Grzewlod Opublikowano 7 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Września 2021 (edytowane) Dziś nastawiłem 5l soku jabłkowego na Cydr.Zawartość cukru w soku 12,4 °Bx przewidywana zawartość alk. ok 6,5%.Za ok 4 tygodnie będzie gotowy Edytowane 7 Września 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18516-cydr-domowej-roboty/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 18 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Września 2021 (edytowane) Po 11 dniach cydr został zlany z nad osadu jak widać na fotce zaczął nabierać klarowności. Zawartość cukru w cydrze 3,64°Bx, jeszcze należy poczekać kilka dni, aż drożdże zjedzą cukier prawie do 0, następnie dosłodzę do poziomu słodkości jaki zażyczą sobie moje dziewczyny i odstawie na dwa dni aby słodkość się ustabilizowała. Po dwóch dniach zleję cydr i dodam cukier w ilości 8g/l nastawy następnie zabutelkuję. Edytowane 18 Września 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18516-cydr-domowej-roboty/#findComment-723022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 18 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Września 2021 Zrobi się szampan Dosłodź ksylitolem. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18516-cydr-domowej-roboty/#findComment-723035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 18 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Września 2021 (edytowane) Jak drożdże zjedzą cukier dosłodzę ksylitolem pod smak moich dziewczyn i odstawie na dwa dni. Po tym czasie dosłodzę zwykłym cukrem po to aby cydr nagazować i zabutelkuję, proporcje cukru napisałem powyżej jaką dodam, cydr będzie nagazowany po ok 2 tygodniach jak browarek bo o to mi chodzi. Edytowane 18 Września 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18516-cydr-domowej-roboty/#findComment-723041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 19 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Września 2021 Jak drożdże zjedzą cukier dosłodzę ksylitolem pod smak moich dziewczyn i odstawie na dwa dni. Po tym czasie dosłodzę zwykłym cukrem po to aby cydr nagazować i zabutelkuję, ... Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18516-cydr-domowej-roboty/#findComment-723164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 20 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Września 2021 Po dzisiejszym pomiarze który wskazał zawartość cukru 0,5°Bx cydr został dosłodzony ksylitolem w ilości 16g/l dało to smak pół wytrawny, za dwa dni butelkowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18516-cydr-domowej-roboty/#findComment-723360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Września 2021 W związku z tym, że na jutro mam inne plany zabutelkowałem dziś cydr z dodatkiem cukru 8g/l, za ok. 2 tygodnie powinien już się nagazować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18516-cydr-domowej-roboty/#findComment-723491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 2 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Października 2021 Pigwowiec Japoński Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18516-cydr-domowej-roboty/#findComment-724902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 4 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Października 2021 Z niecierpliwoscia czekam na efekty. Wlasnie cisne sok z wlasnych jablek i zamierzam zrobic dokladnie (no moze prawie) jak Ty. @Piksiak - dzieki za podpowiedz. Do ostatecznego doslodzenia zamierzam uzyc miodu zamiast cukru (po weryfikacji wartosci). Stad tez ta moja niecierpliwosc czy np 8 g cukru na podgazowanie jest wystarczajaca. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18516-cydr-domowej-roboty/#findComment-725209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 4 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Października 2021 Stad tez ta moja niecierpliwosc czy np 8 g cukru na podgazowanie jest wystarczajaca. Po tym jak przeczytałem Twój wpis sprawdziłem jak się ma cydr. Jak widać na fotkach jeszcze jest mętny a na dnie jest mało osadu. Trzeba jeszcze poczekać, aż się dobrze nagazuje wtedy stanie się klarowny a na dnie będzie sporo osadu. Po otwarciu butelki okazało się, że cydr jest bardzo lekko nagazowany a w smaku jest wyczuwalna słodycz znaczy to, że drożdże jeszcze pracują. Kiedyś jak robiłem cydry to wielokrotnie stosowałem dawkę cukru 8g/l żeby nagazować cydr. Zanim zabutelkujesz to masz jeszcze przynajmniej 2 tygodnie czasu zanim drożdże przerobią cukier więc za jakiś czas sprawdzę czy się nagazował. