Skocz do zawartości

Odpowietrzanie konserw w słojach twist off


Rekomendowane odpowiedzi

Za pomocą zamykarki możemy odpowietrzać konserwy w słojach twist off. Należy dobrać odpowiedni pojemnik lub słoik. Najlepiej i najszybciej następuje odpowietrzanie gdy w pojemniku  lub sloiku do wyssania jest jak najmniej powietrza. W dużym słoju można odpowietrzyć jednorazowo 2 słojepost-39869-0-48694600-1636818599_thumb.jpgpost-39869-0-62303900-1636818618_thumb.jpgpost-39869-0-42342900-1636818631_thumb.jpgpost-39869-0-93128400-1636818641_thumb.jpgpost-39869-0-62514000-1636818655_thumb.jpg

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18653-odpowietrzanie-konserw-w-s%C5%82ojach-twist-off/
Udostępnij na innych stronach

DZIADKU a jak długo/mocno odpowietrzasz tzn. moŻe inaczej zadam pytanie: Jak ustawiasz zamykarkę (jaki program) i czy masz ją włączoną aż się sama wyłączy uzyskując jakieś podciśnienie czy "ręcznie" przerywasz proces?

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18653-odpowietrzanie-konserw-w-s%C5%82ojach-twist-off/#findComment-732204
Udostępnij na innych stronach

Dziadek kiedyś opisał jak sie odpowietrza w szybkowarze - grzać bez pokrywy aż woda zacznie wrzeć - założyć i uszczelnic pokrywę, zmniejszyć grzanie i już normalnie sterylizowac.

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18653-odpowietrzanie-konserw-w-s%C5%82ojach-twist-off/#findComment-732221
Udostępnij na innych stronach

Dziadek kiedyś opisał jak sie odpowietrza w szybkowarze - grzać bez pokrywy aż woda zacznie wrzeć - założyć i uszczelnic pokrywę, zmniejszyć grzanie i już normalnie sterylizowac.

Tak się odpowietrza szybkowar albo autoklaw. Wątek dotyczy odpowietrzania słoików.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18653-odpowietrzanie-konserw-w-s%C5%82ojach-twist-off/#findComment-732235
Udostępnij na innych stronach

 

Dziadek kiedyś opisał jak sie odpowietrza w szybkowarze - grzać bez pokrywy aż woda zacznie wrzeć - założyć i uszczelnic pokrywę, zmniejszyć grzanie i już normalnie sterylizowac.

Tak się odpowietrza szybkowar albo autoklaw. Wątek dotyczy odpowietrzania słoików.

 

Podmiotem domyślnym są słoiki - bo wątek dotyczy słoików panie cenzorze. :)  :tongue:  :devil:  :facepalm: .No, ale rozumiem, że nie każdy wie co to ów...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18653-odpowietrzanie-konserw-w-s%C5%82ojach-twist-off/#findComment-732237
Udostępnij na innych stronach

Odpowietrzanie konserw  w słojach w warunkach domowych  jest w fazie próbnej.Odpowietrzanie ma na celu jak najszybsze pozbycie się tlenu z napełnionych masą mięsną słoików przed sterylizacją , by ograniczyć szarzenie powierzchni wsadu konserw. Czas i efekt odpowietrzania uzależniony jest w największym stopniu od wielkości pojemnika lub słoja w którym umieszczony jest słoik konserwa, jak i od mocy naszej zamykarki próżniowej.Najlepiej jest gdy  jest namniejsza wolna przestrzeń otaczająca nasz słoik konserwę. Przkładem jest najmniejsza puszka. Odpowietrzenie w niej następuje szybko i zamykarka próżniowa Profi Cook  1015 na pozycji turbo po odpowietrzeniu sama się wylącza. Przy większych słojach proces odpowietrzania trwa dłużej i trzeba  jego przerywać . Słoje z wsadem mięsnym lekko zakręcamy i wkladamy do pojemnika, po odpoiwietrzeniu widzimy czy zakrętka jest wessana, wtedy dokręcamy do oporu. Najlepsze zą zakrętki klik, słychać jak klikają po odpowietrzeniu gdy następuje wessanie jak i przy odkręcaniu. Możemy tym sposobem odpowietrzać inne produkty np, zaczęty słoik z konserwą którego resztę zawartości zużyjemy później, tym samym przedłużymy czas  przydatności do spożycia. Odpowietrzanie konserw w słojach twist off w autoklawie na początku procesu sterylizacji to inna bajka.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18653-odpowietrzanie-konserw-w-s%C5%82ojach-twist-off/#findComment-732248
Udostępnij na innych stronach

W literaturze oprócz próżniowego zamykania konserw w celu odpowietrzania jest mowa o zamykaniu konserw z gorącą zawartością.

