EAnna Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Października 2008 Spotkałam dzisiaj w sprzedaży komplet złożony z serca i płucek cielęcych. Cena 10zł/kg. Mam pytanie: co się z tego robi i dlaczego sprzedawane jest w komplecie? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1863-serce-i-p%C5%82ucka-cielece/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 9 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Października 2008 Aniu u nas niektórzy mówią na tą potrawę "lekkie" ,jest to swego rodzaju gulasz z serca ,płuc i na koniec dodana wątróbka oczywiście z cebulką i przyprawione na ostro . można do tego używać do smaku "nalewki farmaceutów " :wink: .Równie dobrze można zrobić wieprzowe a najlepsze są z dziczyzny bardzo często robione po polowaniach .Smacznego. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1863-serce-i-p%C5%82ucka-cielece/#findComment-42710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Października 2008 Dziękuję Tomuś.Myślałam, że już wszyscy o mnie zapomnieli i nikt się nie odezwie :grin: Kidyś obiła mi się o uszy ta dziwna nazwa.A gdyby taki komplecik dodać do salcesonu? Tylko nie wiem, co się robi z płuckami w salcesonie; miele czy moga byc pokrojone? Na zlocie kol. Andrzej dodawał płucka do salcesonu, ale co ja wtedy robiłam :question: :question: :question: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1863-serce-i-p%C5%82ucka-cielece/#findComment-42713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Października 2008 Tylko nie wiem, co się robi z płuckami w salcesonie; miele czy moga byc pokrojone?Salceson o nazwie brunszwicki, wymaga w swoim składzie płuc i wątroby. Wątrobę mielimy na drobno a płucka krojone (najlepiej peklowane) lub mielone np. na 8mm lub większe. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1863-serce-i-p%C5%82ucka-cielece/#findComment-42717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Października 2008 Andrzeju,dziękuję Ci za cierpliwość w stosunku do takich osób jak ja. Przyznam się, że dość długo poszukiwałam przepisu na salceson brunszwicki: nie ma go na forum ani w Salcesonach na stronie głównej. Znalazłam w spisie receptur. Teraz już wszystko wiem. Żałuję, że nie kupiłam tych cielęcych podrobów do salcesonu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1863-serce-i-p%C5%82ucka-cielece/#findComment-42723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Października 2008 Przyznam się, że dość długo poszukiwałam przepisu na salceson brunszwicki: od czego ja jestem! :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1863-serce-i-p%C5%82ucka-cielece/#findComment-42724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 9 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Października 2008 :blush: No właśnie! Podpowiedzcie mi gdzie jest ten przepis "brunszwicki" :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1863-serce-i-p%C5%82ucka-cielece/#findComment-42728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Października 2008 Już http://www.wedlinydomowe.pl/download.php?id=001 musisz pobrać ostatni plik "spis wędlin" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1863-serce-i-p%C5%82ucka-cielece/#findComment-42732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Października 2008 musisz pobrać ostatni plik "spis wędlin"i wyszukać alfabetycznie "salceson brunszwicki" :lol: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1863-serce-i-p%C5%82ucka-cielece/#findComment-42733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 9 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Października 2008 Dziękuję za pomoc! :grin: Ale proste! :grin: Ja się słabo orientuję w tych komputerach. Nawet filmu zlotowego sobie do końca nie umiałem ściągnąć :devil: Taki ze mnie przypadek! :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1863-serce-i-p%C5%82ucka-cielece/#findComment-42734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Października 2008 Witam Dziękuję za pomoc! :grin: Ale proste! :grin: Ja się słabo orientuję w tych komputerach Ja też dziękuję za pomoc . Gdzieś coś zapewne też przeoczyłem bo teraz się dopiero dowiedziałem że taki spis istnieje Dzięki i pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1863-serce-i-p%C5%82ucka-cielece/#findComment-42737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Października 2008 ... salceson brunszwicki: nie ma go na forum ani w Salcesonach na stronie głównej... Witam przepis ten jest na str. 72 rekonstrukcji Czarnej Oliwki Pozdrawiam Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1863-serce-i-p%C5%82ucka-cielece/#findComment-42808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys59 Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Grudnia 2010 A moja mama robi na płuckach i sercu cielęcym barszcz, taki zwyczajny biały barszcz, na zakwasie, w nim gotują się płucka i serca, pokrojone w średnią kostkę. Uwielbiam to danie, ale niestety nie mogę nigdzie kupić płuc cielęcych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1863-serce-i-p%C5%82ucka-cielece/#findComment-135050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Grudnia 2010 ale niestety nie mogę nigdzie kupić płuc cielęcych Ja robię to samo tylko na ośrodku wieprzowym . Biały barszcz na kwaśno . Po prostu kwaśne Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1863-serce-i-p%C5%82ucka-cielece/#findComment-135053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.