zbyszek17 Opublikowano 18 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 18 Listopada 2008 no a ja palenisko robię blisko wędzarni będzie jako grylwędzarnia jest drewniana palenisko miało być z starego piecyka ale pewnie zrobie jak wyżej napisałem na pewno wrzucę foto jak zrobiepozdrawiam smacznego... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1920-drewniana-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-46329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 18 Listopada 2008 Cytat: jeszcze co z wylotem dymu proszę o rade Im większy tym lepszy . Zgadza się. Zrób jak największy w przekroju. Ja mam w swojej wędzarni za mały. Podczas osuszania wędlin muszę otwierać drzwiczki, bo inaczej wilgoś skrapla się na wyrobach. Po prostu komin nie nadąża z odprowadzaniem wilgoci. Po uchyleniu drzwiczek wszystko jest ok. Nie zapomnij też o tym żeby zrobić jakąś regulacje jego przekroju. Wystarczy położona na kominie deseczka czy dwie tak, żebyś mógł przymykać albo otwierać komin. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1920-drewniana-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-46331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 18 Listopada 2008 andrzej k napisał/a: Cytat: jeszcze co z wylotem dymu proszę o rade Im większy tym lepszy . Ale z szybrem, żeby w razie potrzeby jednak go przymknąć! Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1920-drewniana-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-46332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek17 Opublikowano 18 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 18 Listopada 2008 będzie szyber. a czy wlot dymu tez się reguluje ?dzięki za rady pozdrawiam...... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1920-drewniana-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-46346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 18 Listopada 2008 Ja mam taki szyber w kanale dymnym. Jeżeli zrobi Ci się za dużo temperaturka to bardzo szybko można nim ją zjechać. Rzuć okiem na moje zdjęcia, na którymś jest ten szyber widoczny. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1920-drewniana-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-46347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 18 Listopada 2008 będzie szyber. a czy wlot dymu tez się reguluje ? dzięki za rady pozdrawiam...... Oczywiście :!: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1920-drewniana-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-46349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek17 Opublikowano 21 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 21 Listopada 2008 Witam co do konstrukcji to pewnie już wszystko napisano a jak nie to chętnie się dowiemno to teraz tak jak długo rozgrzewać i do jakiej temperatury?drewno lubi się rozsychać czy nie straci szczelności?dzięki pozdrawiam..................... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1920-drewniana-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-46635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 21 Listopada 2008 drewno lubi się rozsychać czy nie straci szczelności? A jak straci to co? Nic się nie stanie. Napal kolego ile wlezie, zrób to kilka razy a potem wrzuć do środka jakieś mięsiwo i ciesz się swoimi wędzonkami. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1920-drewniana-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-46638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek17 Opublikowano 21 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 21 Listopada 2008 Tak zrobię dzięki wam wszystkim za pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1920-drewniana-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-46643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek17 Opublikowano 24 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 24 Listopada 2008 Witam znowu pytanko jak długo należy przepalać wędzarnie z drewnai do jakiej temperatury należy rozgrzać przed wędzeniem czy na maxa czy jest jakaś granica Dzięki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1920-drewniana-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-46877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 24 Listopada 2008 Rozgrzej tak aby wyschła. Zobacz czy na ściankach i na dnie nie skropliła się woda. Jak już będzie sucho to pora na wedzonki. Drewniane wedzarnie szybko się nagrzewają. Zgromadź tylko dużo żaru w palenisku, żeby było czym osuszać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1920-drewniana-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-46879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek17 Opublikowano 24 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 24 Listopada 2008 dzięki o to mi chdziłopozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1920-drewniana-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-46881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackosz Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 25 Listopada 2008 no a ja palenisko robię blisko wędzarni będzie jako gryl wędzarnia jest drewniana palenisko miało być z starego piecyka ale pewnie zrobie jak wyżej napisałem na pewno wrzucę foto jak zrobie pozdrawiam smacznego...Tylko kolego uważaj z żarem i cugiem :devil: , bo Eanna straciła swoją przepiękną wędzarnię ( nowa jest równie piękna - warta tego I miejsca). Radzio- świetnie sobie poRADZIłeś ze swoją, bardzo fajna. Brawo!! Cytuj Pozdrawiamjackosz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1920-drewniana-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-47024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek17 Opublikowano 25 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 25 Listopada 2008 no tsza uważać mała odległość paleniska od wędzarni DREWNIANEJDZIĘKI NARA Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1920-drewniana-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-47038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek17 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 20 Grudnia 2008 witam długo mnie nie było pozdrawiam wszystkich ...mam takie pytanie ja utrzymujecie czystość w waszych wędzarniach czym myjecie a morze nie trzeba tego robić ?dziękuję smacznego.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1920-drewniana-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-49756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Wędzarni nie myjemy.Sama się konserwuje od dymu.Po każdym wędzeniu zostaje na ściankach sadza, która konserwuje. :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1920-drewniana-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-49759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Witam mam takie pytanie ja utrzymujecie czystość w waszych wędzarniach Ja co drugie - trzecie wędzenie zeskrobuję tłuszcz z posadzki jest betonowa , ścianek nie ruszam . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1920-drewniana-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-49773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 20 Grudnia 2008 zeskrobuję tłuszcz z posadzkiPochwalę się, że praktycznie nie mam wycieków z kiełbas i wędzonek. Ale bardzo pilnuję temperatury. Jednak w sumie to niewiele wędzę w porównaniu do weteranów naszego forum. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1920-drewniana-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-49782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Ja co drugie - trzecie wędzenie zeskrobuję tłuszcz z posadzki jest betonowa , ścianek nie ruszam . To nieźle musisz "dawać czadu" w wędzarce, skoro masz takie kapanie. U mnie praktycznie tak samo jak u EAnny brak kap,kap :smile: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1920-drewniana-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-49784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Wedzarka którą używam została wymurowana pod koniec lat szaśćdziesiątych ubiegłego wieku przez mojego dziadka. Za mojej kadencji jak i wcześniej komora wędzarnicza nigdy nie była myta. Co najwyżej jeśli się długo nie wędziło należałą ją wytrzeć z kurzu. Wyciek tłuszczu będzie miał miejsce gdy zamiast wędzenia robimy pieczenie w wędzarce. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1920-drewniana-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-49785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Witam To nieźle musisz "dawać czadu" w wędzarce, skoro masz takie kapanie. Takie kapanie , to według Ciebie jakie :question: :smile: . To jest czysta profilaktyka , nie jest to tłuszcz wyciągany na kilogramy , ale zawsze coś tam skapnie :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1920-drewniana-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-49787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cz@rnY Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 21 Grudnia 2008 WitamMam pytanie zbudowałem wedzarnie na styl Jackosza, piec z cegły szamotowej, rura 20stka o dł 160cm, nadbudówka z cegły na wysokość ok 50cm u drewniana wędzarnia. Po zbudowaniu osuszałem ją przez 5 dni paląc w piecu, i zauważyłem że na dnie wędzarni zbiera mi się woda, wędzarnia jest sucha aplę suchym drzewem skąd ta woda na dnie?Przy pierwszym wędzeniu wszystko wyszło ok boczuś wyszedł smaczny i szyneczka też - przesadziłem troszkę z jałowcem , chciałem dobrze i przedobrzyłem podłożyłem 3 razy w trakcie wędzenia po kilka gałązek i wędzonki są jałowcówki, ale mi smakują. to przestroga dla początkujących. Powiedzcie ki skąd ta woda się zbiera Cytuj Człowiek uczy się całe życie:( Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1920-drewniana-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-49903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 21 Grudnia 2008 kolego, to jest właśnie celem osuszania wędzarni,w warunkach dużej wilgotności, podczas wygrzewania woda nie nadąży odparować stąd te skropliny, szczególnie że przepalałeś ją po budowie - woda w zaprawie potrafi długo siedzieć Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1920-drewniana-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-49904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 21 Grudnia 2008 wysokość ok 50cm u drewniana wędzarnia.sucha aplę suchymPowiedzcie ki skąd ta wodaCz@rnY Nigdy nie pisz po pijaku. :!: :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1920-drewniana-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-49910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cz@rnY Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 21 Grudnia 2008 To nie było po pijakuSpieszyłem się bo miałem iść córcie kąpać i nie miałem czasu przeczytać co napisałem.Ale dzięki za wytyk, obiecuje poprawę. Na szczęście to same literówki a nie ortograficzne. Cytuj Człowiek uczy się całe życie:( Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1920-drewniana-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-49932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.