Grzewlod Opublikowano 21 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 21 Grudnia 2021 (edytowane) sporo napierniczyłyMnie oszczędziły jeszcze żyję ufff..... . Renia nawet nie czujesz, że rymujesz Edytowane 21 Grudnia 2021 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/16/#findComment-739323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Filecik gotowy, góra przyda się na wywar natomiast filet zgodnie z tradycją zostanie przyrządzony na wigilię . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/16/#findComment-739470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Filecik gotowy, Sparz skórę filetów oraz głowy; szybko, metodą polewania z czajnika, aż do zbielenia śluzu.Śluz ściągnij tępą stroną noża, co robi się łatwo.Przejdziesz na nowy, wyższy poziom jakości (Metoda kuchni dworu Kozłowieckich)[Dodano: 22 gru 2021 - 18:55]P.S. dalsza obróbka jak zwykle. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/16/#findComment-739478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 22 Grudnia 2021 (edytowane) Przejdziesz na nowy, wyższy poziom jakości Dostałem od Grzegorza brata bliźniaka jego karpia . Skóra jak zwykle oczyszczona do szarego - i nagle wszyscy lubią karpia smażonego . Edytowane 22 Grudnia 2021 przez Muski Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/16/#findComment-739482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Sparz skórę filetów oraz głowy; szybko, metodą polewania z czajnika, aż do zbielenia śluzu. Śluz ściągnij tępą stroną noża, co robi się łatwo. Przejdziesz na nowy, wyższy poziom jakości (Metoda kuchni dworu Kozłowieckich) Aniu serdecznie dziękuję za bardzo dobrą radę , tą metodę stosuję w przypadku niektórych gatunków ryb spokojnego żeru i ryb jesiotrowatych które "leją się śluzem" . Nie wiem Aniu w którym momencie sparzasz karpia ale ja fileta już bym nie sparzał ponieważ tuszka jest cienka i temp. może spowodować denaturację białka. Ja parzę karpia zaraz po oskrobaniu i usunięciu płetw przed rozcięciem brzucha i wtedy ściągam śluz który i tak całkowicie nie da się usunąć, dlatego dodatkowo przed przyrządzeniem potrawy fileta wkładam do miski i zalewam mlekiem na 2-3h. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/16/#findComment-739483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 22 Grudnia 2021 ja fileta już bym nie sparzał ponieważ tuszka jest cienka Dlatego należy to robić umiejętnie, trzymając fileta skosem nad zlewem, żeby wrzątek omył tylko skórę.Najlepiej - jak piszesz - parzyć cała tuszkę. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/16/#findComment-739486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 22 Grudnia 2021 (edytowane) Skóra jak zwykle oczyszczona do szarego - i nagle wszyscy lubią karpia smażonego . To też jest bardzo dobra metoda można dodatkowo do czyszczenia skóry użyć soli wtedy znacznie lżej się czyści. Smażony zawsze jest pychotka bez względu czy smażymy klasycznie w mące lub z domieszką bułki lub w cieście naleśnikowym piwnym, lub karpiowe paluszki w panierce z płatków kukurydzianych itd. jednym słowem "Karp rządzi" Edytowane 22 Grudnia 2021 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/16/#findComment-739488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 23 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Dziś dzień kaczy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/16/#findComment-739691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 29 Grudnia 2021 Kilka rybek z własnego wędzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/16/#findComment-740896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 29 Grudnia 2021 Kilka rybek z własnego wędzenia. Degustowałem - pyszności Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/16/#findComment-740903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 7 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 7 Stycznia 2022 Dziś pieczyste Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/16/#findComment-742986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 7 Stycznia 2022 Dziś pieczyste Dziwaczka a czemu nie w buraczkach Wygląda apetycznie Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/16/#findComment-743001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 8 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 8 Stycznia 2022 (edytowane) Dziwaczka a czemu nie w buraczkach Wygląda apetycznie Dziękuję za miłe słowa, zamiast buraczka było jabłko a zielone dziewczyny robiły. Edytowane 8 Stycznia 2022 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/16/#findComment-743116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 8 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Dziś pstrągowe małe co nie co .Upieczone Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/16/#findComment-743226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Czy te pstrągi to tak na golasa? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/16/#findComment-743238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 8 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 8 Stycznia 2022 (edytowane) Czy te pstrągi to tak na golasa?Quadro były to zwykłe tęczaki, jeśli pytasz czy są pozbawione skóry to nie. Skóra oczywiście jest tylko po oskrobaniu i wycięciu płetw usunąłem kieszonki łuskowe a tym samym pozbawiłem całkowicie rybę śluzu. Płetwy do pieczenia usuwam ponieważ są upierdliwe w czyszczeniu śluzu i tak ich nie jemy, inaczej jest jak rybę smażymy to możemy płetwy pozostawić i usmażyć na chrupko . Edytowane 8 Stycznia 2022 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/16/#findComment-743245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 8 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Aga dział Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/16/#findComment-743254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Aga dział Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/16/#findComment-743256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Smakowitości za smakowitościami pokazujesz "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/16/#findComment-743257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 8 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Grzesiu,Z relacji widać, że świetnie się z Agą uzupełniacie .Zwykle jeden jest producentem, a drugi konsumentem.......... .U Was każdy doskonały w swojej dziedzinie . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/16/#findComment-743275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 8 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 8 Stycznia 2022 lubię wasz temat ale z tym pstrągiem to przesada albo pieczony w folii, albo z masłłem i czosnkiem i cytryną na patelni, reszta to już chyba przesada....? szakira Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/16/#findComment-743276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 8 Stycznia 2022 ale z tym pstrągiem to przesada albo pieczony w folii, albo z masł łem i czosnkiem i cytryną na patelni, reszta to już chyba przesada....? Ale co jest przesadą ? - pstrąg pieczony wcześniej dobrze oczyszczony - za dobrze ? "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/16/#findComment-743284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 8 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 8 Stycznia 2022 (edytowane) Smakowitości za smakowitościami pokazujeszZ relacji widać, że świetnie się z Agą uzupełniacie .Dziękuję za miłe słowa ,Aga lubi robić słodkości wykonuje je z pasją ja znowu lubię przyrządzać potrawy mięsne od czasu do czasu. lubię wasz temat ale z tym pstrągiem to przesada albo pieczony w folii, albo z masł łem i czosnkiem i cytryną na patelni, reszta to już chyba przesada....?Każdy przyrządza potrawy na swoją modłę, czy taka przesada , proponuję czasami odejść od klasyki parowania pstrąga pod folią (soczystość mięsa można uzyskać bez rozparzania mięsa) oraz polecam użycia do ryb wielu innych przypraw aby poznać inne smaki . wcześniej dobrze oczyszczonyBardzo istotna sprawa mająca wpływ na smak, pisała o tym w jednym z postów Ania mając 100% rację . Edytowane 8 Stycznia 2022 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/16/#findComment-743286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 8 Stycznia 2022 polecam użycia do ryb wielu innych przypraw aby poznać inne smaki Grzegorz to Mistrz od rybek Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/16/#findComment-743303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Grzegorz to Mistrz od rybek Dziękuję Waldku ale, aż tak mocno to się nie czuję na "Mistrza" coś tam wiem, czegoś nie wiem ogólnie rzecz ujmując to jeszcze dużo jest do poznania, (jest tak wiele gatunków ryb, że życia zabraknie na ich poznanie). Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/16/#findComment-743347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi