sverige2 Opublikowano 19 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 19 Stycznia 2022 Tak Electro, ale ja chcę wrócić do saletry, bo daje lepszy smak wędlin, wyroby smakują tak jak za czasów PRL-u smakowały wędliny, jak Maxell pisze, i mnie głownie o to chodzi . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18811-ciekawe-peklowanie-%E2%80%93-temat-powracaj%C4%85cy-jak-bumerang/page/2/#findComment-745609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 20 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 20 Stycznia 2022 PRL, PRL-u, PRL-em, w kartkowych latach 80-tych wędliny, o ile udało się "zrealizować" kartki ustawiając się w kolejce na 3 godziny przed otwarciem sklepu, były okropne.No chyba, że się miało dostęp do sklepów "Tylko dla Wybranych". Wiem, że każdy ma swoje wspomnienia i szanuję to. Moje są takie jak napisałem, czyli okropne. Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18811-ciekawe-peklowanie-%E2%80%93-temat-powracaj%C4%85cy-jak-bumerang/page/2/#findComment-745868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 20 Stycznia 2022 Piszesz o schyłku PRL-u, gdzie na półkach królował ocet i herbata, oraz wyroby czekolado podobne, także samo wędliny. Porozmawiaj sobie w tej materii z kol."Dziadkiem", choć i Maxell oraz wielu innych SiB-ów też swoje wiedzą, i wyłożą Ci temat z detalami, jakie wyroby produkowano w czasach tej siermiężnej komuny. Że nie było łatwo tego kupić to już inna para kaloszy, ale smak miały "prima sort" . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18811-ciekawe-peklowanie-%E2%80%93-temat-powracaj%C4%85cy-jak-bumerang/page/2/#findComment-745879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 20 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 20 Stycznia 2022 (edytowane) Tymczasem, maksymalny dodatek azotanów jaki może być zastosowany w czasie produkcji większości przetworów mięsnych to 15 mg / 100 g mięsa. Jak używamy peklosól i dodajemy 18 g/kg to mamy 10,8mg / 100 g mięsa. ( Peklosól zawiera 0,6% azotynu) Chodzi mi właśnie o peklowanie na sucho. wiem że norma przy wykonaniu mieszanki dopuszcza 20 - 50 gramów saletry na 1 kilogram soli, to można odnaleźć na naszym Forum, więc 40 gramów będzie tak w miarę Ok. Chodzi mi tylko o tok dalszego postępowania, czas peklowania etc. Osobiście od bardzo dawna przy pomocy normalnej gotowej peklosoli dokonuję peklowania na sucho tylko w woreczkach próżniowych, zamykanych z pomocą zamykarki próżniowej .Dawka 40g saletry do 1kg daje nam 3,846% azotanu. Teraz jak dodamy 18 g/kg tej swojskiej mieszanki to 1 kg mięsa, będziemy mieli 69 mg / 100 g mięsa. To znaczy prawie 5 razy tyle co czytam w artykule Maxella. Edytowane 20 Stycznia 2022 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18811-ciekawe-peklowanie-%E2%80%93-temat-powracaj%C4%85cy-jak-bumerang/page/2/#findComment-745897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 20 Stycznia 2022 (edytowane) Redzed, zrobiłem tak jak zaleca to producent w swej informacji na opakowaniu, oraz tak jak jest zalecane przez kolegów i podawane w tabelach na naszym tu na forum, aby przygotowując mieszankę wymieszać 20 - 50 gram saletry - z 1 kilogramem soli. I tego się trzymam . https://www.sklep-masarski.pl/images/dokumentydoc/Tabele_peklowania.pdf Edytowane 20 Stycznia 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18811-ciekawe-peklowanie-%E2%80%93-temat-powracaj%C4%85cy-jak-bumerang/page/2/#findComment-745899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 20 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 20 Stycznia 2022 Redzed, zrobiłem tak jak zaleca to producent w swej informacji na opakowaniu, oraz tak jak jest zalecane przez kolegów i podawane w tabelach na naszym tu na forum, aby przygotowując mieszankę wymieszać 20 - 50 gram saletry - z 1 kilogramem soli. I tego się trzymam .Czy to oznacza, że kwoty podane w opublikowanym przez Maxella artykule są bezpodstawne? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18811-ciekawe-peklowanie-%E2%80%93-temat-powracaj%C4%85cy-jak-bumerang/page/2/#findComment-745903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 20 Stycznia 2022 (edytowane) Redzed, popatrz na tabelę dokładnie, następnie opis pod spodem, jak też bądź uprzejmy zerknąć na torebki na instrukcję na torebce . Czy tam jest podana błędna informacja ? Tego nie wiem, ale tego się trzymam .https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3665-ile-saletry/https://dodatkimasarskiezwm.pl/_cms/view/13/peklowanie-miesa.html Edytowane 20 Stycznia 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18811-ciekawe-peklowanie-%E2%80%93-temat-powracaj%C4%85cy-jak-bumerang/page/2/#findComment-745908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 