euro2008 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Października 2008 Jako żółtodziób szukam prostego szybkiego przepisu na wędzonego kurczaka.Pomożecie? :???: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1921-wedzony-kurczak/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Października 2008 Tutaj będziesz miał problem z nadmiaru przepisów -co wybrać.http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=28Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1921-wedzony-kurczak/#findComment-44461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Października 2008 Dziadek przez skromność nie wspomniał o tym: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=899 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1921-wedzony-kurczak/#findComment-44465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Października 2008 DZIADKU - skromnisiu :lol: Euro2008, proponuję przeczytanie trzech artów:http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=892http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=899http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1020Ja ze swej strony doszedłem do optimum czyli solanka 0.9-1 kg na 10litrów wody ale czas 30godzin i lekki nastrzyk w najgrubsze miejsca - tak mi zazwyczaj wychodzi czasowo, smak jest wtedy akuracik jak dla mnie :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1921-wedzony-kurczak/#findComment-44469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vronka Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Listopada 2008 WItajcie. Czy dobrze zrozumialem tabele peklowania? - jezeli kurczak ma np 2,5kg w calosci to mam wziac 1 litr wody i do tego 100-120g peklosoli? dzieki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1921-wedzony-kurczak/#findComment-44643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Listopada 2008 WItajcie. Czy dobrze zrozumialem tabele peklowania? - jezeli kurczak ma np 2,5kg w calosci to mam wziac 1 litr wody i do tego 100-120g peklosoli? dzieki za odpowiedz TAK Jest to informacja, a nie przymus. Jak zrobisz, to zapamietaj dokładnie temperaturę i czas peklowania. Jak będzie za słony to zmniejsz sól lub skróć czas - przy temperaturze raczej nie kombinuj. :lol: Jak za mało słony to odwrotnie + ewentualny delikatny nastrzyk w najgrubsze mięśnie (ja nie robie i jest OK) Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1921-wedzony-kurczak/#findComment-44648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Listopada 2008 W przypadku kurczaków ilość solanki jest zdecydowanie większa niż te przyjęte w wędzonkach 40% ja robię jej tyle aby kurczaki pływały w miarę swobodnie, a trzeba pamiętać że kurczak to "bryła" pusta w środku stąd i większe zapotrzebowanie, więc na 2,5kg będziesz potrzebował ze 3litry a do wędzenia najlepsze są sztuki po ok. 1,8 - 2kg 1 litr wody i do tego 100-120g peklosoli?Tak podaje DZIADEK, ja zmniejszyłem do 0,9 - 1kg na 10litrów wody, ale wydłużyłem czas i stosuję nastrzyk Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1921-wedzony-kurczak/#findComment-44650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Listopada 2008 A ja wsadzam do worka foliowego / strunowego (atest PZH :grin: ) wypuszczam całe powietrze i zamykam, i zawsze starczy mi solanki czyli 400 ml / 1 kg / 40 g soli :grin: Przykład z rybami http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1538 Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1921-wedzony-kurczak/#findComment-44652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Listopada 2008 Na temat peklowania w woreczkach była już niejedna dyskusja - ja tej metody nie stosuję i nigdy nie polecam (wymiana gazowa) A peklosól mieszam z solą pół na pół (wcześniej robiłem też na samej soli - różnica praktycznie niezauważalna) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1921-wedzony-kurczak/#findComment-44653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Listopada 2008 Jak wymiana gazowa przy soleniu :question: , A przy peklowaniu wystarczy że otworzysz 2 razy dziennie pomieszasz i znow zamkniesz Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1921-wedzony-kurczak/#findComment-44654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.