Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jest w swoim żywiole :D Grzesiu, na drugiej fotce to kruche do muszelek? A te apetycznie wyglądające ciasteczka na pierwszej?

 

Aga się  wczoraj rozkręciła przez to dziś mam słodki poranek :). Reniu na fotkach są gorące ptysie i magdalenki.

post-84535-0-02553600-1642660342_thumb.jpgpost-84535-0-10613200-1642660368_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/17/#findComment-745726
Udostępnij na innych stronach

@Grzewlod, te na na fotce od dolu to chyba magdalenki ...? u nas sie tak nazywaja i wygladaja identycznie , nie wiem jak smakowo.

nie zauwazylam kolejnego wpisu  :facepalm:

U nas sie obtacza w cukre ze starta skorka z cytryny i wanilja

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/17/#findComment-745757
Udostępnij na innych stronach

U nas sie obtacza w cukre ze starta skorka z cytryny i wanilja

 

Magdalenki mi smakują ponieważ są lekko słodkie, mają smak kokosowy ponieważ Aga użyła likieru Bali, na wierzchu posypane są cukrem pudrem.

 

P.S Ja ze słodyczy najbardziej lubię śledzie lub golonko ;).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/17/#findComment-745836
Udostępnij na innych stronach

Madeleine, Tak jak GRzegorz napisales, malo slodkie ,a lodkie.  :thumbsup:

 Niby pochodzenie francuzkie ale tez i polskie, jak sie siega do historii tych ciastek.

  Francuzi jednak tylko sobie przypisuja prawo do nich, jako pochodzenia.

 Noo i w ich kuchni sa bardzo popularne, zwlaszcza jako ciastka do sniadania, a wlasciwie porannej kawy. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/17/#findComment-746141
Udostępnij na innych stronach

Dziś na obiad ugotowałem zupę rybną :tongue:.

post-84535-0-04138400-1642948104_thumb.jpgpost-84535-0-50944500-1642948167_thumb.jpg

Podczas gdy ja walczyłem z rybną Aga wykorzystując pozostałości (ścinki z blatów biszkoptowych) zrobiła kulki mocy do kawy na wzór bajaderki :).

post-84535-0-84456100-1642948380_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/17/#findComment-746415
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziś na obiad ugotowałem zupę rybną
Twoja zupa to majstertyk  :thumbsup: Ale nie miałeś Krystka za pomocnika i mnie za podkuchennego  :angel:  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/17/#findComment-746436
Udostępnij na innych stronach

Twoja zupa to majstertyk

 

Dziękuję za miłe słowa :),

 

Ale nie miałeś Krystka za pomocnika i mnie za podkuchennego

 

Będziemy musieli to kiedyś powtórzyć dobrze wiesz, że kuchnia ogrodowa zupełnie inaczej smakuje poza tym ma swój unikalny urok. Krystek się odgrażał , że zrobi Halaszle już nie mogę się doczekać bo poprzeczkę zawiesił wysoko ja żeby nie odstawać :facepalm: też upichcę inną zupę rybną :) . Przepis już mam z tyłu głowy teraz tylko pozostało czekać na lato. 

 

P.S. W tak doborowym towarzystwie to nawet woda ma unikalny smak  :D oczywiście dolana do wiesz czego :D  :laugh: 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/17/#findComment-746448
Udostępnij na innych stronach

Dziś na obiad ugotowałem zupę rybną :tongue:.

attachicon.gifrybna1.jpgattachicon.gifrybna2.jpg

Zupa wygląda dobrze poszamałbym choć wspólnie może będzie jeszcze okazja coś ugotować w dobrym towarzystwie z Waldkiem nasze obiecane Halászlé :tongue: :D

 

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/17/#findComment-746501
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mandaryn
 

 

Szczerze? Nigdy nie trafiłam na taki przepis. :tongue:

Wygląda obłędnie :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/17/#findComment-747925
Udostępnij na innych stronach

napotkałam już kiedyś przepis, ale nigdy nie piekłam.

 

 

Nigdy nie trafiłam na taki przepis.