20 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 20 Stycznia 2022 Romk,masz rację wędliny w PRLu były złej jakośći i drogie.Zwyczajnia kosztowała 40 złotych.Lepszej jakości była myśliwska cena ponad 100zł.za kilogram. W Warszawie towar był dlatego lepszy,bo towarzysze nie mogli jeśc byle czego.Niektóre GSy miały lepsze wędliny,aletam w produkcji stosowano kombinacje.W latach 60 tych pokazały się kabanosy w cenie 60 zł.Były one nawet dobre,ale po roku zniknęły ze sklepów. Była też lemoniada z cytryn ale można było ją kupić tylko zimą.Buty zimowe kupowało się latem,bo zimą było za dużo chętnych do kupna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18811-ciekawe-peklowanie-%E2%80%93-temat-powracaj%C4%85cy-jak-bumerang/page/2/#findComment-745913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 21 Stycznia 2022 (edytowane) Romk,masz rację wędliny w PRLu były złej jakośći i drogie.Zwyczajnia kosztowała 40 złotych.Lepszej jakości była myśliwska cena ponad 100zł.za Nestor ostatnio tradycyjnie coraz częściej pisze, "co mu ślina ..... " . Otóż Kiełbaska zwyczajna w latach 60-tych, produkowana na Żeraniu, czy na Służewcu w Warszawie kosztowała 18 złotych polskich za 1 kilogram, "Myśliwska" kosztowała 36 złotych/kg, i była wspaniała, inne wyroby z tych Zakładów też, więc sorry very, nie wszystko można zawsze równać do tzw."ery schyłkowej" PRL-u, a przynajmniej Ty takie rzeczy powinieneś wiedzieć . Wystarczy porozmawiać z "Dziadkiem" on tam pracował przecież . Edytowane 21 Stycznia 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18811-ciekawe-peklowanie-%E2%80%93-temat-powracaj%C4%85cy-jak-bumerang/page/2/#findComment-745989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Romk,masz rację wędliny w PRLu były złej jakośći i drogie.Zwyczajnia kosztowała 40 złotych.Lepszej jakości była myśliwska cena ponad 100zł.za kilogram. W Warszawie towar był dlatego lepszy,bo towarzysze nie mogli jeśc byle czego.Niektóre GSy miały lepsze wędliny,aletam w produkcji stosowano kombinacje.W latach 60 tych pokazały się kabanosy w cenie 60 zł.Były one nawet dobre,ale po roku zniknęły ze sklepów. Była też lemoniada z cytryn ale można było ją kupić tylko zimą.Buty zimowe kupowało się latem,bo zimą było za dużo chętnych do kupna. Nestorze, opamiętaj się !!! https://smakdnia.pl/czy-jedzenie-bylo-naprawde-smaczniejsze-w-prl-u/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18811-ciekawe-peklowanie-%E2%80%93-temat-powracaj%C4%85cy-jak-bumerang/page/2/#findComment-746033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Sverige, to Ty się opamiętaj podając ceny z lat 50tych ,Skoro było tak tanio i wszystkiego dużo, to dlaczego na Wybrzeżu wybuchły strajkii?[Dodano: 21 sty 2022 - 16:26]Niskie ceny były też w sklepach specjalnych,dostępnych tylko dla elit PRLowskich. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18811-ciekawe-peklowanie-%E2%80%93-temat-powracaj%C4%85cy-jak-bumerang/page/2/#findComment-746067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Ojjj, Nestorze, Nestorze, widać że nie tylko chronologia, ale i historia się kłania, no ale nie każdego to jak widać interesuje, ale forum wędliniarskie, nie je jest przecież forum historycznym .Ps. Czy mógłbyś mi wskazać Nestorze punkt, w którym to napisałem że za czasów PRL-u wszystkiego było dużo, a na dodatek tanio ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18811-ciekawe-peklowanie-%E2%80%93-temat-powracaj%C4%85cy-jak-bumerang/page/2/#findComment-746071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Sverige,Jarku nie będę dalej z Tobą polemizował ,bo w Twoich wypowiedziach brak logiki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18811-ciekawe-peklowanie-%E2%80%93-temat-powracaj%C4%85cy-jak-bumerang/page/2/#findComment-746077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Niskie ceny były też w sklepach specjalnych,dostępnych tylko dla elit PRLowskich. Takie sklepy też były, nazywały się "Konsumy", ale miały też one swą specjalną nazwę Nestorze, nazywało się je "Za żółtymi firankami", i były stworzone dla ludzi z resortu, choć i "personel wyższy" z "Sanepid-u" też tam mógł towary kupować, (po koleżeńsku) !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18811-ciekawe-peklowanie-%E2%80%93-temat-powracaj%C4%85cy-jak-bumerang/page/2/#findComment-746078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Bracia Może już koniec - to temat o PEKLOWANIU przejdźcie na na temat Ble Ble Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18811-ciekawe-peklowanie-%E2%80%93-temat-powracaj%C4%85cy-jak-bumerang/page/2/#findComment-746079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.