Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na wstępie chce powiedzieć że używam generator dymu ale nie wydaje mi aby w tym był problem, bo jak otworze drzwiczki w wędzarni to dymu jest a jest, oraz używałem go w mniejszej wędzarni i było Ok, temperatura to Ok 55 stopni a wędlina wędzi mi się wszędzie tylko nie wewnątrz (tam gdzie mamy kija ta strona) tzn dostaje kolor ale tak bardzo mizerny.

 

https://prnt.sc/1mvz4dj

Edytowane przez Hipolitek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18476-kie%C5%82basa-nie-w%C4%99dzi-si%C4%99-r%C3%B3wno/
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasy wisiały w wędzarni przez 12h przed wędzeniem (ociekanie) później przez około 45 minut były suszone w 30 stopniach, co do dymu to jest duzy wylot z którego się dymi mocno i jest po 2 stronie wędzarni co wlot dymu wiec powinien być dobry przepływ. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18476-kie%C5%82basa-nie-w%C4%99dzi-si%C4%99-r%C3%B3wno/#findComment-718432
Udostępnij na innych stronach

Osusza się w temperaturze wędzenia.Powodem może być przeładowana wędzarnia lub brak przekładania kijów w czasie wędzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18476-kie%C5%82basa-nie-w%C4%99dzi-si%C4%99-r%C3%B3wno/#findComment-718433
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kijów nie przekładamy, a wędzarnia była prawie pusta, było max 5 a wejdzie z 25? 

 

 

Osusza się w temperaturze wędzenia.
 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18476-kie%C5%82basa-nie-w%C4%99dzi-si%C4%99-r%C3%B3wno/#findComment-718482
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kijów nie przekładamy

To przekładajcie!  :devil:

Celem etapu "osuszania" jest takie podniesienie temp. wyrobów, aby nie skraplała się na nich para wodna z powietrza.

To nie chodzi o wilgoć wewnętrzną kiełbasy. 

Jeżeli na powierzchni kiełbasy utworzy się mgiełka pary (szczególnie w obszarach mniej wentylowanych), tam dym nie dotrze zaś w dalszym etapie osadzi się tzw. okopcenie; bure i matowe zabrudzenie z dymu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18476-kie%C5%82basa-nie-w%C4%99dzi-si%C4%99-r%C3%B3wno/#findComment-718486
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.