 

 

Przepis Doroty "Mandarynkowiec"

 

2 szklanki mąki

3 jajka

łyżeczka proszku do pieczenia

płaska łyżeczka sody

1 szklanka cukru, ksylitolu lub cukru trzcinowego

1 szklanka kefiru

1/2 szklanki oleju

łyżeczka ekstraktu waniliowego

kilka mandarynek

 

Mandarynki myjemy, obieramy i kroimy w niezbyt cienkie plastry. Tortownicę (o średnicy 24cm) wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy mandarynki, tak by pokryły całe dno. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka i miksujemy jeszcze chwilę, odstawiamy mikser. Do ubitych jajek dodajemy pozostałe składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kefir, olej, aromat i mieszamy wszystko delikatnie łopatką by ciasto pozostało puszyste i nie opadło. Ciasto wylewamy na owoce. Pieczemy w 180C grzanie góra dół na jednej z niższych półek piekarnika przez ok 50-60 min do tzw suchego patyczka. Ciasto studzimy, zdejmujemy obręcz tortownicy, na cieście kładziemy duży, płaski talerz i odwracamy je do góry nogami,teraz zdejmujemy denko tortownicy i bardzo delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia w ten sposób na górze mamy zapieczone owoce.

 

Radosna twórczość Agi - Bananowiec :)

post-84535-0-99676200-1643525222_thumb.jpg

 

Dzień rozpoczęty na słodko :)

post-84535-0-47633000-1643525198_thumb.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/17/#findComment-747950
Udostępnij na innych stronach

Takie odwracane to widzialam tez z ananasem , brzoskiniami , sliwkami 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/17/#findComment-748017
Udostępnij na innych stronach

 

 

Takie odwracane to widzialam tez z ananasem , brzoskiniami , sliwkami 
 

 

 MAndarynki, mam pytanie, jako ze to cytrusy. Nie ma tam goryczy po pieczeniu ?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/17/#findComment-748135
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie ma tam goryczy po pieczeniu ?

Powiem szczerze, że po przeczytaniu Twojego pytania poszedłem i spróbowałem kawałek ciasta ponieważ wcześniej nie wyczułem goryczki. Annam masz rację gdzieś głęboko jest wyczuwalny bardzo lekki smak goryczkowaty ale jest to bardzo subtelne jak dla mnie nie wpływające na smak ciasta może dlatego, że mandarynki których użyła Aga były słodkie i dlatego nie nie jest to aż tak wyczuwalne. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/17/#findComment-748178
Udostępnij na innych stronach

 

 

mandarynki których użyła Aga były słodkie i dlatego nie nie jest to aż tak wyczuwalne.
 

 

 To ze maja gorycz, jest zasluga skorki( tej blony wewnetrznej) cytrusow.

 Mam przepis na ciasto z pomaranjczy ( cale pomarancze gotuje sie i to dosc dlugo, nastepnie blenduje i z tej ciapy robi sie ciatso). Ale zawsze pozostaje odrobina goryczy.

TAka jest uroda cytrusow. CZesto w kuchni ta gorycz jest wykozystywana w potrawach.

 

 JAk to sie mowi, bez goryczy nie bedziesz w zyciu znac smaku slodyczy ;)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/17/#findComment-748355
Udostępnij na innych stronach

@ANNAM, ja lubie koktajle cytrusowe i po zblenderowaniu owocow zawsze przecieram przez sido , wtedy jest mniej tykch skorek , sama gorycz jednak mi nie az tak przeszkadza jak pestki , 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/17/#findComment-748456
Udostępnij na innych stronach

Electra , pestki cytrusowe zwykle tylko stosuje do przetworow i to zapakowane w gaze osobno. Do potraw/napoi zawsze je przed zrobieniem czegokolwiek usuwam.

 

 Aga i Grzegorz przepraszam, za "off topic".

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/17/#findComment-748564
Udostępnij na innych stronach

 

 

przepraszam, za "off topic

Annam nie masz za co przepraszać poruszacie ciekawe tematy więc piszcie sobie dziewczyny, mam okazję się podszkolić :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/17/#findComment-748581
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.