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18516-cydr-domowej-roboty/#findComment-725235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 4 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Października 2021 W przypadku cydru gazowanego metodą szampańską cukier dodaje się tuż przed butelkowaniem. Do tego czasu fermentacja drożdży powinna być zakończona, a cydr powinien być klarowny. Standardowy dodatek sacharozy przy butelkowaniu wynosi 4,5 g/l. Jeśli używasz miód, zwiększ tą ilość o 25-30%. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18516-cydr-domowej-roboty/#findComment-725250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 5 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Października 2021 W przypadku cydru gazowanego metodą szampańską cukier dodaje się tuż przed butelkowaniem Wiadoma spraw i tak też zrobiłem Do tego czasu fermentacja drożdży powinna być zakończona, a cydr powinien być klarowny Nie do końca tak jest pomimo tego, że drożdże przerobią cały cukier to nie znaczy, że fermentacja jest zakończona, drożdże tylko częściowo zaczynają obumierać ponieważ niska zawartość alkoholu ich nie zabija, przyjmują wtedy formę przetrwalnikową ( mam tu na myśli czas 14 dni fermentacji cydru w której uzyskamy zawartość alkoholu ok 5-7%). Podobnie sprawa się ma z klarownością wszelkie białka i garbniki w tym czasie nie osiądą na dnie, na to potrzeba sporo czasu a w niektórych przypadkach zastosowania środków klarujących. Standardowy dodatek sacharozy przy butelkowaniu wynosi 4,5 g/l. Jak stosowałem 4g to cydr mi się tylko nieznacznie nagazował dlatego używam wyższej dawki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18516-cydr-domowej-roboty/#findComment-725375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 16 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Października 2021 Malina Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18516-cydr-domowej-roboty/#findComment-727110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 20 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Października 2021 Czy cydr sklarował już ? chcę ponownie spróbować zrobić, więc śledzę Twoje poczynania . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18516-cydr-domowej-roboty/#findComment-727800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 20 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Października 2021 Czy cydr sklarował już ? chcę ponownie spróbować zrobić, więc śledzę Twoje poczynania . Już prawie nie ma cydru jabłkowego, teraz klaruje się z pigwowca. Jeśli chodzi o jabłkowy to był średnio nagazowany nie tak jakbym chciał oraz był lekko mętny na dnie każdej butelki widoczny był biały osad. Generalnie powinien jeszcze trochę postać ale już nie zdąży . Obecnie pracuje w baniaczku malinowy a już nastawiłem owoce pigwowca na sok więc jak maliniak zostanie zabutelkowany to pigwowiec trafi do baniaczka. Możesz nastawiać swój cydr pamiętaj, że własnej produkcji cydr zawsze będzie miał na dnie butelki osad po refermentacji, żeby cydr dobrze się klarował powinien stać w temp. pokojowej u mnie w piwniczce jest sporo niższa temp. więc drożdże potrzebują więcej czasu żeby przerobić cukier i nagazować cydr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18516-cydr-domowej-roboty/#findComment-727806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Października 2021 Zgodnie z tym co pisałem wcześniej, to dziś ostatnią butelkę cydru jabłkowego otworzyłem.Dla porównania z lewej stronie cydr jabłkowy jeszcze nie wyklarowany lekko mętny(powinien jeszcze postać), z prawej strony z pigwowca podczas refermentacji.Po prawej stronie widać jak cydr z pigwowca refermentuje.Widoczny stan nagazowania cydru jabłkowego.Widoczny osad po refermentacji na dnie butelki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18516-cydr-domowej-roboty/#findComment-727912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 21 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Października 2021 Dziękuję za prezentację . