Skocz do zawartości

Chłapowo 2022 - receptury na konserwy wykonywane podczas zlotu.

Rekomendowane odpowiedzi

To są składniki na 1000 g sosu (wystarczy je zsumować). Po uparowaniu ryby do puszki wchodzi ok. 25-30% sosu. Przeczytaj dokładnie cały przepis. Todek stosował puszki o poj. 160 g. Po uparowaniu ryby było jej w puszce 120-130 g. Czyli do pełnej pojemności brakuje ok. 30-40 g. To miejsce wypełniamy sosem. Przy puszkach 300 g ta różnica będzie inna, ale łatwa w obliczeniu.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Liczyłem kilka razy i tak patrząc na przepis Resal'a to na 20 kg makreli zużył 8,5 kg sosu co daje 425g na kilogram ryby czyli jakieś 4 puszki

To wszystko jest około. Wiele czynników wpływa na ilość sosu w konserwie, dlatego najlepiej jest używać wagi. Zajrzyj do receptur branżowych. Tam masz podane dokładne ilości sosu na puszkę. Będzie Ci łatwiej policzyć.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

W tym poście masz ilość sosu jaką musisz dać do puszki z parowanymi rybami: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18965-9konserwy-rybneczęść-2-konserwy-z-ryb-parowanych/?p=753661Strona 3. W puszce o pojemności 300 g masz od 202 do 231 g parowanej ryby. Resztę dopełniasz sosem o temperaturze 50 st.C.

Różnica w zawartości ryby w puszce, wynika z jakości mięsa makreli. Jeśli podczas parowania będzie większy wyciek termiczny, zmniejszy się automatycznie ilość mięsa ryb.

Edytowane przez Maxell

Mirku dziękuję za wyjaśnienie, do branżowych zaglądnę. Lecz tak myślę zrobię sosu dwa litry, co zostanie to wyrzucę i tyle.

Nic nie wyrzucaj. Zamroź i zabierz do Chłapowa.

Lecz tak myślę zrobię sosu dwa litry, co zostanie to wyrzucę i tyle.

Jak byś odebrał telefon ode mnie, to bym Ci wszystko wytłumaczył. :D

Ale ja nie mam nie odebranego połączenia, co prawda otrzymałem jakąś pocztę głosową ale nikt się nie nagrał

Czy w przepisie na sos pomidorowy Todka jest

Wiesław, ale ten sos z postu 21 jest do śledzi, a nie do makreli. Do makreli troszkę się różni.

Sos na 1000 g:

Koncentrat 30 %                        - 305 g,

Olej rośl.                                -   40 g

Cukier                                                 - 100 g

Ocet 10 %                               -  90 g

Sól, ryba nie solankowana       -  45 g

Sól, ryba solankowana              -  12 g

Goździki                                    - 0,5 g

Ziele ang.                                 - 0,5 g

Pieprz mielony                         - 1,5 g

Seler świeży lub mroż.               -  30 g

Pietruszka jw.                              – 30 g

Cebula św.                                   – 50 g

Mąka pszenna                            - 30 g

Woda do 1000 g                        - około 277, 5 g

Myślę, że można spokojnie założyć zużycie ok. 70-80 g sosu na puszkę 300 g, co pozwoli obliczyć ile będziemy go docelowo potrzebowali. Oczywiście chodzi mi o konserwy z ryby parowanej.

Edytowane przez Maxell

Czy w przepisie na sos pomidorowy Todka jest

Wiesław, ale ten sos z postu 21 jest do śledzi, a nie do makreli. Do makreli troszkę się różni.

Sos na 1000 g:

Koncentrat 30 %                        - 305 g,

Olej rośl.                                -   40 g

Cukier                                                 - 100 g

Ocet 10 %                               -  90 g

Sól, ryba nie solankowana       -  45 g

Sól, ryba solankowana              -  12 g

Goździki                                    - 0,5 g

Ziele ang.                                 - 0,5 g

Pieprz mielony                         - 1,5 g

Seler świeży lub mroż.               -  30 g

Pietruszka jw.                              – 30 g

Cebula św.                                   – 50 g

Mąka pszenna                            - 30 g

Woda do 1000 g                        - około 277, 5 g

Tak, o ten mi chodziło

[Dodano: 24 mar 2023 - 13:56]

@Zofintal

Nie wiem w jakiej formie masz surowiec rybny czyli makrelę. Ale niezależnie od tego 1 kg sosu powinien wystarczyć.

Ryba jest surowa rozmrożona i będzie parowana, sos własny zostanie odlany a w to miejsce będzie uzupełnione sosem

post-90667-0-03681300-1679662535_thumb.jpg

założyć zużycie ok. 70-80 g sosu na puszkę 300 g

Według receptury na puszkę 300 g daje się 80 do 100 g sosu.

Opierałem się na tej tabeli. Dołączona do receptury na konserwę z makreli w sosie pomidorowym, z grupy konserw parowanych w puszkach:

post-39694-0-96042000-1679677830_thumb.jpg