Petersan Opublikowano 15 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Maja 2021 (edytowane) Czesc, mieszkam w Japonii. Do tej pory uzywalem peklosoli, ktora, niestety skonczyla mi sie. Mam azotyn sodu. Chcialbym zrobic wlasna mieszanke. Do uzytku mam sol morska. Na stan dzisiejszy, robie tak, ze daje 1 g azotynu, na 10 kg miesa. Natomiast w przypadku szynek, daje podwojnie. Jak wy uwazacie, czy to jest ok? Edytowane 15 Maja 2021 przez Petersan Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18337-jak-zrobic-wlasna-mieszanke-soli/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Maja 2021 Peklosól zawiera ok. 0,6% azotynu (nitrytu). To jest ilość graniczna. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18337-jak-zrobic-wlasna-mieszanke-soli/#findComment-707836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Maja 2021 (edytowane) Na 10 kg mięsa peklowanie na sucho to tak około 200 gram soli. 1/200=0.5% czyli wynika że oki. Przy mokrym będzie za mało bo potrzebujesz około 400 gram peklosoli trzeba by dać 2,4 g nitrytu i reszta soli. Edytowane 15 Maja 2021 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18337-jak-zrobic-wlasna-mieszanke-soli/#findComment-707839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 15 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Maja 2021 (edytowane) Z tym robieniem peklosoli we własnym zakresie to trochę niebezpieczne, ale to Twoja sprawa.Tu masz do kupienia w Japonii gotową 1kg 1% czyli musisz ja 1;1 wymieszać ze zwykłą solą. Możesz tez kupić 5 kg (25.000 Jenów + 1.500 wysyłka)Te prawie 3.800 jenów + 1.500 wysyłka , jest moim zdaniem warte bezpieczeństwa, a jak tam na Waszych stronach trochę poszukasz, te pewnie gdzieś taniej trafisz Edytowane 15 Maja 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18337-jak-zrobic-wlasna-mieszanke-soli/#findComment-707853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petersan Opublikowano 16 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Maja 2021 (edytowane) Na 10 kg mięsa peklowanie na sucho to tak około 200 gram soli. 1/200=0.5% czyli wynika że oki. Przy mokrym będzie za mało bo potrzebujesz około 400 gram peklosoli trzeba by dać 2,4 g nitrytu i reszta soli.Dzieki. Akurat tutaj, daje mniej soli, bo 13-15g na 1kg miesa. A w przypadku mokrego, to daje na 1 litr wody 350g soli i 2,2g azotynu. Z tym robieniem peklosoli we własnym zakresie to trochę niebezpieczne, ale to Twoja sprawa.Tu masz do kupienia w Japonii gotową 1kg 1% czyli musisz ja 1;1 wymieszać ze zwykłą solą. Możesz tez kupić 5 kg (25.000 Jenów + 1.500 wysyłka)Te prawie 3.800 jenów + 1.500 wysyłka , jest moim zdaniem warte bezpieczeństwa, a jak tam na Waszych stronach trochę poszukasz, te pewnie gdzieś taniej trafiszDlaczego niebezpiecznie?Jesli bedzie przestrzegalo sie ilosc...Znam Rakuten, z tym ze, jest problem. Nie ma gwarancji ze, przesylka dotrze do domu, moga zatrzymac i jeszcze kaza zaplacic za utylizacje.... wiec , zaden interes.A poza tym, nie rozumiem, jak wymieszac z sola 1%, czego? Z reguly receptura podaje z takiej mieszanki, ze daje sie 0,25% na 1kg miesa. Plus do tego oczywiscie sol. Edytowane 16 Maja 2021 przez Petersan Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18337-jak-zrobic-wlasna-mieszanke-soli/#findComment-707863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Maja 2021 "to daje na 1 litr wody 350g soli i 2,2g azotynu"To trochę "turbo" steżenie 25 %. Ja robię 8-9% i 0,4 litra (w tym nastrzyku) roztworu na 1 kg mięsa, czas tak 10-14 dnii. Fakt że nie podajesz czasu i ilości płynu na 1 kg mięsa. Więc może ma to uzasadnienie. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18337-jak-zrobic-wlasna-mieszanke-soli/#findComment-707867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petersan Opublikowano 16 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Maja 2021 (edytowane) Sorry, literowka 35g.Robie mieszanke, na 10 l wody, 350g soli i 2,2g azotynu.Robie nastrzyki a reszta do zakrycia.Pekluje sie 6-7 dni. Z reguly to jest ok 15kg miesa (schaby i karkowki). Edytowane 16 Maja 2021 przez Petersan Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18337-jak-zrobic-wlasna-mieszanke-soli/#findComment-707868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Maja 2021 (edytowane) jak wymieszac z sola 1%, czego? Peklosol z linku zawiera 1% nitrytu, dlatego napisałem Tobie ze powinno się ją "rozcieńczyć" do 0,5% mieszając ja na normalna sola 1:1 Co do reszty Twoja sprawaSzczególnie PSW Japonii litery są inne, ale matematyka ta sama a ilość soli w soli 99,9% taka sama na 10 l wody, 350g soli i 2,2g azotynu Pekluje sie 6-7 dni 15kg miesa Edytowane 16 Maja 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18337-jak-zrobic-wlasna-mieszanke-soli/#findComment-707872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Maja 2021 (edytowane) na 10 l wody, 350g soli i Naprawdę.? .Przecież to jest 3,5 % - towa solanka,Nie pomyliłeś się ?.Jak duży nastrzyk robisz.? Twoje wyroby są zupełnie niesłone. Po drugie peklosól robi się w ten sposób ,że natryskuje się wodnym roztworem nitrytu sól a nie miesza się tych składników na sucho. Edytowane 16 Maja 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18337-jak-zrobic-wlasna-mieszanke-soli/#findComment-707873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Maja 2021 Dlatego kiedyś nitrytu nie było w wolnej sprzedaży. Można robić własną peklosól, jak się odważa za każdym razem dawkę nitrytu na konkretną ilość solanki, inaczej nie ma żadnej pewności co do jednorodności mieszaniny i zastosowanej dawki. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18337-jak-zrobic-wlasna-mieszanke-soli/#findComment-707886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Maja 2021 (edytowane) Dlatego kiedyś nitrytu nie było w wolnej sprzedaży.Nitryt był i jest w sprzedaży.Ot, pierwsze z brzegu ogłoszenie na allegro: Azotyn sodu 500gNazwa: Azotyn soduSynonimy: azotan(III) sodu, sodium nitrite, nitrytGatunek: Czysty bez domieszekCzystość: Czysty min. 99%Wzór chemiczny: NaNO2Nr CAS: 7632-00-0Nr WE: 231-555-9Nr index: 007-010-00-4Dostępne opakowania: 500g, 1kg, 5kg, 25kg jak się odważa za każdym razem dawkę nitrytu na konkretną ilość solanki,Nitrytu nie dodajemy bezpośrednio do solanki. Edytowane 16 Maja 2021 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18337-jak-zrobic-wlasna-mieszanke-soli/#findComment-707887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Maja 2021 (edytowane) Jeśli już zabieramy głos w temacie, piszmy precyzyjnie. Mówimy tutaj o bardzo silnym związku toksycznym, zatem wymagane jest poważne podejście do sprawy.Kiedyś Zakłady Mięsne same wykonywały mieszanki soli z azotynem lub azotanem. Oczywiście robiły to specjalnie przeszkolone osoby, w odpowiednich warunkach, a sam azotyn był przechowywany w zabezpieczonym pomieszczeniu. Obecnie nie ma takiej potrzeby, gdyż przemysł dostarcza gotową i bezpieczną mieszankę pod nazwa peklosól. Edytowane 16 Maja 2021 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18337-jak-zrobic-wlasna-mieszanke-soli/#findComment-707888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Maja 2021 W latach 80 ubiegłego stulecia nitrytu w wolnej sprzedaży nie było, pozyskiwałem po znajomości z ZM Żerań. I na aptekarskiej wadze odważałem dawki pod konkretną ilość solanki. W wodzie nitryt z solą tworzy jednorodną mieszaninę, wymieszanie go z sypką solą w ilości większej niż na jedno peklowanie nie daje gwarancji jednakowego stosunku procentowego w porcjach tak uzyskanej peklosoli. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18337-jak-zrobic-wlasna-mieszanke-soli/#findComment-707889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petersan Opublikowano 16 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Maja 2021 (edytowane) jak wymieszac z sola 1%, czego? Peklosol z linku zawiera 1% nitrytu, dlatego napisałem Tobie ze powinno się ją "rozcieńczyć" do 0,5% mieszając ja na normalna sola 1:1 Co do reszty Twoja sprawaSzczególnie PSW Japonii litery są inne, ale matematyka ta sama a ilość soli w soli 99,9% taka sama na 10 l wody, 350g soli i 2,2g azotynu Pekluje sie 6-7 dni 15kg miesaMylisz sie. Ta mieszanka, ktora jest do kupienia z tego linku w Japonii, zawiera 6, 25% azotynu.... a wiec zupelnie inna ilosc podaje sie. A mowisz ze nie dajemy bezposrednio do solanki, to co trzeba zrobic? Miesajac z sola 1 czesc curing#1 i 1 czesc soli, bedzie za mocna. Slatego w amerykanskich recepturach daje sie 0,25% wagi miesa. Co w przypadku 10kg miesa, daje sie 25g curing #1. Edytowane 16 Maja 2021 przez Petersan Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18337-jak-zrobic-wlasna-mieszanke-soli/#findComment-707890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Maja 2021 wymieszanie go z sypką solą w ilości większej niż na jedno peklowanie nie daje gwarancji jednakowego stosunku procentowego w porcjach tak uzyskanej peklosoli. Co Ty piszesz??? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18337-jak-zrobic-wlasna-mieszanke-soli/#findComment-707891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Maja 2021 Co Ty piszesz??? Piszę po to, by nikomu do głowy nie przyszło robić własną peklosól w większych ilościach. Za duże zagrożenie, że nitryt się nie wymiesza równomiernie, i w jakiejś porcji znajdzie się go potem za dużo. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18337-jak-zrobic-wlasna-mieszanke-soli/#findComment-707892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Maja 2021 Petersan, przyjmij sobie jako wartość wyjściową do obliczeń, że czystego (99,9%) azotynu może być w gotowej mieszance max. 0,6%. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18337-jak-zrobic-wlasna-mieszanke-soli/#findComment-707893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Maja 2021 (edytowane) Piszę po to, by nikomu do głowy nie przyszło robić własną peklosól w większych ilościach. Za duże zagrożenie, że nitryt się nie wymiesza równomiernie, i w jakiejś porcji znajdzie się go potem za dużo.Nikt od lat nie robi sam peklosoli, a mieszanki które otrzymujemy mają dosyć długie okresy gwarancji odpowiednio przechowywane.Co jakiś czas jednak zdarza się, że piszą tutaj osoby z krajów, gdzie nie ma gotowych mieszanek, a jeśli są to wymagają dodatku soli, z uwagi na większą niż w przypadku naszej peklosoli, ilość azotynu.Dlatego bardzo proszę, abyś dostosował się do tematu, gdyż powoli powstaje bałagan. Edytowane 16 Maja 2021 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18337-jak-zrobic-wlasna-mieszanke-soli/#findComment-707895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petersan Opublikowano 16 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Maja 2021 na 10 l wody, 350g soli i Naprawdę.? .Przecież to jest 3,5 % - towa solanka,Nie pomyliłeś się ?.Jak duży nastrzyk robisz.? Twoje wyroby są zupełnie niesłone. Po drugie peklosól robi się w ten sposób ,że natryskuje się wodnym roztworem nitrytu sól a nie miesza się tych składników na sucho. Po pierwsze, bys sie zdziwil, ale jest wystarczajaco slone. W kazdej czesci swiata, sa rozne/inne progi slonosci. Sprobuj wypic chociaz lyk wody z zawartoscia 3,5 % soli. Nie mieszam na sucho soli z nitrytem. Rozpuszczam je w wodzie razem. W przypadku kielbas, robie tez mieeszanke z woda, a potem kutruje z mala iloscia miesa, np. wolowego, a potem lacze je z reszta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18337-jak-zrobic-wlasna-mieszanke-soli/#findComment-707896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Maja 2021 Piszemy w wątku założonym przez osobę mieszkającą w Japonii, gdzie peklosól nie jest dostępna. Ma sól i nitryt, i musi sobie z tym radzić - pyta o proporcje etc. Głos zabrałem, żeby przypadkiem nie przyszło mu do głowy zrobić sobie jednorazowo kilka kilo "peklosoli home made", bo to zbyt niebezpieczne. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18337-jak-zrobic-wlasna-mieszanke-soli/#findComment-707897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petersan Opublikowano 16 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Maja 2021 Petersan, przyjmij sobie jako wartość wyjściową do obliczeń, że czystego (99,9%) azotynu może być w gotowej mieszance max. 0,6%.Dlatego , jesli przyjmujemy ze dajemy w Polsce peklosoli , zalozmy 20g na 1 kg miesa, to zawiera 0,12 g azotynu. Czyli na 10 kg miesa daje sie 1,2g azotynu. Ja, troszeczke zmniejszam do 1g azotynu na 10 kg miesa. Sporo receptur jest, gdzie robi sie "mieszanke sole z peklosola, zeby zmniejszyc prog azotynu. Natomiast w Japonii, 20g peklosoli, kielbasa jest nie do zjedzenia, jest do wyrzucenia. W przypadku kabanosow, ja daje 13g na 1kg miesa, a na zwykle kielbasy i grubsze, daje 14g soli. Natomiast mysle o mieszance mokrej do schabow i karkowek. Na 1 l wody daje 350 g soli i 2,2g azotynu. Robie nastrzyki tyle, ile sie da, bo nadwyzka i tak wyplynie. W Polsce daje sie 40g soli na 0,5 l wody czyli zawartosc azotynu wynosi 0,48g a 1l wody. Tutaj wlasnie sie zastanawiam, czy nie za malo daje azotynu do mieszanki.....[Dodano: 16 maj 2021 - 19:13]Piszemy w wątku założonym przez osobę mieszkającą w Japonii, gdzie peklosól nie jest dostępna. Ma sól i nitryt, i musi sobie z tym radzić - pyta o proporcje etc. Głos zabrałem, żeby przypadkiem nie przyszło mu do głowy zrobić sobie jednorazowo kilka kilo "peklosoli home made", bo to zbyt niebezpieczne. Dzieki, ale tak wlasnie nie robie. Robie na biezaco, pod poszczegolne ilosci miesa. Jesli mam np. 30 kg miesa na kielbase, to robie mieszanke solno-azotynowa na 15kg. Bo tyle wchodzi mi na raz do mieszalki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18337-jak-zrobic-wlasna-mieszanke-soli/#findComment-707898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Maja 2021 Petersan, po co komplikujesz sobie życie? Czy nie lepiej założyć, iż chcesz przygotować np. 1 kg peklosoli (możesz to zrobić, jeśli przygotujesz wg wcześniejszych zaleceń Arka i będziesz przechowywał w szczelnym słoju). Jeśli 1 kg to 100 dkg (100%), a przyjmujemy max 0,6% azotynu (czyli 6 g), to na 1000 g soli bierzesz 6 g azotynu. Przypominam, że mieszankę przygotowujesz zgodnie z zaleceniami podanymi przez Arka. Teraz, mając gotową mieszankę dodajesz ją sobie do mięsa w ilościach, jakie są akceptowane przez Ciebie i Twoją Rodzinę.Podałem przykład na 1 kg mieszanki. Na 1/2 kg potrzebujesz 3 g azotynu itd. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18337-jak-zrobic-wlasna-mieszanke-soli/#findComment-707902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Maja 2021 Do MIKI. Kolego piszemy tutaj o przygotowaniu mieszanki peklującej (peklosoli) składającej się wyłącznie z soli i azotynu, gdyż taka mieszanka może być wykorzystana zarówno do peklowania suchego (mięs drobnych na kiełbasy), mokrego oraz mieszanego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18337-jak-zrobic-wlasna-mieszanke-soli/#findComment-707903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petersan Opublikowano 16 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Maja 2021 Petersan, po co komplikujesz sobie życie? Czy nie lepiej założyć, iż chcesz przygotować np. 1 kg peklosoli (możesz to zrobić, jeśli przygotujesz wg wcześniejszych zaleceń Arka i będziesz przechowywał w szczelnym słoju). Jeśli 1 kg to 100 dkg (100%), a przyjmujemy max 0,6% azotynu (czyli 6 g), to na 1000 g soli bierzesz 6 g azotynu. Przypominam, że mieszankę przygotowujesz zgodnie z zaleceniami podanymi przez Arka. Teraz, mając gotową mieszankę dodajesz ją sobie do mięsa w ilościach, jakie są akceptowane przez Ciebie i Twoją Rodzinę.Podałem przykład na 1 kg mieszanki. Na 1/2 kg potrzebujesz 3 g azotynu itd.Masz racje. Z tym ze, robiac gotowa mieszanke 1 kg "peklosoli', nie mam gwarancji, ze tyle ile trzeba azotynu, trafi do odpowiedniej ilosci miesa. Nie ma sie gwarancji ze idealnie sie wymiesza. Ja mam zrobiona tabelke, gdzie wpisuje ilosc" peklosoli" na dany rodzaj kielbasy, a on wylicza mi ile soli i ile azotynu. Chyba tak lepiej, bo jest wieksza, zdecydowanie gwarancja, co ilosci azotynu. Natomiast, zastanawiam sie czy nie za malo daje azotynu na mokre peklowanie, choc przy takiej ilosci, daje mi piekny kolor i smak... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18337-jak-zrobic-wlasna-mieszanke-soli/#findComment-707904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Maja 2021 Natomiast, zastanawiam sie czy nie za malo daje azotynu na mokre peklowanie, choc przy takiej ilosci, daje mi piekny kolor i smak... Jeśli robisz dla siebie w niewielkich ilościach, smak, zapach i kolor jest zadowalający, to wszystko jest w porządku. Powiem więcej, na Twoim miejscu osiągając te parametry, nie martwiłbym się wcale, że azotynu jest za mało. To tylko dodatkowy bonus dla zdrowia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18337-jak-zrobic-wlasna-mieszanke-soli/#findComment-707905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.