Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Spotkałam dzisiaj w sprzedaży komplet złożony z serca i płucek cielęcych. Cena 10zł/kg.

Mam pytanie: co się z tego robi i dlaczego sprzedawane jest w komplecie?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1863-serce-i-p%C5%82ucka-cielece/
Udostępnij na innych stronach

Aniu u nas niektórzy mówią na tą potrawę "lekkie" ,jest to swego rodzaju gulasz z serca ,płuc i na koniec dodana wątróbka oczywiście z cebulką i przyprawione na ostro . można do tego używać do smaku "nalewki farmaceutów " :wink: .Równie dobrze można zrobić wieprzowe a najlepsze są z dziczyzny bardzo często robione po polowaniach .Smacznego.
Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1863-serce-i-p%C5%82ucka-cielece/#findComment-42710
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Tomuś.

Myślałam, że już wszyscy o mnie zapomnieli i nikt się nie odezwie :grin:

Kidyś obiła mi się o uszy ta dziwna nazwa.

A gdyby taki komplecik dodać do salcesonu? Tylko nie wiem, co się robi z płuckami w salcesonie; miele czy moga byc pokrojone? Na zlocie kol. Andrzej dodawał płucka do salcesonu, ale co ja wtedy robiłam :question: :question: :question:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1863-serce-i-p%C5%82ucka-cielece/#findComment-42713
Udostępnij na innych stronach

Tylko nie wiem, co się robi z płuckami w salcesonie; miele czy moga byc pokrojone?

Salceson o nazwie brunszwicki, wymaga w swoim składzie płuc i wątroby. Wątrobę mielimy na drobno a płucka krojone (najlepiej peklowane) lub mielone np. na 8mm lub większe.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1863-serce-i-p%C5%82ucka-cielece/#findComment-42717
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju,

dziękuję Ci za cierpliwość w stosunku do takich osób jak ja. Przyznam się, że dość długo poszukiwałam przepisu na salceson brunszwicki: nie ma go na forum ani w Salcesonach na stronie głównej. Znalazłam w spisie receptur. Teraz już wszystko wiem. Żałuję, że nie kupiłam tych cielęcych podrobów do salcesonu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1863-serce-i-p%C5%82ucka-cielece/#findComment-42723
Udostępnij na innych stronach

Przyznam się, że dość długo poszukiwałam przepisu na salceson brunszwicki:

od czego ja jestem! :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1863-serce-i-p%C5%82ucka-cielece/#findComment-42724
Udostępnij na innych stronach

musisz pobrać ostatni plik "spis wędlin"

i wyszukać alfabetycznie "salceson brunszwicki" :lol:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1863-serce-i-p%C5%82ucka-cielece/#findComment-42733
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za pomoc! :grin: Ale proste! :grin: Ja się słabo orientuję w tych komputerach. Nawet filmu zlotowego sobie do końca nie umiałem ściągnąć :devil: Taki ze mnie przypadek! :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1863-serce-i-p%C5%82ucka-cielece/#findComment-42734
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

Dziękuję za pomoc! :grin: Ale proste! :grin: Ja się słabo orientuję w tych komputerach

Ja też dziękuję za pomoc . Gdzieś coś zapewne też przeoczyłem bo teraz się dopiero dowiedziałem że taki spis istnieje

 

Dzięki i pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1863-serce-i-p%C5%82ucka-cielece/#findComment-42737
Udostępnij na innych stronach

... salceson brunszwicki: nie ma go na forum ani w Salcesonach na stronie głównej...

Witam

przepis ten jest na str. 72 rekonstrukcji Czarnej Oliwki

 

Pozdrawiam

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1863-serce-i-p%C5%82ucka-cielece/#findComment-42808
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
A moja mama robi na płuckach i sercu cielęcym barszcz, taki zwyczajny biały barszcz, na zakwasie, w nim gotują się płucka i serca, pokrojone w średnią kostkę. Uwielbiam to danie, ale niestety nie mogę nigdzie kupić płuc cielęcych :cry:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1863-serce-i-p%C5%82ucka-cielece/#findComment-135050
Udostępnij na innych stronach

ale niestety nie mogę nigdzie kupić płuc cielęcych :cry:

 

Ja robię to samo tylko na ośrodku wieprzowym . Biały barszcz na kwaśno . Po prostu kwaśne

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1863-serce-i-p%C5%82ucka-cielece/#findComment-135053
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.