Skocz do zawartości

Maszynka do makaronu


Grzes7908

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy piksiak i Resal, kupili byście jeszcze raz te maszynki?

Chciałbym kupić żonie pod choinkę tylko żeby właśnie dobrze rozcinała.

 

Kolego piksiak, jak widzę to my prawie ziomki jesteśmy.

Edytowane przez Grzes7908
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chciałbym kupić żonie pod choinkę

Jesteś pewien że będzie zachwycona? (chciała takową?) Żeby to nie był prezent dla Ciebie bo lubisz makaron :D

Dokup żonie jeszcze jakieś perfumy, tak na wszelki wypadek ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za opinię kolego Resal.

Kolego wróbel75, żona bardziej lubi makaron niż ja. A że ja sobie kupiłem nową mieszarkę to żonie też chciałbym kupić jakiś sprzęcik. Pomyślałem właśnie o maszynce do makaronu choć nie jest to przesądzone, może jeszcze coś innego przyjdzie mi do głowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kolego wróbel75, żona bardziej lubi makaron niż ja.

A to OK :thumbsup:  Wiesz jak czasem potrafimy się -my chłopy- zachować jak świnie. :D:facepalm:

Prezent w postaci "pakiet sportowy" spodoba się niewielu partnerką, za to Chanel N'5 czy jakaś błyskotka od jubilera prawie wszystkim :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Hehe, myślę że z perfum to by jeszcze była zadowolona ale z błyskotek to raczej nie. Na urodziny dałem jej bon podarunkowy na 500 zł do jubilera to że śmiechem zapytała czy jest choinką żeby się błyskotkami obwieszać hehe.

A potem się dziwią że ich nie rozumiemy he,he

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też mam "Marcato ATLAS pastabike", jestem z niej bardzo zadowolony, bo tnie makarony idealnie, jest jednak tak jak pisze Piksiak, nie wolno przeginać z wodą, trzeba się nieco nauczyć jak robić ciasto na makaron, mąki są przecież rożne :D.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@piksiak. W moim przypadku to kwestia nieprecyzyjnego wykonania wałków tnących. Jak je obejrzałem pod lupą to widać nierównomierne dopasowanie. 

 

To nie zegarek, więc bez przesadyzmu :D, wystarczy popracować nad ciastem, jestem tego całkowicie pewien, zrób jak mówi Piksiak, daj nieco mniej wody, a rolki na pewno będą ciąć :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do makaronu najlepiej nie dawac wogole wody 

100 g maki na kazde jajko i jest super

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W pewnym sensie Electra ma rację, bo wody daje się praktycznie jak mówią, "Co kot napłakał", czyli ociupinkę, a można nie dawać wcale, tylko same jajka, wszystko zależy od mąki, i jest gwarancja że maszynka będzie cięła makaron niczym skalpel :D.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@piksiak, Zwaz sobie jedno zwykle jajko , i bedziesz mial przelicznik :) srednio jajko wazy ok 65gprzynajmniej u nas sklepowe

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie przed chwilą zrobiłem z 20 dag. mąki i 2 jajka, tak jak radzi Electra, zalecają i Włosi w swym oryginalnym przepisie, proporcja 1 jajko na 100g. i mąka typu "Specjal", czyli semolina klasy 00. Na ten zestaw dodałem 1 kieliszek 25 ml. wody letniej, kranówki. Maszynką pocięła piękne wstążeczki, makaron hmm, paluchy lizać, już go prawie nie ma :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Właśnie przed chwilą zrobiłem z 20 dag. mąki i 2 jajka, tak jak radzi Electra, zalecają i Włosi w swym oryginalnym przepisie, proporcja 1 jajko na 100g. i mąka typu "Specjal", czyli semolina klasy 00. Na ten zestaw dodałem 1 kieliszek 25 ml. wody letniej, kranówki. Maszynką pocięła piękne wstążeczki, makaron hmm, paluchy lizać, już go prawie nie ma .
 

 

 Zapomniales dodac, ze po " odpoczynku" ciasto to robi sie elastyczne. A po ugotowaniu " chuchnie" wspaniale. Jest bardzo wysoko proteinowy, co jest jego zaleta.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis na makaron bardzo dobry: tylko mąka semolina lub pół na pół z 1 jajkiem na 100 g maki + szczypta soli. Nie trzeba długo wyrabiać. Mam atlas mercatoo 150, na razie bez silnika, to można dokupić póżniej. Bardzo dobrze wałkuje i kroi ciasto. Polecam


[Dodano: 14 gru 2021 - 18:11]

mała poprawka , jak się kończy akurat semolina to mieszam pół na pół z mąką "00"

szakira
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mąka klasy 00, to mąka wysokoglutenowa typu semolina właśnie. W Szwecji np. taka mąka nazywa się SPECJAL" :D.

https://delduca.pl/wloska-maka-00-jaka-maka-do-pizzy-jest-najlepsza/

 

Nie potrzeba nic mieszać, tylko używać samej mąki typu 00 :D.

