Skocz do zawartości

Pink Lady czyli ala biała na stół wielkanocny.


Dziadek Vito

Rekomendowane odpowiedzi

Pink Lady czyli kiełbasa biała w wersji kolorowej. Czyli `ala biała.

 

Dlaczego akurat tak?

Podoba mi się kolor, jest bezpieczna na dłuższy czas. Nie będzie pieczona a lubię w plasterki na chlebek więc niech sobie poleży na półce lodówki, bezpiecznie. Przyjdzie ochota to ciach.

Po podmianie peklosoli na sól warzonkę otrzymamy bardzo smaczny produkt na stół wielkanocny. Nie każdy lubi różową i nie każdy białą a właściwie szarą wędlinkę. Każdy ma wybór.

Kiełbasa na zdjęciach jest bezpośrednio po parzeniu czyli gorąca.

 

Skład:

20% szynki

20% karkówki

50% boczku

10% golonki, można zamienić na wołowinę

10% wody, tak według mnie jest ok.

 

Przyprawy, na 1kg produktu:

18g peklosoli lub soli warzonki (różowa/biała kiełbasa)

4g pieprzu czarnego

5g czosnku świeżego

5g majeranku otartego

1,5g lubczyku suszonego

0,5g ziela angielskiego mielonego

Mięso kroimy na odpowiednie kawałki i peklujemy 24-48 godzin. W wersji bez peklosoli nie potrzeba tyle czasu.

Szynkę i karkówkę mielimy na siatce 12, boczek na siatce 8 a golonkę lub wołowinkę na najdrobniejszej siatce tzw. makówce, dwukrotnie.

Wpierw wyrabiamy szynkę z boczkiem, do kleistości. Do golonki/ wołowinki dodajemy wszystkie przyprawy plus część wody, tak aby powstała nam papka. Wlewamy do wymieszanej już reszty mięsa i kontynuujemy wyrabianie. Dodajemy stopniowo resztę pozostałej wody. Nadziewamy w jelita, osadzamy i parzymy do osiągnięcia 72 stopni wewnątrz . Do wody w której parzymy dodajemy kilka listków laurowych. Kiełbasa jest pyszna, gwarantuje.

Życzę wszystkim smacznego i zachęcam do wykonania we własnym domu.

 

post-102767-0-99666600-1650050593_thumb.jpg

post-102767-0-96794900-1650050605_thumb.jpg

post-102767-0-10140300-1650050619_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasa jest pyszna, gwarantuje.
I to jest najważniejsze , trochę mocy majrankowej  :thumbsup:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.