Derex Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Na Święta uwędziłem: :smile: Wędziłem, (jaki błąd popełnia się jak nie zaglądamy i nie zmieniamy pozycję kij z daną wędliną)? http://www.hotofoto.pl/images/liverpoolfcl1/dsci0005.jpg Po uwędzeniu kiełbasy: http://www.hotofoto.pl/images/liverpoolfcl1/dsci0007.jpg Baleron, schab, boczki: http://www.hotofoto.pl/images/liverpoolfcl1/dsci0010.jpg Przekrój wędlin i wędzonek..: http://www.hotofoto.pl/images/liverpoolfcl1/dsci0012.jpg :???: Zostało mi: :smile: http://www.hotofoto.pl/images/liverpoolfcl1/dsci0011.jpg Cytuj Derex Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Ładny kolorek.Chyba masz drewnianą wędzarnie bo nierówno ci wędzi. Ja miałem z blach to mi paliło towar, teraz pomurowałem z cegły i jest o.k. Jak rozpalę godzinę wcześniej, suchym drzewem i cegły się rozgrzeją to nie muszę przekładać kijków. Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśny dziadek Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Irek, mam pytanie: jak grube masz ścianki i czy jest sens lub potrzeba ocieplania wędzarki murowanej-planuję wymurowanie z czerwonej cegły. Niech dym będzie z wami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Ja mam z białej cegły, prostokąt przykryty deskami ,pamiętaj o tunelu ja uważam że nigdy nie jest za długi 2 metry minimum. Ocieplenie jest zbędne,trzeba tylko naszykować latem drewna żeby wyschło. Ja susze dębiną a później mokra olcha, uwierz mam doświadczenie w tonach. Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśny dziadek Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Ja też wędzę mokrą olchą i wychodzi OK, ale wszędzie są zalecenia o stosowaniu drewna suchego - max. 25% wilgotności. Przy calkiem suchym ( mam zawsze zapas ) jest mało dymu a temp. rośnie, ale do tej pory wędzę w beczce i nie mam szybra do regulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Jak wysuszę kiełbasę rzucę trochę mokrego drewna i parzę, potem znowu do wędzarni i samym mokrym wędzę 3godziny. Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 28 Grudnia 2006 .Niesamowita dyskusja, oj wydaje mi się że wielu z nas bedzie musiało zmienic swoje wędzenie. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derex Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 28 Grudnia 2006 .Niesamowita dyskusja, oj wydaje mi się że wielu z nas bedzie musiało zmienic swoje wędzenie. :smile: Dziadku spodziewałem się że tak napiszesz i brawo , :???: jedno co mnie nurtuje to co napisał irek-74 " Jak wysuszę kiełbasę rzucę trochę mokrego drewna i parzę, potem znowu do wędzarni i samym mokrym wędzę 3godziny". :smile: Dla osoby co pierwszy raz wędzi to nie proponował bym. Ten system został Mu narzucony....... (ten system to można w Atmosie, lecz nie do końca i musiał bym grubo się zastanowić jakie wędzonki czy wędliny?). To tak jak bym przewędzał po parzeniu. Jednak nie musi mając wędzarnie murowaną, (i nie tylko) może osuszyć uwędzić (piec lub sparzyć). Wiele niejasności , jednak każdy ma swoje sposoby. Ja pokazałem co może się stać jak by nie stosować się do prawidłowego osuszania i wędzenia. :smile: Cytuj Derex Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Jestem odłączony od komputera przez syna i piszę na jego laptopie i nie mam dzisiaj możliwości się wypowiadania .Ten cytat wprowadza pewne zamieszanie ale taki cykl przy pewnych wedlinach jest prowadzony Tylko to trzeba napisać co z czym sie je i dokładnie Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derex Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Masz rację Dziadku :smile: Ten cytat musi być dokładnie opisany jak i co?. By wszyscy mogli zrozumieć jego sens znaczenia. :smile: :???: Po dokładnym przeczytaniu postu irka - 74? Stwierdzam, że może w po pewnym czasie wędzi kiełbasę, słowo (potem- później) to może ma wtedy sens. Prawda jest taka musiałby opisać dokładniej proces suszenia, wędzenia, parzenia i wędzenia. :smile: Cytuj Derex Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 29 Grudnia 2006 Te pewne wędliny to kiełbasy podsuszane lub suche jak k. Jalowcowa ,Krakowska sucha. K. Myśliwska itd. gdzie przewidziano powtórne wędzenie dymem zimnym .Sam post nie był błędny tylko żle skonstruowany .A z tym drewnem to są zasady że wędzimy drewnem suchym ,ale jak kto się uprze to i mokrym je osmoli POZDRAWIAM Derex- ogladając osuszanie kielbasy masz nierówny rozklad temperatur w wędzarni i tam gdzie kiełbasa dostaje wiekszej temperatury kolor jest bardziej intensywny reszta jest biała , przewieszanie, przekrecanie kiji jest konieczne. Powodem tego moze być mały odstęp wedzarni od paleniska i bardzo dobry ciag, powodujący że strumień ciepłego powietrza uchodzi z paleniska najlatwiejsza drogą. Kiedyś mialem ten sam problem. Zamontowany szyber obrotowy przed wedzarnią ze szczelnoscią okolo 85% bardzo dobrze rozbija strumień ciepłego powietrza i również zbija temperaturę. Drugi szyber obrotowy przy samym palenisku w razie potrzeby natychmiast obniży temperaturę. Myślę że kilka pasków blachy odpowiednio położonych na siatkę zabezpieczającą rozbije strumień ciepłego powietrza z paleniska i ciepło równomiernie rożchodzić będzie się po całej komorze wędzarniczej. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 30 Grudnia 2006 Nie chce robić rewolucji w wędzeniu. Robie wędliny już kilka lat dla siebie i znajomych początki też miałem trudne, sam doszedłem do wszystkiego praktykom. Wiem jedno od patrzenia nikt się nie nauczy.Jeśli ktoś potrzebuje rady służę uprzejmie [tylko morze przez gg żeby nie robić rewolty]. :grin: Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 30 Grudnia 2006 Irek - 74 - żadnej rewolty nie będzie ,tylko opisz to dokladnie krok po kroku z temperaturami i czasami wędzenia, nie tak zdawkowo. A i zdjęcia przydały by się takiego wędzenia Bardzo rzadko ale czasami i mi się zdarza że na drugi dzień podwędzam kiełbasy ale to tylko w przypadku kiełbas tłustych by nadać im bardziej intensywny kolor uwędzenia. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 30 Grudnia 2006 WitamIrek-74, to, co podajesz w swoim poście jak wędzisz i parzysz to na pewno nie uzyskasz Ładnych kolorów tylko będą okopcone (czarne) Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 31 Grudnia 2006 ... "a nie mówiłem"... ze zdjęć (i radosnego pełnego ekscytacji głosu) widzę, słyszę i czuję, iż pierwsze wędzonki Małgoś wyszły zgodnie z Jej oczekiwaniami :grin: :grin: :grin: ... Gratuluję życząc równocześnie dalszych sukcesów w Nowym Roku (i w latach następnych) ... niech Twoja pasja zarazi całe Pomorze :grin: pozdrawiam sylwestrowo i noworocznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 31 Grudnia 2006 A dziekuję ,dziękuje za słowa uznania.. :grin: :grin: :grin: !!!Mam nadzieję ,że już "wirusa" wędliniarskiego puściłam w obieg!życzę także nowych pomysłów i spełnienia marzeń w Nowym 2007 roku całej Braci Wędliniarskiej!Do zobaczenia za rok!!! :tongue: :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Malgos - gdzie zdjecia? -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Smoku, mam nadzieję, że żartujesz w tym ostatnim poście??? :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-6586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 31 Marca 2007 Jak wędzenie swiąteczne to wędzenie! :lol: Wczoraj wyciągneliśmy mięsko z zalewy,obwiązaliśmy .Biedny pies,który nam towarzyszył.. :tongue: ..ślinił się i ślinił...ale potem kawałeczek mięska w domu dostał(takiego bez solanki).Dzisiaj piękna pogoda w Szczecinie..Marek rozpala beczko-wędzarnię a ja póki co piszę raport :grin: ..Mięsko przez noc podeschło,schabik natarłam żółteczkiem i za jakąś godzinę zaczynam wędzenie.Aparat mam a więc możecie liczyć na zdjęcia(nie wiem jakiej jakości bo to aparat w aparacie(telefonicznym..hihi..).Pozdrawiam i idę przygotować sobie stanowisko pracy czyli stół,kawkę i jakieś "grajątko" :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-10825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 31 Marca 2007 POWODZENIA Małgoś. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-10826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 31 Marca 2007 Nie dziękuję,zeby nie zapeszyć :wink: !Póki co to zadymiłam całą ulicę :grin: .Ale cóż ..czekam na żar .Jeszcze to potrwa zanim włoże w bekę mięsko.. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-10827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 31 Marca 2007 Uff....zakończone wędzenie.Wszystko wyszło chyba dobre :grin: ?Efekty będzie można podziwiać jak prześlę zdjęcia do Maxella...a zrobię to pewnie we wtorek bo jutro rano wyjeżdżam na 2 dni .Pozdrawiam Wszystkich Świątecznych Zadymiaczy! :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-10841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadys Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 31 Marca 2007 Witam.Ja dzisiaj też skończyłem świąteczne wędzenie, troche zdjęć zrobiłem, prześle je do Maxela to można będzie zobaczyć efekty.pozdrawiam Cytuj pozdrawiam Marian Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-10849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIT Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 31 Marca 2007 Właśnie osuszam, później zacznę wędzić :lol: do Świąt zdążę zakończyć. :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-10850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Savio Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 U mnie też już wszystko uwędzone. Łącznie 25 kg...Jeszcze tylko jakąś popitkę muszę wyselekcjonować z dużego wachlarza ofert moich nalewek Cytuj wzbogacaj swoje wnętrze... nigdy na to nie jest za późno... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-10880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.