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18516-cydr-domowej-roboty/#findComment-727913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Października 2021 Dziękuję za prezentację Proszę , jak już zrobisz swój cydr to napisz kilka zdań jak wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18516-cydr-domowej-roboty/#findComment-727916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 22 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Października 2021 Tak wiec zainspirowany wpisem @Gierzwlod oraz majac duzooooo jablek z wlasnego sadku tez postanowilem pobawic sie w cydr domowy i ide sladami zalozyciela tematu.4 pazdziernika wycisnolem troche soku z jablek ok 8 US gallons(mckintosh, jonathan, honey crisp, fuji). slaby sok pod wzgledem zawartosci cukrow wiec dopiescilem go 4 Lb miodu. (na polskie - 30 litrow soku i dodalem 1.8 kg miodu). Otrzymalem zblizone pomiary w brixach do @Gierzwlod. Ale moj fermenter mogl pomiescic tylko 7 gal to 1 gal (3.8 litra) zostalo nastawione na ocet winny jablkowy., uzylem drozdze Lalvin D-47 uwodnione z dodatkiem 4 g Go Ferm.Na dzien 18 pazdziernika fermentacja przestala postepowac, badanie wykazalo ze jest 00 *Brx (0.9950 gravity).Nastaw zostal przelany znad osadow i dosmaczony 38 g/litr Xylitolu. Niemniej nie zostal on wyklarowany jak oczekiwalbym tego. Efekty dosc mizerne (chociaz wiem jak ciezko klaruje sie wino jablkowe ze wzgledu na zawartosc pektyn, wiec .....Poniewaz jednak mimo nieklarownosci to jednak znalazlo sie kilku chetnych na ocene smaku i zaczelo mi trunku ubywac. Aby jednak miec co butelkowac to 3 dni temu dodalem 4 butelki (0.75 l) miodu pitnego w ktorym zatrzymala mi sie fermentacja. I fermentacja w baniaku troche ruszyla. Ale aby przyspieszyc klarowanie to zastosowalem cos co tutaj nazywa sie Kleer (pakiecik Kieselsol/ Chitosan- dawka na 5 US gallons)Aby mi sie nie nudzilo to dzis nastawilem nastepne 7 gallons soku z dodatkiem 5 Lb (2.2 kg) miodu - 15 *Brx. Zastosowalem drozdze Lalvin - QA23 (6 g). dodalem 20 gozdzikow, laske kory cynamonu i dodalem tez 3 plaskie lyzeczki enzymu pektynowego ( wpadlem na pomysla i dodalem ten enzym tez do dojrzewajacego juz cydru). Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18516-cydr-domowej-roboty/#findComment-727955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Października 2021 (edytowane) Na dzien 18 pazdziernika fermentacja przestala postepowac, badanie wykazalo ze jest 00 *Brx (0.9950 gravity). Według moich wcześniejszych obliczeń tak powinno być jak warunki temperaturowe nastawy są zachowane. Nastaw zostal przelany znad osadow i dosmaczony 38 g/litr Xylitolu. Niemniej nie zostal on wyklarowany jak oczekiwalbym tego. Efekty dosc mizerne (chociaz wiem jak ciezko klaruje sie wino jablkowe ze wzgledu na zawartosc pektyn, wiec ..... Lubisz słodkawy cydr , kiedyś maksymalnie dosładzałem 25g/l teraz dosładzam 15-20g/l pod swój smak. Na dobre wyklarowanie trzeba niestety jeszcze czasu. Kiedyś znalazłem jedną butelkę cydru po ok roku która była prawie przejrzysta jak woda i o dziwo cydr się nie zepsuł miec co butelkowac to 3 dni temu dodalem 4 butelki (0.75 l) miodu pitnego w ktorym zatrzymala mi sie fermentacja. I fermentacja w baniaku troche ruszyla. Ale aby przyspieszyc klarowanie to zastosowalem cos co tutaj nazywa sie Kleer (pakiecik Kieselsol/ Chitosan- dawka na 5 US gallons) Nie wiem co za środek zastosowałeś do klarowanie "Kleer" ja do win które mają ciężko się wyklarować stosuję bentonit i po ok 2-3 dniach ładnie wiąże białka itp. Po klarowaniu dodatkowo przepuszczam wino przez filtr grawitacyjny a następnie przez filtry bibułkowe Munktell. Aby mi sie nie nudzilo to dzis