Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to metoda stosowana w Rosji. Roztarcie wyłacznie bez użycia elementów metalowych, ze względu na wysoką kwasowość owoców i możliwość zmiany smaku.
i nie tylko w Szwecji robisie tak z borowka. 

Jest to metoda stosowana w Rosji. Roztarcie wyłacznie bez użycia elementów metalowych, ze względu na wysoką kwasowość owoców i możliwość zmiany smaku.
i nie tylko w Szwecji robisie tak z borowka. 

Jakoś nie doczekałem się z twej strony (jak również ze strony EAnny) podania przepisu na ten smakołyk.

Czy to wyrób bez cukru?

W wymienionej przeze mnie książce opisującej jak to się robi w Związku Radzieckim  :D była duża ilość cukru (nie mogę tej ilości podać, bo książkę "zwinął" mi ktoś ze znajomych). 

A jak to jest w Szwecji? Czy ta "galaretka" żeluje bez dodatku cukru???

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

@siwydymek, Galaretka nie jest bez cukru 

Na 500 g borowki  200 ml cukru .Borowki wsypujemy do miski zasypujemy cukrem i mieszamy do rozpuszceina cukru, przekladamy do wyparzonego sloika i przechowujemy w lodowce. Borowki zawieraja duzo pektyny wiec dobrze zeluja.

Mozna zrobic tez z mniejsza iloscia cukru 

400g borowki 

½ cytryny -sok

2-3 lyzki cukru trzcinowego .

Borowki sok i cukier do miski i postepujemy jak wyzej.

Borowki oczywiscie mam na mysli Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea )

Edytowane przez electra

:mad: A skąd Wy bierzecie ten cukier  :rolleyes: 

:D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Jakoś nie doczekałem się z twej strony (jak również ze strony EAnny) podania przepisu na ten smakołyk. Czy to wyrób bez cukru?

Hmm...

W samym cukrze można przechować roztarte  owoce  czarnej porzeczki na surowo. Warunki:
  • bardzo świeży i zdrowy owoc - roztarta każda jegoda
  • cukier w proporcji 1:1
  • przechowywanie w lodowce.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Jakoś nie doczekałem się z twej strony (jak również ze strony EAnny) podania przepisu na ten smakołyk. Czy to wyrób bez cukru?

Hmm...

W samym cukrze można przechować roztarte  owoce  czarnej porzeczki na surowo. Warunki:
  • bardzo świeży i zdrowy owoc - roztarta każda jegoda
  • cukier w proporcji 1:1
  • przechowywanie w lodowce.

Sorki  :blush: - nie doczytałem  :facepalm:

Bo głównym zarzutem ze strony tutejszych adwersarzy jest (rzekomo) zbyt duża zawartość cukru w moich galaretkach z białej i czerwonej porzeczki, a tu proszę - "w samym cukrze:D

Robiłem też kilka razy galaretkę z białej porzeczki "na zimno" (tylko po lekkim podgrzaniu - dla łatwiejszego przecierania).Proporcje jak w owej książce: 1 litr przecieru na 1 kg cukru. Była pyszna!  :tongue:  :thumbsup:

Jednak pewnego razu chyba słoiki były słabo wyparzone i spleśniała. Odtąd takiej nie robię.

[Dodano: 23 lip 2022 - 12:58]

@siwydymek, Galaretka nie jest bez cukru 

Na 500 g borowki  200 ml cukru .

To cukier na mili-litry mierzysz?  :D

[Dodano: 23 lip 2022 - 13:03]

Ostatnio w LIdlu udało mi się kupić. Zawsze jednak zakup cukru robię wcześniej przed sezonem na przetwory owocowe, Wtedy czasem trafia się na "promocje"  :)

To cukier na mili-litry mierzysz? 

Moze to dla ciebie dziwne. To powiem Toibie, ze ja jajka na gramy/kg  mierze do pieczenia. 

A skąd Wy bierzecie ten cukier 

Ty masz na mysli cukier trzcinowy? 

U mnie tylko taki jest, buraczanego nie ma. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Ostatnio w LIdlu udało mi się kupić

Kuzynka mi kupiła wczoraj :wub: jutro odbieram  :frantics: 

Ty masz na mysli cukier trzcinowy? U mnie tylko taki jest, buraczanego nie ma.

Annam od dwóch tygodni u nas jest tak samo. :D

M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

W Szwecji miarki podaje sie zazwyczaj w decylitrach ale juz nie raz mialam pytania co jest dl  dlatego przeliczylam  :laugh:

W Szwecji miarki podaje sie zazwyczaj w decylitrach ale juz nie raz mialam pytania co jest dl  dlatego przeliczylam  :laugh:

Zazdroszczę, bo musisz mieć zapewne jakąś super-menzurkę z podziałką(?) Ja się dorobiłem (jak na razie) menzurki 25 ml, ale większej (50, 100 i więcej) jak dotąd nie mogę znaleźć  :( (myślę oczywiście o pobliskich sklepach, bo na alledrogo są, ale cenę podbija coraz droższy kurier ;) ) a potrzebna jest tylko kilka razy w roku  :D

Edytowane przez siwydymek

Zazdroszczę, bo musisz mieć zapewne jakąś super-menzurkę z podziałką(?) Ja się dorobiłem (jak na razie) menzurki 25 ml, ale większej (50, 100 i więcej) jak dotąd nie mogę znaleźć  :( (myślę oczywiście o pobliskich sklepach, bo na alledrogo są, ale cenę podbija coraz droższy kurier ;) ) a potrzebna jest tylko kilka razy w roku  :D
Mam miarke 500 ml z podzialka. I cala game innych 50 ml 100 ml. Do tego garnki tez maja w srodku podzialki ,mam rowniezkilka wag zeby nie bylo ze peklosol mierze miarka .mam nawet miarke na 1 ml... tak wlasnie pozniej nie ma miejsca jak sie gadzetow nazbiera

.. tak wlasnie pozniej nie ma miejsca jak sie gadzetow nazbiera

:D  :thumbsup:

Na Węgrzech cukru ile chcesz po 2.84 zł. płacąc Revolutem

post-63315-0-16257000-1658780373_thumb.jpg

Edytowane przez bilu72

Polskie kultowe komedie wiecznie żywe :D  

Tylko nie wiem czy się śmiać czy bać :facepalm:

M.Rej

Proponuje spuścić nieco z tonu, gdyż zbliżamy się do bandy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Proponuje spuścić nieco z tonu, gdyż zbliżamy się do bandy.

Mirku,

Ciebie nikt nie przebije  :laugh:  :frantics:

Uśmiałam się do łez  :D

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles