Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

post-52694-0-86539000-1643391655_thumb.jpg

 

Salami Kominiarza. Przyprawy wzorowane według Salami GreuBener. Zaczernione sepią z mątwy. Fermentowane do pH 4.8 i kwaskowego smaku.  Wędzone zimnym dymem dwa razy po 8h. Dojrzewanie 5 tygodni 12C i 80% wilgotności. Coś na zmianę. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18883-salami-kominiarza/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Salami Kominiarza..... Zaczernione sepią z mątwy.
 

Zaczernienie idealnie wyszło  :clap:

Czy dodatek farby wpłynął jakoś na smak i ew. aromat?

Bardzo, bardzo ciekawy eksperyment  :thumbsup:

Jakie jest końcowe pH, czyli po okresie dojrzewania?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18883-salami-kominiarza/#findComment-747679
Udostępnij na innych stronach

Robi wrażenie. W kuchni jako czarnego barwnika używam węgla kokosowego spożywczego. Sepia dawała morski/rybny zapach/posmak. Barwiłem makaron, ciasto na pizzę, ciabattę czy lody. Do wędlin fermentowanych węgiel może się nie nadawać ze względu na cechy antybakteryjne/bakteriostatyczne.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18883-salami-kominiarza/#findComment-747780
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.