fantomek Opublikowano 26 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Lipca 2021 Kurde mam taki problem zawsze po uwedze niu kielbasy mam twarda osłonkę ciężko ugrysc jaki może być powod [Dodano: 26 lip 2021 - 10:12] Ostatnio robiłem mysliwska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18444-twarda-os%C5%82onka-po-wedzeniu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Lipca 2021 Może za mocno przesuszasz. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18444-twarda-os%C5%82onka-po-wedzeniu/#findComment-715948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 26 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Lipca 2021 Nie, dzien po wędzenie taka sytuacja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18444-twarda-os%C5%82onka-po-wedzeniu/#findComment-715972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Lipca 2021 mam taki problem zawsze po uwedze niu kielbasy mam twarda osłonkę ciężko ugrysc jaki może być powod Kiedy nabijasz farsz do osłonek; w dniu wędzenia, czy też wcześniej? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18444-twarda-os%C5%82onka-po-wedzeniu/#findComment-715978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 13 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Października 2021 W dniu wędzenia. Może za krótko jelita moczę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18444-twarda-os%C5%82onka-po-wedzeniu/#findComment-726732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Października 2021 Może za krótko jelita moczę Spróbuj dwóch rzeczy: dłużej mocz osłonki ale przede wszystkim, nie przesuszaj przed wędzeniem.Moment puszczenia dymu trzeba wyczuć i dojść do tego doświadczalnie. Kiełbasa to nie ryba, której powierzchnia ma być sucha jak pergamin Najważniejsze jest to, aby kiełbasa miała przed wędzeniem temp. mniej więcej pokojową, aby na jej powierzchni nie wykraplała się para wodna.Powinna być jeszcze lekko lepka. Taką wskazówkę wyczytałam w "Krakowskich wyrobach wędliniarskich" i tego się trzymam.Poza tym nabijanie w dniu wędzenia jest podstawą. Farsz bowiem stopniowo skleja się z osłonką a tego chcemy uniknąć. Chcemy uniknąć tzw. "drugiej skórki", która potem, wraz z jelitem - tworzy zwartą powłokę na farszu.Poćwicz trochę i potem daj znać. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18444-twarda-os%C5%82onka-po-wedzeniu/#findComment-726753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 19 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Października 2021 Dzięki Aniu będę raportować) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18444-twarda-os%C5%82onka-po-wedzeniu/#findComment-727612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Października 2021 Dzięki Aniu będę raportować) Możesz napisać czy podpiekasz w wędzarni, czy parzysz w wodzie do jakich temp. oraz jakich jelit używasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18444-twarda-os%C5%82onka-po-wedzeniu/#findComment-727634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 21 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Października 2021 Browin 28/30, staram się podpiekać temp. 90st do wew. 72,wg mnie jak parzę to traci walory smakowe dymu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18444-twarda-os%C5%82onka-po-wedzeniu/#findComment-727857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Października 2021 (edytowane) Piecz do 68º C w środku Moim zdaniem pieczesz do za wysokiej temperatury. Edytowane 21 Października 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18444-twarda-os%C5%82onka-po-wedzeniu/#findComment-727895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Października 2021 (edytowane) rowin 28/30, staram się podpiekać temp. 90st do wew. 72,wg mnie jak parzę to traci walory smakowedymuPrzeanalizuj skład swojej kiełbasy (tłuszcze w stosunku do mięsa kl I i kl II oraz ilości dodanej wody) może okazać się, że robisz "chudą" kiełbasę. Dlatego podczas pieczenia pozbędziesz się z niej resztki wody, wytopisz tłuszcz czego powodem będzie nadmierne wysuszenie. Podczas stosowania podpiekania zawsze będziesz miał twardszą powłokę niż po parzeniu w wodzie. Metoda wstawienia miski z wodą do wędzarni podczas wędzenia w tym wypadku nie za dużo pomoże. Spróbuj na próbę zamiast zapiekać po wędzeniu sparzyć kiełbasę klasycznie w wodzie zawsze po parzeniu możesz kiełbasę jeszcze podymić na zimno jak zależy Tobie na aromacie wędzonki. Edytowane 21 Października 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18444-twarda-os%C5%82onka-po-wedzeniu/#findComment-727915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KZYH Opublikowano 25 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Października 2021 Odświeżę temat. Czyli w przypadku tzw chudej kiełbasy rozwiązaniem będzie dodanie większej ilości tłuszczu i wody? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18444-twarda-os%C5%82onka-po-wedzeniu/#findComment-728473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Października 2021 i wody? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18444-twarda-os%C5%82onka-po-wedzeniu/#findComment-728485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.