Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Może uda mu się zaciągnąć języka .

 

Fajnie może się wyjaśni :thumbsup:.

 

Tam się suszy wszystko, owoce grzyby,

 

Jarku czy pewien jesteś, że grzyby z tego co się orientuję to Szwedzi nie zbierają lub bardzo bardzo rzadko zbierają grzyby. 

 

Ja stawiam na suszarnię.

 

Ja też :thumbsup:. Myśląc dalej to po co w wędzarni trzy paleniska skoro jedno by wystarczyło. Dlaczego jest tak mała i wąska komora w stosunku do powierzchni, budowli ponadto komora od ścian bocznych oddalona jest ok 1m  ma szerokość drzwi oraz same drzwi są zbudowane w kratownicę chyba po to aby odprowadzać wilgoć. Niestety to wszystko tylko przypuszczenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19046-szwedzi-a-grzyby/
Udostępnij na innych stronach

Grzegorzu, Szwedzi zbierają grzyby, jak najbardziej, jednak głównie kurki, które bardzo lubią z jajecznicą, lub z patelni smażone na maśle, oraz grzyby szlachetne, czyli prawdziwki, które nazywają się w Szwecji "Karl Johan", i właśnie suszy się je w suszarniach, należą one do najbardziej ekskluzywnych dodatków w kuchni Szwedzkiej.  https://sv.wikipedia.org/wiki/Karljohanssvamp.

Te drzwi w obiekcie to nie oryginalne drzwi przecież, tylko aktualna prowizorka, przebudowa dokonana przez nowych osiedleńców, głównie tzw. "Zabużaków", czy bardziej poprawnie Zabużan. Oni mieli niezbyt wielkie pojęcie o tym co zastali na swych nowych, otrzymanych od państwa terenach. Główne założenia tego obiektu w oryginale, to wędzarnia z możliwością suszenia, tak jak w Skandynawii czy Islandii oczywiście. Roger pisze o tym na wstępie, ja również to potwierdzam :D.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19046-szwedzi-a-grzyby/#findComment-760044
Udostępnij na innych stronach

@Grzewlod, Jestes w bledzie Szwedzi zbieraja grzyby i chetnie jedza tylko inne niz my polacy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19046-szwedzi-a-grzyby/#findComment-760048
Udostępnij na innych stronach

 

 

my polacy.

Polacy :tongue:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19046-szwedzi-a-grzyby/#findComment-760049
Udostępnij na innych stronach

No tak tak , wiem to jeszcze z podstawowki  :tongue:  :facepalm: To byl pospiech :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19046-szwedzi-a-grzyby/#findComment-760052
Udostępnij na innych stronach

@wróbel75, polonistka zawsze byla marna ze mnie , mam scisly umysl :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19046-szwedzi-a-grzyby/#findComment-760058
Udostępnij na innych stronach

Jestes w bledzie Szwedzi zbieraja grzyby i chetnie jedza tylko inne niz my polacy.

Jakie to są inne grzyby ?

[Dodano: 31 mar 2022 - 13:45]

 

 

Roger pisze o tym na wstępie, ja również to potwierdzam :D.

Nie zaprzeczam, że tak może być ale jak dla mnie 100% pewności nie ma.

 

 

kurki, które bardzo lubią z jajecznicą, lub z patelni smażone na maśle, oraz grzyby szlachetne, czyli prawdziwki,

:thumbsup: czyli podobnie do Niemców. Jarek zrób sobie przyprawę z suszonych i mielonych lub pokruszonych kurek super dodatek.  

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19046-szwedzi-a-grzyby/#findComment-760062
Udostępnij na innych stronach

 

 

@wróbel75, polonistka zawsze byla marna ze mnie

Witaj w klubie. :) Tutaj rzuciło mi się w oczy Szwedzi/polacy. Od cała historia.

A na co dzień nie zastanawiam się czy pudełko pisze się u/ó ... na wszelki wypadek piszę karton :D

 

 

 

Jakie to są inne grzyby ?

