Kazik55 Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Października 2008 Dostałem zadanie zrobienia chudej kiełbasy z dominującym mięsem z indyka. Do dyspozycji mam całego indyka i resztę mam dokupić. Nie znalazłem na naszym form takiego tematy, w związku z powyższym ośmielam się prosić o gotowy sprawdzony przepis. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1893-kie%C5%82basa-z-indyka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Października 2008 Jeśli masz zrobić kiełbasę cienką to należy wybrać jakąś dowolną recepturę z naszej strony i zaadoptować ją do swoich potrzeb. Przyprawy zrównoważone ilościowo. Użyj białego pieprzu, czosnku i innych np.gałki muszkatołowej, kardamonu. Tłuszcz zmielić na sitku nr 5 lub nawet wkutrować w masę wiążącą (mięso z podudzi).Z uwagi na fakt, że mięso indycze raczej dobrze wiąże(zespala) ze sobą kawałki można krócej mieszać. Można dołożyć trochę wieprzowiny np. kl IIa.Jeśli kiełbasa gruba to:typ szynkowej wieprzowej (takie same przyprawy), mięso z podudzi na farsz reszta w kostkę 2x3 cm.Unikaj dodatku tłuszczu indyczego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1893-kie%C5%82basa-z-indyka/#findComment-43447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Października 2008 Trzeba umieć szukać -patrzhttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1184Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1893-kie%C5%82basa-z-indyka/#findComment-43451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 20 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Października 2008 Dziadek! Ja nie chcę kiełbasy wieprzowej z dodatkiem indyka, tylko kiełbasę z indyka , mięso z indyka ma stanowić 80 do 90 %. W przyprawach do drobi trochę mi nie pasuje czosnek oraz nigdy nie używałem kardamonu jako przyprawy do wędlin.Podoba mi się ogólna odpowiedź Andrzeja, ale potrzebuję więcej szczegółów, gdyż robię tą kiełbasę po raz pierwszy . Robię to dla młodej dziewczyny, która za wędliną nie przepada. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1893-kie%C5%82basa-z-indyka/#findComment-43476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Października 2008 Kyzimol, Witam A może taka kiełbaska http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2349&highlight=kie%B3basa++indyka Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1893-kie%C5%82basa-z-indyka/#findComment-43481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Października 2008 Witam.Kyzimol, przeglądnij strony 51, 56, 228, 229 i 230 rekonstrukcji Czarnej Oliwki. Może tam znajdziesz to czego potrzebujesz albo inspirację do własnych adaptacji przepisów. Pozdrawiam Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1893-kie%C5%82basa-z-indyka/#findComment-43483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Października 2008 Oto moja wczorajsza kiełbasa z indyka - wyrób typu blokowego. Wyrób w całości zrobiony z peklowanego mięsa z podudzi indyka 100% chudego. Mieso pokrojone w kostkę ok.2cm, przy czym 10% całości zostało skutrowane z 6% dodatkiem wody i przyprawami. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1893-kie%C5%82basa-z-indyka/#findComment-43497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 20 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Października 2008 Pięknie BonAir tylko podaj te przyprawy. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1893-kie%C5%82basa-z-indyka/#findComment-43514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Października 2008 Była to kiełbaska zrobiona na życzenie osoby stosującej się do diety "zrównoważonej" wg A. Ciesielskiej :wink: , tak więc dostałem już konkretny zestaw przypraw dobrany na bazie innego przepisu: Na kilologram mięsa: - natrzeć grubo pieprzem czarnym (dałem 2g) - lekko warzywkiem (nie dałem), - solą (peklosól 20g). - Dodać 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, - 1 łyżka zielonego całego pieprzu (ja utłukłem w moździerzu) - pokropić cytryną, - szczypta bazylii, - 1/2 łyżeczki kurkumy, - lekko tymiankiem, majerankiem, - potem w przepisie oblewamy mięsko i warzywa roztopionym masełkiem, ale ty musisz w tym momencie zamienić masło na coś w smaku słodkim , czyli np 1 łyżeczka kminku mielonego. Jako ciekawostkę dodam jeszcze, że wg twórcy tej diety mięso wieprzowe, obok kurczęcego jest "najgorszym" z mięs i można je jedynie spożywać wtedy, gdy jest odpowiednio, czyli zrównoważenie doprawione. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1893-kie%C5%82basa-z-indyka/#findComment-43522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Października 2008 W przyprawach do drobi trochę mi nie pasuje czosnekW kuchni meksykańskiej- na przykład - do drobiu stosuje się ogromne ilości czosnku. Osobiście uważam, że jest przyprawą wręcz niezbędną w przyrządzaniu mięs drobiowych. Spróbuj na małych kawałkach: zamarynuj w oleju, cytrynie i przyprawach bez czosnku oraz ten sam zestaw + dodatek czosnku. najlepiej ocenić samemu, na swój smak. Czosnek nie powinien dominować, niemniej jego dodatek nadaje mdłemu z natury mięsu zdecydowanego charakteru. Do marynat przeznaczonych dla drobiu dodaję więcej czosnku niż do wieprzowiny. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1893-kie%C5%82basa-z-indyka/#findComment-43698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.