Dziadek Vito Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Pink Lady czyli kiełbasa biała w wersji kolorowej. Czyli `ala biała. Dlaczego akurat tak?Podoba mi się kolor, jest bezpieczna na dłuższy czas. Nie będzie pieczona a lubię w plasterki na chlebek więc niech sobie poleży na półce lodówki, bezpiecznie. Przyjdzie ochota to ciach.Po podmianie peklosoli na sól warzonkę otrzymamy bardzo smaczny produkt na stół wielkanocny. Nie każdy lubi różową i nie każdy białą a właściwie szarą wędlinkę. Każdy ma wybór.Kiełbasa na zdjęciach jest bezpośrednio po parzeniu czyli gorąca. Skład:20% szynki20% karkówki50% boczku10% golonki, można zamienić na wołowinę10% wody, tak według mnie jest ok. Przyprawy, na 1kg produktu:18g peklosoli lub soli warzonki (różowa/biała kiełbasa)4g pieprzu czarnego5g czosnku świeżego5g majeranku otartego1,5g lubczyku suszonego0,5g ziela angielskiego mielonegoMięso kroimy na odpowiednie kawałki i peklujemy 24-48 godzin. W wersji bez peklosoli nie potrzeba tyle czasu.Szynkę i karkówkę mielimy na siatce 12, boczek na siatce 8 a golonkę lub wołowinkę na najdrobniejszej siatce tzw. makówce, dwukrotnie.Wpierw wyrabiamy szynkę z boczkiem, do kleistości. Do golonki/ wołowinki dodajemy wszystkie przyprawy plus część wody, tak aby powstała nam papka. Wlewamy do wymieszanej już reszty mięsa i kontynuujemy wyrabianie. Dodajemy stopniowo resztę pozostałej wody. Nadziewamy w jelita, osadzamy i parzymy do osiągnięcia 72 stopni wewnątrz . Do wody w której parzymy dodajemy kilka listków laurowych. Kiełbasa jest pyszna, gwarantuje.Życzę wszystkim smacznego i zachęcam do wykonania we własnym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Wygląda fajnie. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Można by powiedzieć "Świąteczna różowa nakrapiana" , wygląda fajnie, też jestem ZA Nigdy nie robię "Szarej" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Kiełbasa jest pyszna, gwarantuje. I to jest najważniejsze , trochę mocy majrankowej Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Jak dla mnie bomba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziadek Vito Opublikowano 4 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Marca 2023 Kiełbasa jest pyszna, gwarantuje.I to jest najważniejsze , trochę mocy majrankowej Uwielbiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 5 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Marca 2023 Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.