mucza0108 Opublikowano 2 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Czerwca 2022 Witam wszystkich.Kiełbasę robiłem 3 raz i mam taki problem że po przekrojeniu nie widoczne są klasy mięsa a mieliłem wołowinę i golonkę na makówce karkówkę łopatkę 8mm i szarpak w smaku jest dobra ale nie ma widocznych klas,pomożecie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Czerwca 2022 ,pomożecie Pokaż na foto ten przekrój chętnie w zbliżeniu i możemy podyskutować , w innym przypadku to tylko bicie piany i wróżenie z fusów Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 2 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Czerwca 2022 Jaka maszynka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucza0108 Opublikowano 2 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Czerwca 2022 Jutro podeślę przekrój nadziewarka pozioma najprostrza za 100-e z netto [Dodano: 02 cze 2022 - 21:22] Maszynka zelmera z 20lat ale nóż i sita nowe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucza0108 Opublikowano 3 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Czerwca 2022 Niestety chłopaki nie potrafię dodać tu zdjęcia nie widzę takiej opcji muszę żyć w niewiedzy nie wiem gdzie jest błąd bo 3ci raz wyszła bez widocznych klas mięsnych a sitki były używane wszystkie praktycznie łącznie z szarpakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Czerwca 2022 Niestety chłopaki nie potrafię dodać tu zdjęcia nie widzę takiej opcji Jak dodać zdjęcie do posta[Dodano: 03 cze 2022 - 10:18] 3ci raz wyszła bez widocznych klas mięsnych a sitki były używane wszystkie praktycznie łącznie z szarpakiem. Mielesz na małej, wysokoobrotowej maszynce, która bardziej rozdrabnia farsz a nawet go zgniata w porównaniu do sprzętu typu wilk.Nie napisałes nawet, czy używasz zelmera "5" czy "8".Aby na przekroju były widoczne wieksze kawałki należy je pokroić nożem a potem dobrze uplastycznić przed mieszaniem z resztą farszu.Szarpak w tego typu - jak Twoja - maszynkach potrafi z mięsa zrobić strzępy. Wynika to z małego skoku ślimaka Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 3 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Czerwca 2022 Szarpak bez noża. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucza0108 Opublikowano 3 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Czerwca 2022 Tak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 3 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Czerwca 2022 Nadal nie pisałeś jaka komora maszynki. Ja używam 8. Jutro wędzę i pokażę przekrój. Specjalnie jedynkę przepuściłem przez szarpak z nożem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 3 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Czerwca 2022 Ja tam nie wiem , ale ludzie tak mówią że ze zdjęcia widać , : albo za słabo wyrobiona , albo za tępym nożem kroiłeś , bo jest jakby poszarpane . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Czerwca 2022 bo jest jakby poszarpane . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucza0108 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Zelmer 8 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Kiełbasę robiłem 3 raz Napisz, jakie proporcje poszczególnych klas zostały użyte.Poza tym, czy zastosowałeś pełną dawkę peklosoli.Wg mnie klasy są widoczne w rozproszeniu, bo szarpak w tego typu maszynce nie da Ci dużych, wyraźnych kawałków o rozmiarze otworów szarpaka.Pracowałam na "8" zelmera przez kilka lat, obecnie używam wilka i wiem, co mówię.Mięso przewidziane do szarpaka powinieneś pokroić nożem w kostkę, jeżeli oczekujesz lepszego kontrastu.Natomiast na przekroju widoczne jest:napowietrzenie farszu (dziurki)słabe związanie farszu (szczeliny)brak selekcji mięsa w "I" - wtrącenia kolorystyczne ciemnych mięśni)W celu wykontrastowanie frakcji tłuszczowych i dużych kawałków (szczególnie, jeżeli używasz słabo wybarwionych, bladych mięs) można zastosować sodium erythorbate - formę witaminy C, antyutleniacz bezpieczny dla zdrowia, stosowany nawet we wlewach dożylnych.[Dodano: 04 cze 2022 - 08:47]P.S. mięsa w czasie mielenia powinny być max schłodzone, ponieważ w wyższych temp. tłuszcze będą się rozmazywać i zredukują kontrast. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucza0108 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Peklosoli dałem 18g na kg,0,5kg wołowiny na makówce i pozostałe brzydkie kawałki mięsa łącznie około 1,5kg,następną klasę ładniejsze kawałki z karkówki łopatki golonki i boczku na 4mm i 8mm 50/50 łącznie 2,5kg i ostatnia klasa najładniejsze kawałki łopatki karkówki golonki sitko 8mm i szarpak 50-50 łącznie około 2kg łącznie miałem 6kg mięsa różnego . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 4 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Moim zdaniem powinieneś zrezygnować z mielenia na "4" i przy tej ilości mięsa pokusić się o pokrojenie "1" nożem w drobną kostkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucza0108 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Dzięki bardzo za rady i odpowiedzi za miesiąc tak zrobię I podeślę fotkę czy coś się poprawiło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 4 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Może trzeba więcej wymasować farsz ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Czerwca 2022 ostatnia klasa najładniejsze kawałki łopatki karkówki golonki Czy znasz klasyfikację mięsa ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 4 Czerwca 2022 @Muski, Raczej nie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Poczyta, poogląda i się naumie. ;-)Trafił na forum, wszystko przed nim. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucza0108 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Ja dopiero się uczę dużo czytam ale liczę na podpowiedzi doświadczonych kolegów nikt nie był mistrzem jak zaczynał przygodę z wędzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 4 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Robiona na zelmotorze nr 8. Da się. Za dużo zmielileś na drobnym sicie, tluste miel na ósemce. I za słabo wyrobiłeś farsz. Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Ja dopiero się uczę dużo czytam ale liczę na podpowiedzi doświadczonych kolegów nikt nie był mistrzem jak zaczynał przygodę z wędzeniem I bardzo dobrze , Byle tylko byś chciał słuchać i czytać - a na pewno będzie dobrze Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucza0108 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Wiem gdzie popełniłem błędy następnym razem będzie lepiej dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucza0108 Opublikowano 5 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 5 Czerwca 2022 Witam wszystkich,żeby nie otwierać nowego wątku zadam tu pytanie.Jak Panowie wyrabiacie mięso na kiełbasę?bo mam różne informację na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.