kempes Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 23 Marca 2023 Chyba na 1000 g sosu bo wody do 1000 g Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-822922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 23 Marca 2023 (edytowane) To są składniki na 1000 g sosu (wystarczy je zsumować). Po uparowaniu ryby do puszki wchodzi ok. 25-30% sosu. Przeczytaj dokładnie cały przepis. Todek stosował puszki o poj. 160 g. Po uparowaniu ryby było jej w puszce 120-130 g. Czyli do pełnej pojemności brakuje ok. 30-40 g. To miejsce wypełniamy sosem. Przy puszkach 300 g ta różnica będzie inna, ale łatwa w obliczeniu. Edytowane 23 Marca 2023 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-822923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 23 Marca 2023 Liczyłem kilka razy i tak patrząc na przepis Resal'a to na 20 kg makreli zużył 8,5 kg sosu co daje 425g na kilogram ryby czyli jakieś 4 puszki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-822927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 23 Marca 2023 To wszystko jest około. Wiele czynników wpływa na ilość sosu w konserwie, dlatego najlepiej jest używać wagi. Zajrzyj do receptur branżowych. Tam masz podane dokładne ilości sosu na puszkę. Będzie Ci łatwiej policzyć. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-822928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 23 Marca 2023 (edytowane) W tym poście masz ilość sosu jaką musisz dać do puszki z parowanymi rybami: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18965-9konserwy-rybneczęść-2-konserwy-z-ryb-parowanych/?p=753661Strona 3. W puszce o pojemności 300 g masz od 202 do 231 g parowanej ryby. Resztę dopełniasz sosem o temperaturze 50 st.C.Różnica w zawartości ryby w puszce, wynika z jakości mięsa makreli. Jeśli podczas parowania będzie większy wyciek termiczny, zmniejszy się automatycznie ilość mięsa ryb. Edytowane 23 Marca 2023 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-822929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 23 Marca 2023 Mirku dziękuję za wyjaśnienie, do branżowych zaglądnę. Lecz tak myślę zrobię sosu dwa litry, co zostanie to wyrzucę i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-822931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 23 Marca 2023 Nic nie wyrzucaj. Zamroź i zabierz do Chłapowa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-822935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 23 Marca 2023 Lecz tak myślę zrobię sosu dwa litry, co zostanie to wyrzucę i tyle. Jak byś odebrał telefon ode mnie, to bym Ci wszystko wytłumaczył. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-822944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Marca 2023 Ale ja nie mam nie odebranego połączenia, co prawda otrzymałem jakąś pocztę głosową ale nikt się nie nagrał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-822946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 24 Marca 2023 @ZofintalNie wiem w jakiej formie masz surowiec rybny czyli makrelę. Ale niezależnie od tego 1 kg sosu powinien wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-822970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 24 Marca 2023 Czy w przepisie na sos pomidorowy Todka jest Wiesław, ale ten sos z postu 21 jest do śledzi, a nie do makreli. Do makreli troszkę się różni. Sos na 1000 g:Koncentrat 30 % - 305 g,Olej rośl. - 40 gCukier - 100 gOcet 10 % - 90 gSól, ryba nie solankowana - 45 gSól, ryba solankowana - 12 gGoździki - 0,5 gZiele ang. - 0,5 gPieprz mielony - 1,5 gSeler świeży lub mroż. - 30 gPietruszka jw. – 30 gCebula św. – 50 gMąka pszenna - 30 gWoda do 1000 g - około 277, 5 g Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-822990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 24 Marca 2023 (edytowane) Myślę, że można spokojnie założyć zużycie ok. 70-80 g sosu na puszkę 300 g, co pozwoli obliczyć ile będziemy go docelowo potrzebowali. Oczywiście chodzi mi o konserwy z ryby parowanej. Edytowane 24 Marca 2023 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-823010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 24 Marca 2023 Czy w przepisie na sos pomidorowy Todka jest Wiesław, ale ten sos z postu 21 jest do śledzi, a nie do makreli. Do makreli troszkę się różni. Sos na 1000 g:Koncentrat 30 % - 305 g,Olej rośl. - 40 gCukier - 100 gOcet 10 % - 90 gSól, ryba nie solankowana - 45 gSól, ryba solankowana - 12 gGoździki - 0,5 gZiele ang. - 0,5 gPieprz mielony - 1,5 gSeler świeży lub mroż. - 30 gPietruszka jw. – 30 gCebula św. – 50 gMąka pszenna - 30 gWoda do 1000 g - około 277, 5 g Tak, o ten mi chodziło[Dodano: 24 mar 2023 - 13:56]@ZofintalNie wiem w jakiej formie masz surowiec rybny czyli makrelę. Ale niezależnie od tego 1 kg sosu powinien wystarczyć.Ryba jest surowa rozmrożona i będzie parowana, sos własny zostanie odlany a w to miejsce będzie uzupełnione sosem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-823047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 24 Marca 2023 założyć zużycie ok. 70-80 g sosu na puszkę 300 g Według receptury na puszkę 300 g daje się 80 do 100 g sosu. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-823093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 24 Marca 2023 Opierałem się na tej tabeli. Dołączona do receptury na konserwę z makreli w sosie pomidorowym, z grupy konserw parowanych w puszkach: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-823098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.