Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj będziesz miał problem z nadmiaru przepisów -co wybrać.

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=28

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1921-wedzony-kurczak/#findComment-44461
Udostępnij na innych stronach

DZIADKU - skromnisiu :lol:

 

Euro2008, proponuję przeczytanie trzech artów:

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=892

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=899

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1020

Ja ze swej strony doszedłem do optimum czyli solanka 0.9-1 kg na 10litrów wody ale czas 30godzin i lekki nastrzyk w najgrubsze miejsca - tak mi zazwyczaj wychodzi czasowo, smak jest wtedy akuracik jak dla mnie :wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1921-wedzony-kurczak/#findComment-44469
Udostępnij na innych stronach

WItajcie.

 

Czy dobrze zrozumialem tabele peklowania? - jezeli kurczak ma np 2,5kg w calosci to mam wziac 1 litr wody i do tego 100-120g peklosoli? dzieki za odpowiedz

TAK

Jest to informacja, a nie przymus.

Jak zrobisz, to zapamietaj dokładnie temperaturę i czas peklowania.

Jak będzie za słony to zmniejsz sól lub skróć czas - przy temperaturze raczej nie kombinuj. :lol:

Jak za mało słony to odwrotnie + ewentualny delikatny nastrzyk w najgrubsze mięśnie (ja nie robie i jest OK)

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1921-wedzony-kurczak/#findComment-44648
Udostępnij na innych stronach

W przypadku kurczaków ilość solanki jest zdecydowanie większa niż te przyjęte w wędzonkach 40%

ja robię jej tyle aby kurczaki pływały w miarę swobodnie, a trzeba pamiętać że kurczak to "bryła" pusta w środku stąd i większe zapotrzebowanie, więc na 2,5kg będziesz potrzebował ze 3litry

a do wędzenia najlepsze są sztuki po ok. 1,8 - 2kg

1 litr wody i do tego 100-120g peklosoli?

Tak podaje DZIADEK, ja zmniejszyłem do 0,9 - 1kg na 10litrów wody, ale wydłużyłem czas i stosuję nastrzyk
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1921-wedzony-kurczak/#findComment-44650
Udostępnij na innych stronach

A ja wsadzam do worka foliowego / strunowego (atest PZH :grin: ) wypuszczam całe powietrze i zamykam, i zawsze starczy mi solanki czyli 400 ml / 1 kg / 40 g soli :grin:

 

Przykład z rybami http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1538

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1921-wedzony-kurczak/#findComment-44652
Udostępnij na innych stronach

Na temat peklowania w woreczkach była już niejedna dyskusja - ja tej metody nie stosuję i nigdy nie polecam (wymiana gazowa)

 

A peklosól mieszam z solą pół na pół (wcześniej robiłem też na samej soli - różnica praktycznie niezauważalna)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1921-wedzony-kurczak/#findComment-44653
Udostępnij na innych stronach

Jak wymiana gazowa przy soleniu :question: , A przy peklowaniu wystarczy że otworzysz 2 razy dziennie pomieszasz i znow zamkniesz

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1921-wedzony-kurczak/#findComment-44654
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.