Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Aga, do tego zrob jeszcze krem na dynii przeloz to ciasto. Wtedy "niebo w gebie". :D

 

@ANNAM masz rację, wczoraj Aga rozmawiała z córką właśnie o tym, że mogła zrobić jeszcze krem. Myślę, że  następnego dyniowca Aga zrobi z kremem, jeszcze sporo dyni zostało, Teraz Aga planuje zrobić kilka słoików dyni w occie oraz zupę krem. Dziś od rana działa przy ptysiach. 

post-84535-0-81350600-1636270881_thumb.jpg

Ptysie gotowe.

post-84535-0-83289200-1636275584_thumb.jpg

Teraz Aga zapiekła dynię na jakieś cisto, ja zapisałem się w kolejce do piekarnika :facepalm:.

post-84535-0-28423000-1636275760_thumb.jpg

 

 

Sok z kiszonych buraków i 10%jablek

:thumbsup: Ciekawe połączenie smaków :tongue:

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/14/#findComment-730823
Udostępnij na innych stronach

Piękne i apetyczne ptysie :thumbsup: Tylko podziwiać te różnorodności w Waszej kuchni :D:clap:

Dziękuję za miłe słowa :) słodkości to domena Agi robi to z pasją :thumbsup:, ja coś tam czasami upichcę.

No to milo tak przy Niedzieli do kawusi!

Słodkości do kawy jak znalazł :thumbsup:,

Dziś w planie miałem upiec kurczaka na ognisku ale bardzo wieje i trochę miałem lenia, poszedłem na łatwiznę i wrzuciłem na rożen w piecyku. 

post-84535-0-54849100-1636294975_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/14/#findComment-730898
Udostępnij na innych stronach

 

 

Teraz Aga zapiekła dynię na jakieś cisto,
 

 Prawidlowe przygotowanie dyni do ciast. Wiele osob gotuje w wodzie lub na parze. Do ciast nalezy piec i przecierac. Pieczeny dlatego aby pozbyc sie wilgoci jaka posiada dynia.

 

 

 

Dyniowiec gotowy.

 

 Czy moge prosic o skladniki w kremie do ciasta?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/14/#findComment-730954
Udostępnij na innych stronach

Czy moge prosic o skladniki w kremie do ciasta?

Krem :

Dynia pieczona i zrobione puree 500 g

Mleko 1,4l

Mąka pszenna i ziemniaczana po 6 łyżek

Cukier 5 łyżek

Żółtka 4 szt.

Masło 500 g

Sok z połowy cytryny

Otarta skórka z jednej pomarańczy

Jeszcze sugestia Agi nie zapomnij nasączyć ciasta z dyni jakimś syropem, ciasto z kremem potrzebuje nasączenia i czasu żeby zmiękło. 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/14/#findComment-730981
Udostępnij na innych stronach

 Czyli krem budyniowy. Po;lecam sprobowac maslowy krem na bazie bezy wloskiejz dynia. Przekladane bardzo cienkimi warstwami tak aby bylo okolo 4-5 warstw ciasta.

 Czym nasacza Aga?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/14/#findComment-731042
Udostępnij na innych stronach

Przekladane bardzo cienkimi warstwami

 

W przypadku tego ciasta o którym piszemy nie było możliwości pociąć na cienkie warstwy ponieważ dodane były orzechy włoskie grubo siekane (ciasto podczas cienkiego krojenia kruszy się, orzech zatrzymuje się na nożu i "jedzie z całym ciastem" wiesz o czym piszę.) Żeby cienko pokroić warstwy ciasta trzeba cienko posiekać orzechy.

 

Czym nasacza Aga?

 

Spód poncz kawowy : zaparzona kawa 

górny blat, poncz pomarańczowy : woda, skórka pomarańczy, cukier i wódka.

 

Kilka słoików o smaku pomarańczy,

post-84535-0-70130100-1636397280_thumb.jpgpost-84535-0-48457300-1636397298_thumb.jpg

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/14/#findComment-731151
Udostępnij na innych stronach

 

 

Waga połówki 12,85kg .

 

To duża dynia :D Ja zaprzestałam upraw takich wielkoowocowych odomian bo po pierwsze te mniejsze mają smaczniejszy miąższ i są łatwiejsze w zagospodarowaniu  . Miałam dynie nawet po 70-80 kg sztuka  :facepalm:  - wywiezione zostały do lasu dla zwierzyny  :laugh: .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/14/#findComment-731226
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ja zaprzestałam upraw takich wielkoowocowych odomian bo po pierwsze te mniejsze mają smaczniejszy miąższ i są łatwiejsze w zagospodarowaniu

 

Nie wiem co to była za odmiana ale miąższ był lekko słodki, natomiast łatwiej jest zagospodarować te mniejsze.

