłynie obróbka termiczna. Na wszelki wypadek przeprowadź na zewnątrz...😋😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/67/#findComment-1042310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano Piątek o 19:35 Zgłoś Udostępnij #1671 Opublikowano Piątek o 19:35 Będziemy czekać na opinie po obróbce termicznej.😚 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/67/#findComment-1042311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 7 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij #1672 Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) W ramach ciekawostki zamieszczę kilka słów z przeprowadzonego experymentu. Ponieważ jesteśmy w czasie sezonu produkcji octów winnych dziś zespół wespół podczas dyskusji w w/w temacie poruszył temat pewnego experymentu. Na wstępie zaznaczę, że experyment w 100% został przeprowadzony przez Waldka, ja tylko opisze zaszłe procesy oraz powstały efekt. Zdjęcia obrazujące rozwój koloni SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) czyli Symbiotycznej Kultury Bakterii i Drożdży w powstałym occie. To, co się zadziało na etapie procesów to kontynuacja fermentacji octowej z wykorzystaniem materiału z kombuchy. W rezultacie powstał ocet jabłkowo pigwowy z dodatkowymi kulturami bakteryjnymi i drożdżowymi pochodzącymi z matki kombuchy wprowadzonymi wtórnie. Opis procesów, które zaszły: Skład i Wprowadzenie Kultury. Materiał początkowy: ocet jabłkowo pigwowy (prawdopodobnie w trakcie fermentacji lub już gotowy, ale "żywy" i niefiltrowany, jak sugerują zdjęcia) – zawiera bakterie Acetobacter i drożdże, a także pozostałą własną matkę octową. Grzyb Kombuchy SCOBY jest to galaretowaty dysk złożony głównie z : a) Bakterii octowych (Acetobacter), które zamieniają alkohol na kwas octowy. b) Drożdży, które fermentują cukry, wytwarzając alkohol i dwutlenek węgla. c) Bakterii kwasu mlekowego (w mniejszym stopniu niż w matce octowej, ale obecne). Kluczowe działanie: a) Dodanie SCOBY kombuchy wprowadziło świeże i aktywne kolonie bakterii Acetobacter oraz drożdży do środowiska octu jabłkowo pigwowego. b) Powstały wywołane wtórne procesy fermentacyjne i powstanie nowej kultury c). Fermentacja Octowa (Główne Działanie) Głównym procesem w produkcji octu jest utlenianie alkoholu do kwasu octowego przez bakterie octowe (Acetobacter). W efekcie rola dodanego SCOBY kombuchy szybko namnożyły się w bogatym w tlen i alkohol środowisku, zwiększając tempo i efektywność przekształcania pozostałego alkoholu w kwas octowy. Nastąpił wzrost matki ctowej. Celuloza zarówno Acetobacter z kombuchy, jak i te już obecne w occie jabłkowo pigwowym wytwarzają celulozę bakteryjną jako produkt uboczny swojej aktywności. Celuloza tworzy strukturę galaretowatą, którą nazywamy matką octową lub SCOBY (rozrost widoczny na zdjęciach). Dodany kawałek grzyba kombuchy służył jako centrum startowe dla widocznego na zdjęciach sporego rozrostu. Nowo wytwarzana celuloza łączyła się z nim oraz z matką już obecną w occie jabłkowo pigwowym (widoczna na zdjęciach jako warstwowe fragmenty), co skutkowało pogrubieniem i rozwojem istniejącej kultury bakteryjnej i drożdżowej. Reasumując: Jak widać w bardzo kwaśnym środowisku również kwitenie życie biologiczne w wyniku dodania grzyba kombuchy do octu jabłkowo pigwowego powstał mocniejszy i bardziej aktywny ocet dzięki dodatkowym aktywnym bakteriom Acetobacter. Ocet prawdopodobnie osiągnął wyższe stężenie kwasu octowego i stał się bardziej "żywy". Pisząc prawdopodobnie nie miałem podczas testu "smakowego" pH metru. Przy najbliższej okazji dokonamy pomiary pH. Matka SCOBY i Matka Octowa w butelce stała się biologiczną hybrydą – połączeniem kultur bakteryjnych i drożdżowych pochodzących zarówno z oryginalnego octu jabłkowo pigwowego, jak i z dodanego SCOBY kombuchy. W konsekwencji ta nowa, większa i grubsza warstwa celulozy będzie zawierać bardziej zróżnicowaną mikroflorę. Efekt : Wprowadzenie kombuchy wzbogaciło populację drożdży i bakterii, potencjalnie wpływając na metabolizm i ostateczny smak (tworzenie różnych estrów, a tym samym aromatów). Nastąpiła poprawa smaku (silnie wyczuwalny różnorodne aromaty. Potencjalnie różnice w szczepach Acetobacter i drożdży wpłynęły na profil smakowy octu (uwieżcie "smak octu jest pełny" zapewne koneserzy win zrozumieją mój skrót myślowy) dodając mu bardziej złożonych nut chociaż zasadniczym smakiem nadal będzie kwas octowy. Waldek jeśli masz jakieś uwagi do mojej analizy zapraszam do dyskusji. Grzyb Kombuchy I Edytowane 6 godzin temu przez Grzewlod 1 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/67/#findComment-1042672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij #1673 Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) Grzegorz- to jest FORUM Wędzarniczej Braci /a to trochę prymitywna biotechnologia😂/ Myślę że nikogo nie intresuje szczepienie /cytuję z zapisków bo nie pamiętam rodzaju sprzed 5 lat/: Saccharomyces cerevisiae =>Acetobacter-em . Edytowane 4 godziny temu przez Muski Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/67/#findComment-1042702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 4 godziny temu Autor Zgłoś Udostępnij #1674 Opublikowano 4 godziny temu 18 minut temu, Muski napisał(a): cytuję z zapisków bo nie pamiętam rodzaju sprzed 5 lat/: 18 minut temu, Muski napisał(a): Myślę że nikogo nie intresuje Wystarczy, że mnie interesuje, skoro nie mamy dokładnych danych dlatego trochę prymitywnie ale warto opisać 🙂. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/67/#findComment-1042705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 4 godziny temu Autor Zgłoś Udostępnij #1675 Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) 1 godzinę temu, Muski napisał(a): Grzegorz- to jest FORUM Wędzarniczej Braci Skoro nikogo nie interesują procesy to o wołowinie napiszę bardzo krótko jest bardzo smaczna. Wnioski pozostawię do naszej wiadomości😝. Edytowane 3 godziny temu przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/67/#findComment-1042706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi