Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Może za mocno przesuszasz.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18444-twarda-os%C5%82onka-po-wedzeniu/#findComment-715948
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam taki problem zawsze po uwedze niu kielbasy mam twarda osłonkę ciężko ugrysc jaki może być powod

Kiedy nabijasz farsz do osłonek; w dniu wędzenia, czy też wcześniej? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18444-twarda-os%C5%82onka-po-wedzeniu/#findComment-715978
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

 

 

Może za krótko jelita moczę

Spróbuj dwóch rzeczy: dłużej mocz osłonki ale przede wszystkim, nie przesuszaj przed wędzeniem.

Moment puszczenia dymu trzeba wyczuć i dojść do tego doświadczalnie. 

Kiełbasa to nie ryba, której powierzchnia ma być sucha jak pergamin  :laugh:

Najważniejsze jest to, aby kiełbasa miała przed wędzeniem temp. mniej więcej pokojową, aby na jej powierzchni nie wykraplała się para wodna.

Powinna być jeszcze lekko lepka. Taką wskazówkę wyczytałam w "Krakowskich wyrobach wędliniarskich" i tego się trzymam.

Poza tym nabijanie w dniu wędzenia jest podstawą. Farsz bowiem stopniowo skleja się z osłonką a tego chcemy uniknąć. Chcemy uniknąć tzw. "drugiej skórki", która potem, wraz z jelitem - tworzy zwartą powłokę na farszu.

Poćwicz trochę i potem daj znać.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18444-twarda-os%C5%82onka-po-wedzeniu/#findComment-726753
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzięki Aniu będę raportować)

Możesz napisać czy podpiekasz w wędzarni, czy parzysz w wodzie do jakich temp. oraz jakich jelit używasz ? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18444-twarda-os%C5%82onka-po-wedzeniu/#findComment-727634
Udostępnij na innych stronach

Piecz do 68º C w środku Moim zdaniem pieczesz do za wysokiej temperatury.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18444-twarda-os%C5%82onka-po-wedzeniu/#findComment-727895
Udostępnij na innych stronach

rowin 28/30, staram się podpiekać temp. 90st do wew. 72,wg mnie jak parzę to traci walory smakowe

dymu

Przeanalizuj skład swojej kiełbasy (tłuszcze w stosunku do mięsa kl I i kl II oraz ilości dodanej wody) może okazać się, że robisz "chudą" kiełbasę. Dlatego podczas pieczenia pozbędziesz się z niej resztki wody, wytopisz tłuszcz czego powodem będzie nadmierne wysuszenie. Podczas stosowania podpiekania zawsze będziesz miał twardszą powłokę niż po parzeniu w wodzie. Metoda wstawienia miski z wodą do wędzarni podczas wędzenia w tym wypadku nie za dużo pomoże. Spróbuj na próbę zamiast zapiekać po wędzeniu sparzyć kiełbasę klasycznie w wodzie zawsze po parzeniu możesz kiełbasę jeszcze podymić na zimno jak zależy Tobie na aromacie wędzonki. 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18444-twarda-os%C5%82onka-po-wedzeniu/#findComment-727915
Udostępnij na innych stronach

 

 

i wody?

 

:no:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18444-twarda-os%C5%82onka-po-wedzeniu/#findComment-728485
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.