Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.Kiełbasę robiłem 3 raz i mam taki problem że po przekrojeniu nie widoczne są klasy mięsa a mieliłem wołowinę i golonkę na makówce karkówkę łopatkę 8mm i szarpak w smaku jest dobra ale nie ma widocznych klas,pomożecie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/
Udostępnij na innych stronach

 

 

,pomożecie
Pokaż na foto ten przekrój chętnie w zbliżeniu  i możemy podyskutować  :D , w innym przypadku to tylko bicie piany i wróżenie z fusów :D  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771365
Udostępnij na innych stronach

Niestety chłopaki nie potrafię dodać tu zdjęcia nie widzę takiej opcji muszę żyć w niewiedzy nie wiem gdzie jest błąd bo 3ci raz wyszła bez widocznych klas mięsnych a sitki były używane wszystkie praktycznie łącznie z szarpakiem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771490
Udostępnij na innych stronach

Niestety chłopaki nie potrafię dodać tu zdjęcia nie widzę takiej opcji

 

Jak dodać zdjęcie do posta

[Dodano: 03 cze 2022 - 10:18]

 

 

3ci raz wyszła bez widocznych klas mięsnych a sitki były używane wszystkie praktycznie łącznie z szarpakiem.

Mielesz na małej, wysokoobrotowej maszynce, która bardziej rozdrabnia farsz a nawet go zgniata w porównaniu do sprzętu typu wilk.

Nie napisałes nawet, czy używasz zelmera "5" czy "8".

Aby na przekroju były widoczne wieksze kawałki należy je pokroić nożem a potem dobrze uplastycznić przed mieszaniem z resztą farszu.

Szarpak w tego typu - jak Twoja - maszynkach potrafi z mięsa zrobić strzępy. Wynika to z małego skoku ślimaka 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771510
Udostępnij na innych stronach

Ja tam nie wiem , ale ludzie tak mówią :D  że ze zdjęcia widać , : albo za słabo wyrobiona , albo za tępym nożem kroiłeś , bo jest jakby poszarpane .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771609
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasę robiłem 3 raz

Napisz, jakie proporcje poszczególnych klas zostały użyte.

Poza tym, czy zastosowałeś pełną dawkę peklosoli.

Wg mnie klasy są widoczne  w rozproszeniu, bo szarpak w tego typu maszynce nie da Ci dużych, wyraźnych kawałków o rozmiarze otworów szarpaka.

Pracowałam na "8" zelmera przez kilka lat, obecnie używam wilka i wiem, co mówię.

Mięso przewidziane do szarpaka powinieneś pokroić nożem w kostkę, jeżeli oczekujesz lepszego kontrastu.

Natomiast na przekroju widoczne jest:

  • napowietrzenie farszu (dziurki)
  • słabe związanie farszu (szczeliny)
  • brak selekcji mięsa w "I" - wtrącenia kolorystyczne ciemnych mięśni)

W celu wykontrastowanie frakcji tłuszczowych i dużych kawałków (szczególnie, jeżeli używasz słabo wybarwionych, bladych mięs) można zastosować sodium erythorbate - formę witaminy C, antyutleniacz bezpieczny dla zdrowia, stosowany nawet we wlewach dożylnych.


[Dodano: 04 cze 2022 - 08:47]

P.S. mięsa w czasie mielenia powinny być max schłodzone, ponieważ w wyższych temp. tłuszcze będą się rozmazywać i zredukują kontrast.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771634
Udostępnij na innych stronach

Peklosoli dałem 18g na kg,0,5kg wołowiny na makówce i pozostałe brzydkie kawałki mięsa łącznie około 1,5kg,następną klasę ładniejsze kawałki z karkówki łopatki golonki i boczku na 4mm i 8mm 50/50 łącznie 2,5kg i ostatnia klasa najładniejsze kawałki łopatki karkówki golonki sitko 8mm i szarpak 50-50 łącznie około 2kg łącznie miałem 6kg mięsa różnego .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771644
Udostępnij na innych stronach

Robiona na zelmotorze nr 8. Da się. Za dużo zmielileś na drobnym sicie, tluste miel na ósemce. I za słabo wyrobiłeś farsz. 6701cb6c355c2d28002e2b42156e4212.jpg

 

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771715
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja dopiero się uczę dużo czytam ale liczę na podpowiedzi doświadczonych kolegów nikt nie był mistrzem jak zaczynał przygodę z wędzeniem
I bardzo dobrze :thumbsup: , Byle tylko byś chciał słuchać i czytać - a na pewno będzie dobrze  :thumbsup:  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19218-przekr%C3%B3j-kie%C5%82basy/#findComment-771717
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.