Skocz do zawartości

Kiełbasa z indyka


Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem zadanie zrobienia chudej kiełbasy z dominującym mięsem z indyka. Do dyspozycji mam całego indyka i resztę mam dokupić. Nie znalazłem na naszym form takiego tematy, w związku z powyższym ośmielam się prosić o gotowy sprawdzony przepis.
www.ratownicy.org
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1893-kie%C5%82basa-z-indyka/
Udostępnij na innych stronach

Jeśli masz zrobić kiełbasę cienką to należy wybrać jakąś dowolną recepturę z naszej strony i zaadoptować ją do swoich potrzeb. Przyprawy zrównoważone ilościowo. Użyj białego pieprzu, czosnku i innych np.gałki muszkatołowej, kardamonu.

Tłuszcz zmielić na sitku nr 5 lub nawet wkutrować w masę wiążącą (mięso z podudzi).

Z uwagi na fakt, że mięso indycze raczej dobrze wiąże(zespala) ze sobą kawałki można krócej mieszać. Można dołożyć trochę wieprzowiny np. kl IIa.

Jeśli kiełbasa gruba to:typ szynkowej wieprzowej (takie same przyprawy), mięso z podudzi na farsz reszta w kostkę 2x3 cm.

Unikaj dodatku tłuszczu indyczego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1893-kie%C5%82basa-z-indyka/#findComment-43447
Udostępnij na innych stronach

Trzeba umieć szukać -patrz

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1184

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1893-kie%C5%82basa-z-indyka/#findComment-43451
Udostępnij na innych stronach

Dziadek! Ja nie chcę kiełbasy wieprzowej z dodatkiem indyka, tylko kiełbasę z indyka , mięso z indyka ma stanowić 80 do 90 %. W przyprawach do drobi trochę mi nie pasuje czosnek oraz nigdy nie używałem kardamonu jako przyprawy do wędlin.Podoba mi się ogólna odpowiedź Andrzeja, ale potrzebuję więcej szczegółów, gdyż robię tą kiełbasę po raz pierwszy . Robię to dla młodej dziewczyny, która za wędliną nie przepada.
www.ratownicy.org
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1893-kie%C5%82basa-z-indyka/#findComment-43476
Udostępnij na innych stronach

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1893-kie%C5%82basa-z-indyka/#findComment-43481
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Kyzimol, przeglądnij strony 51, 56, 228, 229 i 230 rekonstrukcji Czarnej Oliwki. Może tam znajdziesz to czego potrzebujesz albo inspirację do własnych adaptacji przepisów.

 

Pozdrawiam

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1893-kie%C5%82basa-z-indyka/#findComment-43483
Udostępnij na innych stronach

Oto moja wczorajsza kiełbasa z indyka - wyrób typu blokowego.

Wyrób w całości zrobiony z peklowanego mięsa z podudzi indyka 100% chudego.

Mieso pokrojone w kostkę ok.2cm, przy czym 10% całości zostało skutrowane z 6% dodatkiem wody i przyprawami.

 

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1893-kie%C5%82basa-z-indyka/#findComment-43497
Udostępnij na innych stronach

Była to kiełbaska zrobiona na życzenie osoby stosującej się do diety "zrównoważonej" wg A. Ciesielskiej :wink: , tak więc dostałem już konkretny zestaw przypraw dobrany na bazie innego przepisu:

 

Na kilologram mięsa:

- natrzeć grubo pieprzem czarnym (dałem 2g)

- lekko warzywkiem (nie dałem), :cool:

- solą (peklosól 20g).

- Dodać 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,

- 1 łyżka zielonego całego pieprzu (ja utłukłem w moździerzu)

- pokropić cytryną,

- szczypta bazylii,

- 1/2 łyżeczki kurkumy,

- lekko tymiankiem, majerankiem,

- potem w przepisie oblewamy mięsko i warzywa roztopionym masełkiem, ale ty musisz w tym momencie zamienić masło na coś w smaku słodkim , czyli np 1 łyżeczka kminku mielonego.

 

Jako ciekawostkę dodam jeszcze, że wg twórcy tej diety mięso wieprzowe, obok kurczęcego jest "najgorszym" z mięs i można je jedynie spożywać wtedy, gdy jest odpowiednio, czyli zrównoważenie doprawione.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1893-kie%C5%82basa-z-indyka/#findComment-43522
Udostępnij na innych stronach

W przyprawach do drobi trochę mi nie pasuje czosnek

W kuchni meksykańskiej- na przykład - do drobiu stosuje się ogromne ilości czosnku. Osobiście uważam, że jest przyprawą wręcz niezbędną w przyrządzaniu mięs drobiowych. Spróbuj na małych kawałkach: zamarynuj w oleju, cytrynie i przyprawach bez czosnku oraz ten sam zestaw + dodatek czosnku. najlepiej ocenić samemu, na swój smak. Czosnek nie powinien dominować, niemniej jego dodatek nadaje mdłemu z natury mięsu zdecydowanego charakteru. Do marynat przeznaczonych dla drobiu dodaję więcej czosnku niż do wieprzowiny.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1893-kie%C5%82basa-z-indyka/#findComment-43698
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.