Odessanie gorących konserw może być jednak przeciwskuteczne w odniesieniu do szarzenia ich powierzchni.

Edytowane przez Resal
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18653-odpowietrzanie-konserw-w-s%C5%82ojach-twist-off/#findComment-732328
Udostępnij na innych stronach

Znalezione w internecie

(

CELE ODPOWIETRZANIA:

  • Zmniejszenie ciśnienia w opakowaniu
  • Ułatwienie zróżnicowania konserw dobrych i z bombażem
  • Usunięcie tlenu atmosferycznego i tym samym zmniejszenie degradacji składników i korozji opakowań (O2 - barierowość)
  • Zmniejszenie zdolności do podpływania części stałych
  • Zmniejszenie zdolności do pienienia
  • Usuwanie niepożądanych aromatów powstałych w wyniku wyjaławiania
  • Zwiększenie przewodnictwa cieplnego
  • Zmniejszenie korozji opakowań metalowych
  • Utrudnienie rozwoju mikroflory tlenowej
  • Ograniczenie skutków reakcji utleniania niektórych składników owoców (wit. C, karotenoidów, polifenoli)
  • Ułatwienie przewodzenia ciepła
  • Ułatwienie napełniania opakowań

GRANICE ODPOWIETRZANIA:

  • Deformacja opakowań
  • Reinfekcja - możliwość wtórnego zasysania powietrza
  • Powstaniem zbyt dużej różnicy ciśnień - nawet zniszczenie
  • Mieszanie treści konserw przez rotację opakowań oraz podwyższenie temp. sterylizacji. (Rotacja opakowań daje jednakowy rozkład temp)
  • Temp. i czas ochłodzenia konserw (w praktyce ochładza się do temp wyższej niż temp pokojowa)
  • Ciśnienie wewn. w konserwach i przeciwciśnienie w sterylizatorach podczas ogrzewania, ochładzania.
  • Odtwarzalność cykli sterylizacyjnych
  • Przestrzenna jednolitość temp. środ. Grzejnego

 

Ważną operacją technologiczną jest odpowietrzanie konserw, tj. usunięcie powietrza z naczynia i jego zawartości. Mała ilość pozostawionego powietrza uniemożliwia przebieg procesów utleniania, ogranicza korozję puszek metalowych i /mniejsza możliwość rozwoju pojedynczych przetrwalników bakteryjnych.)

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18653-odpowietrzanie-konserw-w-s%C5%82ojach-twist-off/#findComment-733581
Udostępnij na innych stronach

Warto było szukać rozwiązania by znaleźć sposób na odpowietrzanie konserw w opakowaniach szklanych w warunkach domowych. Jestem, bardzo zadowolony z uzyskanego wyniku w konserwie pasztet. Powierzchnia pasztetu kolorem  mało się różni od zawartości pod nią, po otwarciu konserwy po 24 godz,. Puszka dostosowana do objętości słoików, wolne przestrzenie wypełnione,  by była jak najmniejsza wolna przestrzeń. .Pakowarka próżniowa po kilku sekundach kończy cykl odpowietrzania  i po 1- 3 sekundach słychać jak przykrywki  w pojemniku, jako komorze odpowietrzania wydają charakterystyczny dźwięk klik, wciągając powierzchnię przykrywki do środka.

Edytowane przez DZIADEK
  • Upvote 1
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18653-odpowietrzanie-konserw-w-s%C5%82ojach-twist-off/#findComment-734324
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
41 minut temu, dzzd1 napisał(a):

A jakby tak:

Na nakrętkę spirytus podpalić i zakręcić?...

... można zastosować pod warunkiem, że będzie wolna przestrzeń pomiędzy nakrętką a zawartością słoja.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18653-odpowietrzanie-konserw-w-s%C5%82ojach-twist-off/#findComment-916809
Udostępnij na innych stronach

24 minuty temu, BazylWidzew napisał(a):

Szkoda spirytusu;)

To jest poprawna odpowiedź 👍.

 

14 minut temu, Bagno napisał(a):

.. można zastosować pod warunkiem, że będzie wolna przestrzeń pomiędzy nakrętką a zawartością słoja.

Często nie zasysa a jak naleje się więcej spirytu to można uszczelkę zniszczyć. Jak do tej pory metoda Dziadka jak dla mnie jest najlepsza.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18653-odpowietrzanie-konserw-w-s%C5%82ojach-twist-off/#findComment-916816
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.