 

https://www.kungsornen.se/produkter/vetemjol-special-2000g/

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O polskim (i nie tylko) micie Tipo 00.
 
 

Mąka klasy 00, to mąka wysokoglutenowa

 Norma włoska DPR n° 187 – 9/02/2001 twierdzi co innego:
Tipo 00: min. wilgotność 14,5%; max. zaw. popiołu 0,55%; min. zaw. białka 9%
 
W tych parametrach mieszczą wszystkie nasze zwykłe mąki w sklepach.
 

typu semolina właśnie.

Semolina czyli mąka z pszenicy durum - to określenie nie zawsze coś znaczy w sensie piekarniczym. We Włoszech w latach 50-tych większość odmian durum była tak słaba, że nie nadawała się do wypieku chleba. Zaczęto więc sprowadzać kanadyjską pszenicę durum o handlowej nazwie Manitoba. Dziś w języku włoskim manitoba jest synonimem mocnej pszenicy durum.

Takie sobie zmiany znaczenia słów, jak np.:
- w jęz. polskim wilk to coś innego niż maszynka do mielenia mięsa, choć niemieckie słowo Fleischwolf nie powoduje rozróżnienia.
- a dwukołowy pojazd z pedałami to rower (od. angielskiej marki Rover)

 

W Szwecji np. taka mąka nazywa się SPECJAL" [ :D] .
https://www.kungsornen.se/produkter/vetemjol-special-2000g/

- białko 12% - nic szczególnego, niektóre nasze tortowe tyle mają
- skład: Mąka pszenna, mąka słodowa jęczmienna , środek do przetwarzania mąki (kwas askorbinowy) - mąka z polepszaczami, nic tu nie mam o durum.

U nas też takie stoją na półkach.
 
Własności wypiekowe mąki to nie tylko rodzaj pszenicy/zboża, ilość białka czy popiołu. Jest wiele innych parametrów.To duża dziedzina wiedzy.
Kiedyś widziałem polską tabelkę zwierającą wymagania dla mąki w zależności od przeznaczenia (było ich kilkanaście), nie mogę jej jednak znaleźć.
Choć w detalu tego nie widać, to w przemyśle takie rozróżnienia jednak istnieją - choćby mąka waflowa.
U Włochów podstawą oceny własności wypiekowych jest parametr W (choć w detalu pojawia się rzadko na opakowaniach):
Więcej np.tu:
https://pyzamadeinpoland.pl/2020/03/typy-i-parametry-maki-pszennej-o-co-w-tym-chodzi/
http://m.mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/id/788

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szwedzka maka specjal to nie jest nic specjalnego to najzwyklejsza maka ktora dostac mozna w kazdym sklepie ,durum orkiszi inne tez sa ,manitoba tez ,nie ma u nas jedynie podzialu na maki takich jak w Pl np 450 650 czy 2000. Ja do polskiego makaronu domowego urzywam specjal ,do wloskiego manitoba .
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś również używałem MANITOBY, lub innych "Semolin", jednak już nie wyrzucam pieniędzy w tzw. "błoto", Szwedzka mąki klasy 00 są klasą samą w sobie i dają dokładnie taki sam sprężysty i pyszny makaronik, oraz wspaniałe wypieki. To nie jest tylko moja opinia, owszem moja też jako jedna z wielu. Jednak  głównie przestałem kupować te "Włoskie Cymesy",  po przeczytaniu opinii wielu fachowców, oraz po osobistym sprawdzeniu tego, co teraz już wiem. Jednak znowu posłużę się klasykiem, "Kto bogatemu zabroni" ? Mąki typu Manitoba i Szwedzkie "SPECJAL-e", mają się do siebie tak samo hmmm, jak porównywanie Bentleya z Rolls Roycem, i tyle na ten temat :D .

W Polsce też mąki typu "DURUM" , "SEMOLINA" czy 00, też jest do wyboru, do koloru :D:thumbsup:.

 

https://allegro.pl/listing?string=m%C4%85ka%2000

 

https://www.karointhekitchen.com/wege/domowy-wloski-makaron-jajeczny-z-semolina/

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.