 

 

Dawno tu nie zaglądałam , a tu tyle pyszności :clap::tongue:

 

Dziękuję, dziś u mnie akcja ryba :D.

Surowiec

post-84535-0-66172500-1638026389_thumb.jpgpost-84535-0-59641600-1638026404_thumb.jpg

Ryba przygotowana do dalszej obróbki.

post-84535-0-39301100-1638026438_thumb.jpgpost-84535-0-84584300-1638026457_thumb.jpg

Uwędzone

post-84535-0-02910200-1638026585_thumb.jpgpost-84535-0-16433700-1638026607_thumb.jpg

post-84535-0-25560400-1638026658_thumb.jpgpost-84535-0-77546100-1638026677_thumb.jpgpost-84535-0-16048300-1638026700_thumb.jpg

post-84535-0-96409400-1638040162_thumb.jpg

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/14/#findComment-734297
Udostępnij na innych stronach

U mnie nie tak na bogato jak u Ciebie :thumbsup:

 

Nie na bogato tylko mały zapas zrobiony przynajmniej nie będą już dziewczyny mi głowy suszyć bo mają rybę do Susi.

ale też się dzisiaj troszkę dymi.Pozdrawiam

 

Serki mniam.... i Makrela :thumbsup:, super materiał do pasty lub paprykarzu.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/14/#findComment-734303
Udostępnij na innych stronach

Planowałem dziś po akcji ryba wykorzystać spady (głowy i kręgosłupy) do ugotowania zupy rybnej w kociołku na ognisku, niestety pogoda mi na to nie pozwoliła więc upichciłem w domu.

Surowiec na 3 porcie wywaru po 4l 

post-84535-0-63849900-1638030395_thumb.jpgpost-84535-0-36365900-1638030417_thumb.jpg

Warzywa i filety do zupy

post-84535-0-98715100-1638030504_thumb.jpg

Zupa :tongue:

post-84535-0-82424900-1638030524_thumb.jpg

Wywar

post-84535-0-74318900-1638040067_thumb.jpg

 

 

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/14/#findComment-734319
Udostępnij na innych stronach

Wywar z lutego?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/14/#findComment-734476
Udostępnij na innych stronach

Wywar z lutego?

Przyznam, że nie rozumiem dlaczego miałby być z lutego ? Wywar rybny ugotowałem wczoraj i dwie paczki po 3l zamroziłem, teraz pozostało tylko zagotować dosmaczyć dodać warzyw oraz fileta i masz gotową zupę.

 

 

Wyjątkowo smaczne , idealna słoność i konsystencja - DZIĘKI za możliwość degustacji

Cieszę się, że smakowało główną zasługę ma tu Japończyk ;):D również dziękuję za mile towarzystwo.  

P.S. Smak Kimchi = Mistrzostwo Świata :thumbsup:  

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/14/#findComment-734493
Udostępnij na innych stronach

 

 

wróbel75, dnia 28 List 2021 - 18:51, napisał: Wywar z lutego? Przyznam, że nie rozumiem dlaczego miałby być z lutego ? Wywar rybny ugotowałem wczoraj i dwie paczki po 3l zamroziłem, teraz pozostało tylko zagotować dosmaczyć dodać warzyw oraz fileta i masz gotową zupę.

 

Bo te oznaczenia na woreczkach  na pierwszy rzut oka wyglądają jak II czyli luty  :D  

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/14/#findComment-734495
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bo te oznaczenia na woreczkach na pierwszy rzut oka wyglądają jak II czyli luty :D

Dokładnie :thumbsup::D

 

 

:thumbsup: no tak te moje hieroglify :D

Spokojnie, też miałem być lekarzem, a tylko pismo wzorem z recept mi pozostało :laugh:

 

Zupka wygląda fajnie :clap::thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/14/#findComment-734507
Udostępnij na innych stronach

 

na pierwszy rzut oka wyglądają jak II czyli luty :D

:thumbsup: no tak te moje hieroglify  :D

 

Często się zapomina (sama też to robię  :facepalm:) ,

że w zapisie daty, gdy miesiąc jest rzymskimi nie stawia się kropek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/14/#findComment-734594
Udostępnij na innych stronach

Często się zapomina (sama też to robię :facepalm:) , że w zapisie daty, gdy miesiąc jest rzymskimi nie stawia się kropek.

Ja o niczym nie zapomniałem ani się nie pomyliłem, zapisałem datę cyframi Arabskimi a to, że tak zapisałem cyfrę jeden bez ogonka w tym przypadku to ten typ już tak ma :D.   

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/14/#findComment-734600
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.