nastawilem nastepne 7 gallons soku z dodatkiem 5 Lb (2.2 kg) miodu - 15 *Brx. Zastosowalem drozdze Lalvin - QA23 (6 g). dodalem 20 gozdzikow, laske kory cynamonu i dodalem tez 3 plaskie lyzeczki enzymu pektynowego ( wpadlem na pomysla i dodalem ten enzym tez do dojrzewajacego juz cydru). Ciekaw rozwiązanie może wyjść ciekawy smak, poczekam na Twoje efekty mam nadzieję, ze napiszesz dwa słowa. Pektoenzym stosuję głównie do win które robię z miazgi a tak to nie używam żadnej chemii do win poza tym minimum co jest wymagane do zachowania czystości narzędzi i pojemników. Żeby wina były bardziej trwałe staram się wyciągnąć jak najwyższy %. Liczę się również z tym, że po wyklarowaniu wino może ale nie musi ulec powtórnemu zmętnieniu ( na to też jest sposób). Edytowane 22 Października 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18516-cydr-domowej-roboty/#findComment-728015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 23 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Października 2021 (edytowane) Maliniak zabutelkowanyJeszcze chwilę muszę poczekać na sok z pigwowca i można nowy nastawiać. Edytowane 23 Października 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18516-cydr-domowej-roboty/#findComment-728218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 24 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Października 2021 @GrzewlodCzy jesteś zadowolony z aromatu cydru jabłkowego? Kilkakrotnie robiłem cydry z różnych odmian jabłek. Nie miałem problemów z fermentacją, klarowaniem czy nagazowaniem. Cydry wychodziły orzeźwiające ale jabłkowy aromat był słaby i dla mnie niezadowalający. Używałem i gotowych soków wyciskanych i samodzielnie zrobionych w wyciskarce. Z aromatycznego soku wychodził niearomatyczny cydr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18516-cydr-domowej-roboty/#findComment-728303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Października 2021 (edytowane) Czy jesteś zadowolony z aromatu cydru jabłkowego?Z aromatycznego soku wychodził niearomatyczny cydr.Tak jestem zadowolony, jak wiesz cydry mają niską zawartość alkoholu dlatego nigdy nie będą tak aromatyczne jak wina np. cydry stołowe mogą mieć zawartość alkoholu na poziomie 2-3% ich smak będzie zawsze "jałowy" płytki - pusty. Ja swoje cydry robię 6-7% wtedy zaczyna być wyczuwalny aromat lecz nigdy on nie będzie taki jak w winie. Jak chcesz zrobić bardziej aromatyczny cydr to wyciśnij sok z jabłek w proporcji 60-70% jabłka słodkie i 30-40% jabłka kwaśne oraz wystartuj fermentację na poziomie cukru 16Blg. (jak dasz więcej cukru to zrobisz wino deserowe). Drugim sposobem aromatyzowania jest dodanie do fermentacji np. cynamonu w lasce, dosłodzenie miodem lub zmieszanie soków (może okazać się, że będziesz pozytywnie zaskoczony aromatem). Ja do następnego cydru z pigwowca zamierzam dodać mieszanki dwóch różnych cynamonów i może coś jeszcze. Edytowane 24 Października 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18516-cydr-domowej-roboty/#findComment-728311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 24 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 24 Października 2021 Dzięki za odpowiedź. Zależy mi na aromacie jabłkowym. Dodatki takie jak cynamon uczynią cydr bardziej aromatycznym ale nie o aromat cynamonowy chodzi. To nie kwestia mocy. Dodawałem cukru do fermentacji celując w 6-7%. Używałem też mieszanin soku z jabłek słodkich i kwaśnych. Rezultaty marne i nieporównywalne z cyframi brytyjskimi czy francuskimi.Domowy cydr w którym trzeba doszukiwać się aromatu jabłek to nie to na czym mi zależy. To już wolę drinka z sokiem jabłkowym.Niemniej cenne są dla mnie doświadczenia innych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18516-cydr-domowej-roboty/#findComment-728327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 24 Listopada 2021 Do dzisiejszego meczu LM otworzyłem maliniaka jak widać mocno nagazowany. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18516-cydr-domowej-roboty/#findComment-733911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.