Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dość często robię ciecierzycę w słoikach. Ciecierzyca moczę, wymieniam wodę, gotuję, płuczę, zalewam świeżą wodą i sterylizuję w szybkowarze. Po ostudzeniu zalewa staje się galaretowata i ziarna trzeba płukać. Podobno przyczyną są białka. Taką zalewę można podobno ubijać i robić z niej wegańskie bezy. Zalewa w kupnej ciecierzycy w puszkach jest płynna i łatwa do odcedzania. Czy można jakoś zapobiec tej galarecie?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18754-galaretowata-zalewa-w-ciecierzycy/
Udostępnij na innych stronach

Zobacz co jest w składzie takiej przemysłowej konserwy.

To samo dzieje się np. z grochem. Nawet woda po moczeniu robi się galaretowata. Być może oni nie gotują wcześniej ziaren, tylko po umyciu szybko je pasteryzują i do puszki, albo używają jakiegoś dodatku destabilizującego żelowanie białka roślinnego.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18754-galaretowata-zalewa-w-ciecierzycy/#findComment-736670
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Sprawdziłem skład konserw w kilku sklepach

i konserwach. Tylko ziarna, sól i woda. Na Fokus TV w serii Fabryka Jedzenia był odcinek o przemysłowej produkcji takich konserw. Ziarna są moczone, gotowane, umieszczane w puszkach, zalewane solanką/osoloną wodą, zamykane i sterylizowane.

Przyczyną galaretowatej zalewy było u mnie dodawanie sody do gotowania ziaren. Nie soliłem też wody stanowiącej zalewę.

Po eliminacji sody i zastosowaniu słonej zalewy ani śladu galarety a zalewa pozostaje klarowna.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18754-galaretowata-zalewa-w-ciecierzycy/#findComment-738757
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po eliminacji sody i zastosowaniu słonej zalewy ani śladu galarety a zalewa pozostaje klarowna
No i z tej zalewy /aquafaby/- robi sie znakomity majonez   :D  nie wylewaj 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18754-galaretowata-zalewa-w-ciecierzycy/#findComment-738759
Udostępnij na innych stronach

@Resal, czasem jak nie ma w domu majonezu , lub jajka si ejuz skonczyly dobrze wiedziec ze ma sie jeszcze alternatywy :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18754-galaretowata-zalewa-w-ciecierzycy/#findComment-738782
Udostępnij na innych stronach

Nie jestem weganinem

My też , ale majonez bardzo smaczny. Bardzo wiele potraw wege jest bardzo smaczna :D  

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18754-galaretowata-zalewa-w-ciecierzycy/#findComment-738787
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przyczyną galaretowatej zalewy było u mnie dodawanie sody do gotowania ziaren
Szkoda, że nie napisałeś ważnej informacji w pierwszym poście.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18754-galaretowata-zalewa-w-ciecierzycy/#findComment-738791
Udostępnij na innych stronach

@Muski, Oczywiscie ze sa smaczne , lubie ich rozne pasty bo sa bardzo oromatyczne .

Tylko nazwy mnie denerwuja  typ "szynka z selera" czy losos z marchewki :)  juz nie wspomne o smalcu .Chociaz ta pasta z fasoli mi smakuje i nieraz robie

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18754-galaretowata-zalewa-w-ciecierzycy/#findComment-738811
Udostępnij na innych stronach

 

 

juz nie wspomne o smalcu .

Z margaryny, aromatyzowanej  :facepalm:

To wszystko są ersatze. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18754-galaretowata-zalewa-w-ciecierzycy/#findComment-738818
Udostępnij na innych stronach

Przyczyną galaretowatej zalewy było u mnie dodawanie sody do gotowania ziaren

Szkoda, że nie napisałeś ważnej informacji w pierwszym poście.[/quote.

 

No tak. Przegapiłem. Zawsze dodaję do gotowania ciecierzycy czy fasoli. Soda oczyszczona (wodorowęglan sodu) daje odczyn alkaliczny. Podczas gotowania rozkłada się do węglanu sodu, który daje odczyn bardziej zasadowy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18754-galaretowata-zalewa-w-ciecierzycy/#findComment-738860
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z margaryny, aromatyzowanej 
smalec to jest z fasoli a skwarki z kaszy gryczanej :)  
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18754-galaretowata-zalewa-w-ciecierzycy/#findComment-738880
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gotują się szybciej i równomierniej. Ciecierzyca z sodą gotuje się ok 25 min bez 1.5 do 2 godzin.
Dziękuję.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18754-galaretowata-zalewa-w-ciecierzycy/#findComment-739097
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.