Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na Święta uwędziłem: :smile:

Wędziłem, (jaki błąd popełnia się jak nie zaglądamy i nie zmieniamy pozycję kij z daną wędliną)?

http://www.hotofoto.pl/images/liverpoolfcl1/dsci0005.jpg

 

Po uwędzeniu kiełbasy:

http://www.hotofoto.pl/images/liverpoolfcl1/dsci0007.jpg

 

Baleron, schab, boczki:

http://www.hotofoto.pl/images/liverpoolfcl1/dsci0010.jpg

 

Przekrój wędlin i wędzonek..:

http://www.hotofoto.pl/images/liverpoolfcl1/dsci0012.jpg

 

:???: Zostało mi: :smile:

http://www.hotofoto.pl/images/liverpoolfcl1/dsci0011.jpg

Derex
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6385
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 162
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Ładny kolorek.Chyba masz drewnianą wędzarnie bo nierówno ci wędzi. Ja miałem z blach to mi paliło towar, teraz pomurowałem z cegły i jest o.k. Jak rozpalę godzinę wcześniej, suchym drzewem i cegły się rozgrzeją to nie muszę przekładać kijków.
Im więcej dymu tym więcej smaku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6386
Udostępnij na innych stronach

Irek, mam pytanie: jak grube masz ścianki i czy jest sens lub potrzeba ocieplania wędzarki murowanej-planuję wymurowanie z czerwonej cegły.

 

Niech dym będzie z wami.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6387
Udostępnij na innych stronach

Ja mam z białej cegły, prostokąt przykryty deskami ,pamiętaj o tunelu ja uważam że nigdy nie jest za długi 2 metry minimum. Ocieplenie jest zbędne,trzeba tylko naszykować latem drewna żeby wyschło. Ja susze dębiną a później mokra olcha, uwierz mam doświadczenie w tonach.
Im więcej dymu tym więcej smaku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6389
Udostępnij na innych stronach

Ja też wędzę mokrą olchą i wychodzi OK, ale wszędzie są zalecenia o stosowaniu drewna suchego - max. 25% wilgotności. Przy calkiem suchym ( mam zawsze zapas ) jest mało dymu a temp. rośnie, ale do tej pory wędzę w beczce i nie mam szybra do regulacji.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6391
Udostępnij na innych stronach

.Niesamowita dyskusja, oj wydaje mi się że wielu z nas bedzie musiało zmienic swoje wędzenie.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6394
Udostępnij na innych stronach

.Niesamowita dyskusja, oj wydaje mi się że wielu z nas bedzie musiało zmienic swoje wędzenie.

:smile: Dziadku spodziewałem się że tak napiszesz i brawo , :???: jedno co mnie nurtuje to co napisał irek-74 " Jak wysuszę kiełbasę rzucę trochę mokrego drewna i parzę, potem znowu do wędzarni i samym mokrym wędzę 3godziny". :smile: Dla osoby co pierwszy raz wędzi to nie proponował bym. Ten system został Mu narzucony....... (ten system to można w Atmosie, lecz nie do końca i musiał bym grubo się zastanowić jakie wędzonki czy wędliny?). To tak jak bym przewędzał po parzeniu. Jednak nie musi mając wędzarnie murowaną, (i nie tylko) może osuszyć uwędzić (piec lub sparzyć).

Wiele niejasności , jednak każdy ma swoje sposoby. Ja pokazałem co może się stać jak by nie stosować się do prawidłowego osuszania i wędzenia. :smile:

Derex
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6395
Udostępnij na innych stronach

Jestem odłączony od komputera przez syna i piszę na jego laptopie i nie mam dzisiaj możliwości się wypowiadania .Ten cytat wprowadza pewne zamieszanie ale taki cykl przy pewnych wedlinach jest prowadzony Tylko to trzeba napisać co z czym sie je i dokładnie
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6396
Udostępnij na innych stronach

Masz rację Dziadku :smile: Ten cytat musi być dokładnie opisany jak i co?. By wszyscy mogli zrozumieć jego sens znaczenia. :smile:

:???: Po dokładnym przeczytaniu postu irka - 74? Stwierdzam, że może w po pewnym czasie wędzi kiełbasę, słowo (potem- później) to może ma wtedy sens.

Prawda jest taka musiałby opisać dokładniej proces suszenia, wędzenia, parzenia i wędzenia. :smile:

Derex
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6397
Udostępnij na innych stronach

Te pewne wędliny to kiełbasy podsuszane lub suche jak k. Jalowcowa ,Krakowska sucha. K. Myśliwska itd. gdzie przewidziano powtórne wędzenie dymem zimnym .Sam post nie był błędny tylko żle skonstruowany .A z tym drewnem to są zasady że wędzimy drewnem suchym ,ale jak kto się uprze to i mokrym je osmoli POZDRAWIAM

 

