Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Dla pewności wypal ją od środka oblewając ją płynem łatwopalnym

Tylko UWAGA sam się nie podpal . Myślę że lepiej wypalić drewnem , po prostu ognisko w środku .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1908-projekt-nr-1/page/2/#findComment-44256
Udostępnij na innych stronach

Myślę że lepiej wypalić drewnem , po prostu ognisko w środku .

i tego sie trzym

plyn latwopalny .hmmm ...

abizol tez jest latwopalny a jadnak bym nie radzil go stosowac :grin:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1908-projekt-nr-1/page/2/#findComment-44277
Udostępnij na innych stronach

Wypalenie benzynką lub ropą zmieni tylko rodzaj smrodu w beczce. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1908-projekt-nr-1/page/2/#findComment-44282
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze przepalanie juz za mna.

 

Zrobilem pare zdjec, prosze o sugestie jak by to wszyskto mozne polepszyc, Chociarz jak na razie to jestem zadowolony, dymek leci jak ta lala ,-)

 

 

 

http://www.pic-upload.de/thumb/29.10.08/kp8i2q.JPG

 

http://www.pic-upload.de/thumb/29.10.08/3u3kx3.JPG

 

http://www.pic-upload.de/thumb/29.10.08/7jo65w.JPG

 

http://www.pic-upload.de/thumb/29.10.08/ahqkdq.JPG

 

http://www.pic-upload.de/thumb/29.10.08/vfys1e.JPG

 

http://www.pic-upload.de/thumb/29.10.08/n8f2q.JPG

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1908-projekt-nr-1/page/2/#findComment-44293
Udostępnij na innych stronach

Uff! Ale gorąco! Sprawdzałeś może jaką temperaturę udało Ci sie utrzymać na stałe? Jak masz możliwość przez dłuższy czas utrzymania jednej trzeciej tego co widać na Twoim termometrze to wszystko będzie ok.
Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1908-projekt-nr-1/page/2/#findComment-44296
Udostępnij na innych stronach

Błąd który chyba(?) popełniłeś to właśnie przepalanie - powinieneś w tej beczce napalić porządne ognicho, ale jeszcze przed jej właściwym montażem, tak aby ogień wypalił jej wnętrze - możesz to jeszcze uczynić z pominięciem kanału dymnego - sam kanał, jak radzi kolega wyżej przykryj warstwą ziemi
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1908-projekt-nr-1/page/2/#findComment-44298
Udostępnij na innych stronach

Kanal jest juz przykryty ziemia, przykrycie do beczki bede robil dzis wieczorem a co chodzi o temperature to te zdjecie zrobilem gdy byla na maxie :) Oczywiscie bede sie staral utrzymac jakies 45-60 stopni.

 

 

Zaraz jade znowu na dzialke, tym razen wypalac beczke (bez benzyny ,-) tylko ognisko w srodku).

 

Pozdrawiam

 

Thomas

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1908-projekt-nr-1/page/2/#findComment-44300
Udostępnij na innych stronach

Brakuje Ci jeszcze otworów na kije do wędzenia.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1908-projekt-nr-1/page/2/#findComment-44354
Udostępnij na innych stronach

Patrząc na palenisko to chyba będziesz ogrzewał bardziej teren wokół wędzarni a ile drewna spalisz. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1908-projekt-nr-1/page/2/#findComment-44357
Udostępnij na innych stronach

Brakuje Ci jeszcze otworów na kije do wędzenia.

A ja nie robiłbym otworów, bo jest wtedy kłopot z przekręcaniem kijów. Raczej powinny to być jakieś dwie poprzeczki na krawędziach beczki, na których dopiero rozkładasz kije.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1908-projekt-nr-1/page/2/#findComment-44379
Udostępnij na innych stronach

@ Radzio i Miro: Otwory bede robil jutro, dzisiaj juz mi sie nie chcialo :)

@ Dziadek: Palenisko wymurowalem dzisiaj do konca, tzn. na okolo cegly i u gory blacha. Nawet szczelnie mi to wyszlo :))

@ Andy: hmmm ale mysle ze lepiej jest regulowac temperature gdy gora jest zakryta?

 

 

Pozdrawiam

 

Thomas

 

 

P.S. Przepraszam jeszcze raz za te moje hielogryfy ale od 20 lat nie pisze nic po polsku a klawiatura polska tez odpada bo mam laptopa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1908-projekt-nr-1/page/2/#findComment-44382
Udostępnij na innych stronach

@ Andy: hmmm ale mysle ze lepiej jest regulowac temperature gdy gora jest zakryta?

 

Thomas75 - poczytaj sobie o podobnych wędzarkach.

 

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2584&highlight=frani

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1908-projekt-nr-1/page/2/#findComment-44384
Udostępnij na innych stronach

Radzio

Bez otworów na kije worek którym przykrywałem beczkę dotykał z góry kiełbasy.

Gdybym tak zostawił nie miałbym cyrkulacji dymu nad kijem i kiełbasa byłaby nie uwędzona w górnej części.

 

Thomas w miejscu gdzie kanał dymowy wchodzi do beczki koniecznie zrób daszek lub zamontuj blachę z nawierconymi otworami.

Dzięki takiemu rozwiązaniu dym będzie równomiernie rozchodził się po beczce.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1908-projekt-nr-1/page/2/#findComment-44409
Udostępnij na innych stronach

Witam was,

 

pierwsza kiełbasa jest już gotowa .) Miałem spore problemy z utrzymaniem temperatury ale jakoś to wyszlo, smak 1a a i wygląd nawet nawet :)

 

http://www.pic-upload.de/thumb/30.10.08/djmdj4.JPG

 

 

Własciwie to przejeżalem dużo kiełbas na tej stronie i zrobiłem coś innego :)

 

1 kg miesa wołowego

800g boczku

2,2 kg szynki wieprzowej

 

80g peklosoli

1 Łyżeczka pieprzu

2 Łyżki majeraneku

1 Łyżeczka cukru

1 Łyżeczka ekstratu z czosnku

 

 

Wszystko dokładnie wymieszałem i prawie od razu do jelit, odczekałem około 13 dodzin i wedziłem 3,5 godziny. Nastepnie odparzałem około 20 minut a teraz lerzy sobie żeby dośc. :)

 

 

 

Chciałbym podziekowac wam wszyskim za porady :))

 

 

Pordeawiam

 

Thomas

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1908-projekt-nr-1/page/2/#findComment-44448
Udostępnij na innych stronach

Bez otworów na kije worek którym przykrywałem beczkę dotykał z góry kiełbasy.

Gdybym tak zostawił nie miałbym cyrkulacji dymu nad kijem i kiełbasa byłaby nie uwędzona w górnej części.

Zgadza się. Ale można poprzeczki, o których pisałem zrobić niżej, tzn. wewnątrz beczki i na nich kłaść kije. Wtedy cyrkulacja będzie zapewniona i wszystko będzie ok.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1908-projekt-nr-1/page/2/#findComment-44481
Udostępnij na innych stronach

Thomas,

zobacz proszę sposób osadzenia mocowania na kije w wędzarni beczkowej.

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1908-projekt-nr-1/page/2/#findComment-44487
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.