Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, BazylWidzew napisał(a):

Smalcu dodaj;)

38 minut temu, szrekPL napisał(a):

Ketchupu lepiej, z ketchupem wszystko smakuje 😉😁

Poczekam na Wasze steki ze smalcem i ketchupem😂.

Nie dodałem pieprzu po tworzeniu crustu który za krótko robiłem oraz na prośbę Agi nie zrobiłem bastowania dlatego mi smak uciekł 😜. Mówiąc o tłuszczu miałem na myśli tłuszcz śródmięśniowy (marmurek). Nic straconego steków ci u nas dostatek😋.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/66/#findComment-1036168
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Todek napisał(a):

Na czym robisz te steki? To jest grill gazowy?

Tak grill gazowy. Na początku tworzę crust na palniku ceramicznym infrared lub (sizzle zone ta nazwa funkcjonuje w grillach Napoleon). Po utworzeniu crustu (chrupiącej skórki) i grill marks (kratki na steku) chodzi o wygląd można pominąć przekladam steka na wcześniej rozgrzany ruszt smażąc powoli w strefie temperatury pośredniej do osiągnięcia wewnątrzej temp. steka w zależności jaki chcę mieć stopień wysmażenie. My lubimy steki średnio krwiste Medium Rare.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/66/#findComment-1036222
Udostępnij na innych stronach

 20250920_084826.thumb.jpg.5e99c6e5118fcfed3dd75b556b2f9bb1.jpg

 

A co robisz z okrawkami?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/66/#findComment-1036288
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, EAnna napisał(a):

A co robisz z okrawkami?

Utylizacja ponieważ do miesą przylega folia do dry agingu i nie ma możliwości jej usunąć przed skrawaniem. 

20250730_153407.thumb.jpg.56c3de3cfe2d861bdc549410db7a8d77.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/66/#findComment-1036319
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, mamuśka napisał(a):

folia do dry agingu powinna dać się bez problemu usunąć z mięska?

Nie usuniesz w żaden sposób nie ma możliwości👍. Folię należy usunąć razem z osuszką. Producent to dobrze opisał żeby użytkownik wiedział czego się spodziewać. To jest bardzo cieniutka folijka która połączyła się z mięsem.

Edytowane przez Grzewlod
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/66/#findComment-1036337
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.