Derex- ogladając osuszanie kielbasy masz nierówny rozklad temperatur w wędzarni i tam gdzie kiełbasa dostaje wiekszej temperatury kolor jest bardziej intensywny reszta jest biała , przewieszanie, przekrecanie kiji jest konieczne. Powodem tego moze być mały odstęp wedzarni od paleniska i bardzo dobry ciag, powodujący że strumień ciepłego powietrza uchodzi z paleniska najlatwiejsza drogą. Kiedyś mialem ten sam problem. Zamontowany szyber obrotowy przed wedzarnią ze szczelnoscią okolo 85% bardzo dobrze rozbija strumień ciepłego powietrza i również zbija temperaturę. Drugi szyber obrotowy przy samym palenisku w razie potrzeby natychmiast obniży temperaturę. Myślę że kilka pasków blachy odpowiednio położonych na siatkę zabezpieczającą rozbije strumień ciepłego powietrza z paleniska i ciepło równomiernie rożchodzić będzie się po całej komorze wędzarniczej. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6405
Udostępnij na innych stronach

Nie chce robić rewolucji w wędzeniu. Robie wędliny już kilka lat dla siebie i znajomych początki też miałem trudne, sam doszedłem do wszystkiego praktykom. Wiem jedno od patrzenia nikt się nie nauczy.Jeśli ktoś potrzebuje rady służę uprzejmie [tylko morze przez gg żeby nie robić rewolty]. :grin:
Im więcej dymu tym więcej smaku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6456
Udostępnij na innych stronach

Irek - 74 - żadnej rewolty nie będzie ,tylko opisz to dokladnie krok po kroku z temperaturami i czasami wędzenia, nie tak zdawkowo. A i zdjęcia przydały by się takiego wędzenia Bardzo rzadko ale czasami i mi się zdarza że na drugi dzień podwędzam kiełbasy ale to tylko w przypadku kiełbas tłustych by nadać im bardziej intensywny kolor uwędzenia. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6459
Udostępnij na innych stronach

Witam

Irek-74, to, co podajesz w swoim poście jak wędzisz i parzysz to na pewno nie uzyskasz

Ładnych kolorów tylko będą okopcone (czarne)

Pozdrawiam

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6460
Udostępnij na innych stronach

... "a nie mówiłem"

... ze zdjęć (i radosnego pełnego ekscytacji głosu) widzę, słyszę i czuję, iż pierwsze wędzonki Małgoś wyszły zgodnie z Jej oczekiwaniami :grin: :grin: :grin:

... Gratuluję życząc równocześnie dalszych sukcesów w Nowym Roku (i w latach następnych) ... niech Twoja pasja zarazi całe Pomorze :grin:

 

pozdrawiam sylwestrowo i noworocznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6484
Udostępnij na innych stronach

A dziekuję ,dziękuje za słowa uznania.. :grin: :grin: :grin: !!!

Mam nadzieję ,że już "wirusa" wędliniarskiego puściłam w obieg!

życzę także nowych pomysłów i spełnienia marzeń w Nowym 2007 roku całej Braci Wędliniarskiej!

Do zobaczenia za rok!!! :tongue: :lol:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6497
Udostępnij na innych stronach

Smoku, mam nadzieję, że żartujesz w tym ostatnim poście??? :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6586
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Jak wędzenie swiąteczne to wędzenie! :lol:

Wczoraj wyciągneliśmy mięsko z zalewy,obwiązaliśmy .Biedny pies,który nam towarzyszył.. :tongue: ..ślinił się i ślinił...ale potem kawałeczek mięska w domu dostał(takiego bez solanki).

Dzisiaj piękna pogoda w Szczecinie..Marek rozpala beczko-wędzarnię a ja póki co piszę raport :grin: ..

Mięsko przez noc podeschło,schabik natarłam żółteczkiem i za jakąś godzinę zaczynam wędzenie.Aparat mam a więc możecie liczyć na zdjęcia(nie wiem jakiej jakości bo to aparat w aparacie(telefonicznym..hihi..).

Pozdrawiam i idę przygotować sobie stanowisko pracy czyli stół,kawkę i jakieś "grajątko" :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-10825
Udostępnij na innych stronach

POWODZENIA Małgoś. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-10826
Udostępnij na innych stronach

Nie dziękuję,zeby nie zapeszyć :wink: !

Póki co to zadymiłam całą ulicę :grin: .Ale cóż ..czekam na żar .

Jeszcze to potrwa zanim włoże w bekę mięsko..

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-10827
Udostępnij na innych stronach

Uff....zakończone wędzenie.

Wszystko wyszło chyba dobre :grin: ?

Efekty będzie można podziwiać jak prześlę zdjęcia do Maxella...a zrobię to pewnie we wtorek bo jutro rano wyjeżdżam na 2 dni .Pozdrawiam Wszystkich Świątecznych Zadymiaczy! :lol:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-10841
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Ja dzisiaj też skończyłem świąteczne wędzenie, troche zdjęć zrobiłem, prześle je do Maxela to można będzie zobaczyć efekty.

pozdrawiam

pozdrawiam Marian
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-10849
Udostępnij na innych stronach

U mnie też już wszystko uwędzone. Łącznie 25 kg...

Jeszcze tylko jakąś popitkę muszę wyselekcjonować z dużego wachlarza ofert moich nalewek :)

wzbogacaj swoje wnętrze... nigdy na to nie jest za późno...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-10880
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.