Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wyszukiwarka nadal nie działa w konfiguracji "szukane słowo", autor nieznany.

Jeżeli dasz hasło "cebulowa" i autor wpisu "pis67" oraz opcję temat/post to wyskoczy odpowiedź.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19107-kto%C5%9B-przerabia%C5%82-metk%C4%99-cebulow%C4%85/#findComment-763143
Udostępnij na innych stronach

Nie jest tak źle. Normalnie wyszukiwarka działa bez zarzutu. Po ostatniej migracji przeprowadzonej przez providera, coś się skićkało. Zgłaszałem temat i z tego co wiem, chodzi o kontakt z naszym adminem, który z kolei jest ostatnio trudno uchwytny. Mam nadzieję, że wkrótce temat zostanie ostatecznie załatwiony.

Forum podzielone jest na tematyczne subfora, co ułatwia wyszukiwanie. Trzeba chwilowo poszukiwać w odpowiednich tematach.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19107-kto%C5%9B-przerabia%C5%82-metk%C4%99-cebulow%C4%85/#findComment-763163
Udostępnij na innych stronach

I może się podzielić wskazówkami i przepisem

Proszę bardzo , sprawdzony i przetestowany przepis 

 

Surowiec :

boczek - 1kg, bardziej tłusty niż chudy, kroimy na kawałki, mieszamy z 20g - 22 g peklosoli i odstawiamy na 48 h do lodówki

 

Przyprawy: 

pieprz biały - 2g 

cukier-2g 

cebula- 30g (ilość cebuli zależy od upodobań ) 

 

Cebulę mielimy 2x na sitku 4mm, następnie mielimy boczek. Dodajemy pieprz i cukier, dokładnie mieszamy kilka minut. 

I tu masz dwie opcje :

1. włożyć do miseczki i na godzinę do lodówki po czy spożywamy (max w ciągu 1-2 dni) Można wydłużyć przydatność przez zastosowanie boczku uwędzonego i cebuli w postaci suszonej zmielonej w młynku .

2. napełnić osłonki białkowe śr. 40 mm i wędzić zimnym dymem przez 8-10 h .ta opcja znacznie wydłuża okres przydatności do spożycia 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19107-kto%C5%9B-przerabia%C5%82-metk%C4%99-cebulow%C4%85/#findComment-763177
Udostępnij na innych stronach

Hubabuba dziękuję,

 

Bo niektórzy koledzy potrafią tylko pisać:wyszukiwarka

Nie potrafią zrozumieć że nie działa poprawnie stąd mój temat i prośba

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19107-kto%C5%9B-przerabia%C5%82-metk%C4%99-cebulow%C4%85/#findComment-763245
Udostępnij na innych stronach

Tak jak zauważył qadro555 wpisujemy w googla z dopiskiem wedlinydomowe. Zawsze tak szukam i zawsze znajduję. To niesamowite ile materiału jest pod tym adresem.Czego dusza pragnie. A bardziej ciało post-100937-1650112837,682_thumb.jpg

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19107-kto%C5%9B-przerabia%C5%82-metk%C4%99-cebulow%C4%85/#findComment-763246
Udostępnij na innych stronach

niektórzy koledzy potrafią tylko pisać:wyszukiwarka

 Jesteś dłuuugo na FORUM i zawsze pytasz o podstawowe elementy by podać Ci na tacy . Naprawdę można poszukać bez problemu, jest przecież wyszukiwarka zaawansowana ,szukająca przez google z pirorytetem Wedlinydomowe.pl. 

 

 

Dałem ci wędkę, a ty nadal chcesz ryby.

  Dobrze określone. 

Fantomek , bez obrazy , ja też szukam zanim zapytam :D  

Zwróć uwagę , ile założyłeś tematów -pytań na podstawową wiedzę wałkowaną na okrągło  ;) , możesz to robić oczywiście  :D jak jest to Ci wygodne . 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19107-kto%C5%9B-przerabia%C5%82-metk%C4%99-cebulow%C4%85/#findComment-763312
Udostępnij na innych stronach

 

 

Proszę bardzo , sprawdzony i przetestowany przepis Surowiec : boczek - 1kg, bardziej tłusty niż chudy, kroimy na kawałki, mieszamy z 20g - 22 g peklosoli i odstawiamy na 48 h do lodówki Przyprawy: pieprz biały - 2g cukier-2g cebula- 30g (ilość cebuli zależy od upodobań ) Cebulę mielimy 2x na sitku 4mm, następnie mielimy boczek. Dodajemy pieprz i cukier, dokładnie mieszamy kilka minut. I tu masz dwie opcje : 1. włożyć do miseczki i na godzinę do lodówki po czy spożywamy (max w ciągu 1-2 dni) Można wydłużyć przydatność przez zastosowanie boczku uwędzonego i cebuli w postaci suszonej zmielonej w młynku . 2. napełnić osłonki białkowe śr. 40 mm i wędzić zimnym dymem przez 8-10 h .ta opcja znacznie wydłuża okres przydatności do spożyci

 

Jeśli jest to sprawdzony i przetestowany przepis na metkę cebulową, to muszę iść znów do szkoły, powszechnej....   :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19107-kto%C5%9B-przerabia%C5%82-metk%C4%99-cebulow%C4%85/#findComment-764224
Udostępnij na innych stronach

Muszę się zgodzić z opinią pis67 , jak byłem nastolatkiem młodszym ,a były to czasy braków w dostawach wędlin i mięsa ,funkcjonowały sklepy resortowe obsługujące :  wojskowych , milicjantów pracowników komitetów etc. Mój ojciec często robił boczek wędzony w sposób zaproponowany przez kolegę habubę , nie powiem lubiłem tę mielonkę jak kazdy nastolatek gotowy zjeśc " konia z kopytami " b.dobrą metkę jadłem dopiero z wędliniarni GS TURAWA niestety przepisu nie znam , czasem kupuje bo firma dalej istnieje jak prywatna w tym samym miejscu i z tym samym kierownikiem - właścicielem .

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19107-kto%C5%9B-przerabia%C5%82-metk%C4%99-cebulow%C4%85/#findComment-764247
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.