Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

    Mam pewien dylemat dostałem mięso z dzika przebadane, mroziłem ponad miesiąc w poniedziałek 13.12 zrobiłem kiełbasę, uwędziłem zagotowałem wodę do parzenia, 

w między czasie rozmawiałem z znajomym myśliwym i mówi mi, że kiełbasy z dzika nie parzy tylko wędzi zapytałem teściowej córki myśliwego i powiedziała mi że oni tez tylko wędzili i nie parzyli. Więc zrezygnowałem z parzenia, ale ciągle coś mi po głowie chodzi, że miałem jednak sparzyć

        I pytanie do Szanownej Braci czy dobrze zrobiłem, Czy ewentualnie dzisiaj mogę sparzyć kiełbasę?

z góry dziękuję za odpowiedź

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18781-kie%C5%82basa-z-dzika-nie-parzona/
Udostępnij na innych stronach

Ja kiełbas cienkich z dziczyzny też nie parzę tylko podpiekam w wędzarni.

Ale uważam, że sparzenie takiej kiełbasy nie jest błędem. Rzecz gustu. Jak to mówią jeden lubi Zośkę, a drugi Kaśkę. :D

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18781-kie%C5%82basa-z-dzika-nie-parzona/#findComment-738164
Udostępnij na innych stronach

Czy ewentualnie dzisiaj mogę sparzyć kiełbasę?

Nawet musisz nie tylko możesz ponieważ jak znam życie kiełbasa nie jest odpowiednio zabezpieczona żeby móc przeprowadzić proces dojrzewania (wędliny dojrzewające to zupełnie odrębny temat). To jak przeprowadzisz obróbkę termiczną w tej chwili nie ma większego znaczenie abyś we wnętrzu batona osiągnął temp. 69-72C, (obróbkę termiczną planuje się na początku procesu technologicznego). Przestań słuchać podpowiadaczy :facepalm: , na forum jest dużo cennego materiału do nauki, nic tylko czytać :).  

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18781-kie%C5%82basa-z-dzika-nie-parzona/#findComment-738172
Udostępnij na innych stronach

 

 

rozmawiałem z znajomym myśliwym i mówi mi, że kiełbasy z dzika nie parzy tylko wędzi

Kiełbasę z dzika wędzi się i obrabia termicznie  :thumbsup: 

Samo wędzenie daje nam wyrób surowy !

Obróbkę termiczną można wykonać kilkoma sposobami:

  1.  Parzenie
  2. Podpiekanie w wędzarni
  3. Podpiekanie w piekarniku

Znajomy myśliwy miał zapewne na myśli wędzenie z podpiekaniem.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18781-kie%C5%82basa-z-dzika-nie-parzona/#findComment-738175
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.