Resal Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Dość często robię ciecierzycę w słoikach. Ciecierzyca moczę, wymieniam wodę, gotuję, płuczę, zalewam świeżą wodą i sterylizuję w szybkowarze. Po ostudzeniu zalewa staje się galaretowata i ziarna trzeba płukać. Podobno przyczyną są białka. Taką zalewę można podobno ubijać i robić z niej wegańskie bezy. Zalewa w kupnej ciecierzycy w puszkach jest płynna i łatwa do odcedzania. Czy można jakoś zapobiec tej galarecie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18754-galaretowata-zalewa-w-ciecierzycy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Grudnia 2021 (edytowane) Zobacz co jest w składzie takiej przemysłowej konserwy.To samo dzieje się np. z grochem. Nawet woda po moczeniu robi się galaretowata. Być może oni nie gotują wcześniej ziaren, tylko po umyciu szybko je pasteryzują i do puszki, albo używają jakiegoś dodatku destabilizującego żelowanie białka roślinnego. Edytowane 10 Grudnia 2021 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18754-galaretowata-zalewa-w-ciecierzycy/#findComment-736670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 19 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Grudnia 2021 Sprawdziłem skład konserw w kilku sklepach i konserwach. Tylko ziarna, sól i woda. Na Fokus TV w serii Fabryka Jedzenia był odcinek o przemysłowej produkcji takich konserw. Ziarna są moczone, gotowane, umieszczane w puszkach, zalewane solanką/osoloną wodą, zamykane i sterylizowane. Przyczyną galaretowatej zalewy było u mnie dodawanie sody do gotowania ziaren. Nie soliłem też wody stanowiącej zalewę. Po eliminacji sody i zastosowaniu słonej zalewy ani śladu galarety a zalewa pozostaje klarowna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18754-galaretowata-zalewa-w-ciecierzycy/#findComment-738757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Grudnia 2021 Po eliminacji sody i zastosowaniu słonej zalewy ani śladu galarety a zalewa pozostaje klarowna No i z tej zalewy /aquafaby/- robi sie znakomity majonez nie wylewaj Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18754-galaretowata-zalewa-w-ciecierzycy/#findComment-738759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 19 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Grudnia 2021 Sądzę, że do ubijania będzie lepsza woda po gotowaniu ziaren. Nie jestem weganinem ale kiedyś spróbuję zrobić taki majonez. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18754-galaretowata-zalewa-w-ciecierzycy/#findComment-738767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Grudnia 2021 @Resal, czasem jak nie ma w domu majonezu , lub jajka si ejuz skonczyly dobrze wiedziec ze ma sie jeszcze alternatywy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18754-galaretowata-zalewa-w-ciecierzycy/#findComment-738782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Grudnia 2021 (edytowane) Nie jestem weganinemMy też , ale majonez bardzo smaczny. Bardzo wiele potraw wege jest bardzo smaczna Edytowane 19 Grudnia 2021 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18754-galaretowata-zalewa-w-ciecierzycy/#findComment-738787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Grudnia 2021 Przyczyną galaretowatej zalewy było u mnie dodawanie sody do gotowania ziaren Szkoda, że nie napisałeś ważnej informacji w pierwszym poście. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18754-galaretowata-zalewa-w-ciecierzycy/#findComment-738791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Grudnia 2021 (edytowane) @Muski, Oczywiscie ze sa smaczne , lubie ich rozne pasty bo sa bardzo oromatyczne .Tylko nazwy mnie denerwuja typ "szynka z selera" czy losos z marchewki juz nie wspomne o smalcu .Chociaz ta pasta z fasoli mi smakuje i nieraz robie Edytowane 19 Grudnia 2021 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18754-galaretowata-zalewa-w-ciecierzycy/#findComment-738811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Grudnia 2021 juz nie wspomne o smalcu . Z margaryny, aromatyzowanej To wszystko są ersatze. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18754-galaretowata-zalewa-w-ciecierzycy/#findComment-738818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 19 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Grudnia 2021 Przyczyną galaretowatej zalewy było u mnie dodawanie sody do gotowania ziaren Szkoda, że nie napisałeś ważnej informacji w pierwszym poście.[/quote. No tak. Przegapiłem. Zawsze dodaję do gotowania ciecierzycy czy fasoli. Soda oczyszczona (wodorowęglan sodu) daje odczyn alkaliczny. Podczas gotowania rozkłada się do węglanu sodu, który daje odczyn bardziej zasadowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18754-galaretowata-zalewa-w-ciecierzycy/#findComment-738860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Grudnia 2021 ResalW jakim celu dodajesz do gotowania fasoli i ciecierzycy? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18754-galaretowata-zalewa-w-ciecierzycy/#findComment-738873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 19 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Grudnia 2021 (edytowane) Gotują się szybciej i równomierniej. Ciecierzyca z sodą gotuje się ok 25 min bez 1.5 do 2 godzin. Edytowane 19 Grudnia 2021 przez Resal Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18754-galaretowata-zalewa-w-ciecierzycy/#findComment-738878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Grudnia 2021 Z margaryny, aromatyzowanej smalec to jest z fasoli a skwarki z kaszy gryczanej Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18754-galaretowata-zalewa-w-ciecierzycy/#findComment-738880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Grudnia 2021 Gotują się szybciej i równomierniej. Ciecierzyca z sodą gotuje się ok 25 min bez 1.5 do 2 godzin. Dziękuję. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18754-galaretowata-zalewa-w-ciecierzycy/#findComment-739097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.