redzed Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Stycznia 2022 Salami Kominiarza. Przyprawy wzorowane według Salami GreuBener. Zaczernione sepią z mątwy. Fermentowane do pH 4.8 i kwaskowego smaku. Wędzone zimnym dymem dwa razy po 8h. Dojrzewanie 5 tygodni 12C i 80% wilgotności. Coś na zmianę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18883-salami-kominiarza/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaja Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Stycznia 2022 https://youtu.be/IXyLdAwcBog Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18883-salami-kominiarza/#findComment-747671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Stycznia 2022 Salami Kominiarza..... Zaczernione sepią z mątwy. Zaczernienie idealnie wyszło Czy dodatek farby wpłynął jakoś na smak i ew. aromat?Bardzo, bardzo ciekawy eksperyment Jakie jest końcowe pH, czyli po okresie dojrzewania? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18883-salami-kominiarza/#findComment-747679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 29 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Stycznia 2022 Robi wrażenie. W kuchni jako czarnego barwnika używam węgla kokosowego spożywczego. Sepia dawała morski/rybny zapach/posmak. Barwiłem makaron, ciasto na pizzę, ciabattę czy lody. Do wędlin fermentowanych węgiel może się nie nadawać ze względu na cechy antybakteryjne/bakteriostatyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18883-salami-kominiarza/#findComment-747780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filiip10 Opublikowano 24 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Czerwca 2023 Kultury dodawałeś ? Jeżeli tak to mogę prosić o linka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18883-salami-kominiarza/#findComment-840531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.