Może niech nie odpowiada na to pytanie. Nigdy nie wiadomo kto czyta nasze posty :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19046-szwedzi-a-grzyby/#findComment-760072
Udostępnij na innych stronach

Grzegorzu, mam dwa duże, 3 litrowe słoje suszonych,  jeden słój to mieszane, podgrzybki, kozaki, koźlaki,zajączki, no jednym słowem mieszanka. Drugi słój, to same prawdziwki, Używam ich sporo do wszystkiego, zup, sosów, śledzi, i wszędzie gdzie tylko można :D, Mam też jeszcze dwie spore torby plastikowe zamrożonych świeżych, uwielbiam podsmażane na smalcu ze skwareczkami, następnie duszone z cebulą solą i pieprzem, a na końcu doprawione kwaśną śmietaną, klaska jednym słowem. Suszonych i mielonych kurek nigdy nie próbowałem, ale skoro twierdzisz że takie pyszne, to na pewno w tym roku spróbuję, jednak do nowego sezonu jeszcze trochę :D  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19046-szwedzi-a-grzyby/#findComment-760097
Udostępnij na innych stronach

@Grzewlod, np golabki roznych rodzai , pieprznik trabkowy ,  lejkowiec dety  ktory w Polsce chyba nie tak bardzo znany  . 

KOzia broda ktory jeszcze do niedwna byl w Polsce pod ochrona.


[Dodano: 31 mar 2022 - 18:07]

@sverige2, ja mam 3 l suszonych lejkowcow ,pozatym mam jeszcze same kapelusze prawdziwkow zarowno mrozone jak suszone . Zawsze wywozimy do PL i obdarowujemy cala rodzine  suszonymi grzybami , Moj TZ bardzo lubi zbierac grzyby wiec zawsze mamy duzo , wiecej niz mozemy przerobic  :)


[Dodano: 31 mar 2022 - 18:10]

@sverige2, lejkowce sa super mielone bardzo duzo daja smaku jak bedziesz mial to tobie zrob susz.


[Dodano: 31 mar 2022 - 18:17]

@wróbel75,  to z kartonem to powiem CI taka anegdotke , z moich pierwszych lat  w Szwecji 

Gdy uczylam sie szwedzkiego to zawsze trzeba uczyc sie z rodzajnikiem rzeczowniki , sa jakies regoly ale jest i tak ze nie ma i trzeba wklepac , ale sa rzeczowniki ktore moga miec rodzajnik en/ett i do takich nalezy apelsin -pomarancza.

Zanim to do mnie dotarlo to smialam sie ze nigdy nie kupuje jednego zeby nie musiec uzywac tej formy :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19046-szwedzi-a-grzyby/#findComment-760102
Udostępnij na innych stronach

Suszonych i mielonych kurek nigdy nie próbowałem,

Kurki bardzo dobrze sprawdzają się jako przyprawa.

 

 

KOzia broda ktory jeszcze do niedwna byl w Polsce pod ochrona.

Pamiętam bardzo dobrze te grzyby z dzieciństwa, jajecznica z nimi to rarytas. Czasami podczas wypraw na grzyby znajdowałem Siedzunie ale ich nie zbierałem ponieważ do tej pory byłem przekonany, że nadal są pod ścisłą ochroną.

 

 

lejkowce sa super mielone bardzo duzo daja smaku jak bedziesz mial to tobie zrob susz.

Czy masz na myśli Lejkowca dętego? 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19046-szwedzi-a-grzyby/#findComment-760113
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy masz na myśli Lejkowca dętego? 
tak , chyba zwany tez cholewa. Robilam z nich farsz do pierogow . Ale uwazam ze najlepszy do dosmaczania sosow . Akurat tu gdzie miwszkamy nie ma ich co roku a jak sa to trzeba znac miejsca , Mieszkamy prawei 30 lat w tym samym miejscu to TZ zna okoliczny las jak wlasna kieszen :)  
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19046-szwedzi-a-grzyby/#findComment-760217
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.