Strusiek Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Listopada 2008 Witam. Coś zrobiłem źle więc opisze po kolei wszystko. zrobiłem farsz na parówki w proporcji: mielone tłuste podgardle i wieprzowina kat.II po 1kg. Przyprawy z przepisu z tej stronki. mięso i tłuszcz przemieliłem dwa razy przez sitko 2mm następnie zmasakrowałem malakserem, doprawiłem i spróbowałem--było smaczne. Napełniłem osłonki i powiesiłem na całą noc w temp ok 18C. Następnego dnia uwędziłem wraz z innymi wyrobami 45C i nadal byłem zadowolony. Degustacja ciepłego z wędzarni przebiegłą wyśmienicie konsystencja, zapach, smak i kolor powiem -rewelacja, byłem zadowolony, że na pierwszy raz mi tak wyszło. Następnie sparzyłem, różne przepisy podają różne temperatury więc zrobiłem tak: Do gotującej się wody wrzuciłem parówki więc woda spadła do 90C i zostawiłem na bardzo małym ogniu 15min w momencie wyciągania woda miała 88C. Przerzuciłem na chwile do zimnej wody i powiesiłem do wystygnięcia i tu już nie byłem zadowolony. Cały tłuszcz oddzielił się od mięsa i był między parówką i osłonką. Rezultat: po zgrzaniu paróweczki cały tłuszczyk ucieka parówka z cienkiej robi się bardzo cienka i sucha w smaku dobra choć sucha. Gdzie popełniłem błąd??? Cytuj Jeżeli jesteś złodziejem to okradasz nielicznych, jak masz wyższe aspiracje to zostań politykiem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1932-pierwsze-par%C3%B3wki-co-jest-nie-tak/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Listopada 2008 Zasadniczy błąd to temperatura parzenia. Powinieneś włożyć parówki do wody o temp. ok. 70 st. C. Następnie parzyć w temp. 68-72 st. C przez 25 min. do osiągnięcia wewnątrz wyrobu temp. ok. 70 st. C. Te 25 min. to przy założeniu, że parówki są w osłonkach tzw. kiełbaśnicach tj. 28-32 mm. Po sparzeniu można zahartować w zimnej wodzie, albo studzić w chłodnym powietrzu.Przez parzenie w tak wysokiej temperaturze wytrąciłeś cały tłuszcz z parówki i wyszło tak jak wyszło. Jeżeli parówki są w cieńszych osłonkach należy parzyć odpowiednio krócej.Więcej poczytasz tu: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=34 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1932-pierwsze-par%C3%B3wki-co-jest-nie-tak/#findComment-44731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Listopada 2008 Strusiek prawdopodobnie zrobiłeś dwa błędy. Po pierwsze parówek nie parzymy w tak wysokiej temperaturze 70 stopni zupełnie wystarczy. Drugie mogłeś przegrzać farsz w trakcie mielenia, malaksowania. Mięso na parówki mielimy silnie schłodzone a przy kutrowaniu dodajemy lód lub wodę z lodem. Po zmieleniu dobrze jest farsz włożyć na kilka minut do zamrażarki. Mi pierwsze parówki wyszły takie same jak Twoje. Teraz przy zachowaniu odpowiednich temperatur już wychodzą dobre.Pzdr.Pedro byłeś szybszy. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1932-pierwsze-par%C3%B3wki-co-jest-nie-tak/#findComment-44732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strusiek Opublikowano 2 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Listopada 2008 no wszystko fajnie i dzięki za odpowiedź tylko nasuwa mi śię taka myśl :jak za pare dni takie paróweczki bede chciał zagrzać i doprowadze do wrzenia bo nie zauważe to co wtedy się tłuszcz nie wytrąci?a co do mielenia to się w pełni zgadzam nie chciało mi sie tyle razy chłodzić mięskapozdrawimStruśPędziwiatr Cytuj Jeżeli jesteś złodziejem to okradasz nielicznych, jak masz wyższe aspiracje to zostań politykiem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1932-pierwsze-par%C3%B3wki-co-jest-nie-tak/#findComment-44733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strusiek Opublikowano 2 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Listopada 2008 to tu bylo napisane ze ma byc wysoka temperatura http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=798a własciwie to jak powinno się parzyć parówki w cienkiej osłonce? Cytuj Jeżeli jesteś złodziejem to okradasz nielicznych, jak masz wyższe aspiracje to zostań politykiem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1932-pierwsze-par%C3%B3wki-co-jest-nie-tak/#findComment-44735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Listopada 2008 Zdecydowanie nie polecam tego przepisu. Sposób wykonania i parzenia przeczy zasadom wyrobu tego typu wędlin. Efekt jest taki jaki uzyskałeś. Poczytaj odpowiednie działy na stronie głównej np. ten http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=865&page=1. Zwróć uwagę na pojęcia wędzonki i kiełbasy w treści tego artykułu. Proponuję skorzystać z przepisu kol. BonAir'a, który z produkcji parówek ( i nie tylko) mógłby napisać rozprawę doktorską :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1932-pierwsze-par%C3%B3wki-co-jest-nie-tak/#findComment-44749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Listopada 2008 Faktycznie przepis jest jakimś wymysłem bardziej by pasował na metkę. Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1932-pierwsze-par%C3%B3wki-co-jest-nie-tak/#findComment-44751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Listopada 2008 Faktycznie przepis jest jakimś wymysłem bardziej by pasował na metkę. Szczepanie, był, gdyż właśnie go usunąłem. Po prostu jakoś udało mu się w 2006 r. prześlizgnąć przez sitko, a że był to okres intensywnego uzupełnienia stronki, to dopuszczalne. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1932-pierwsze-par%C3%B3wki-co-jest-nie-tak/#findComment-44754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Listopada 2008 Dodatkowo proponują recepturę z BN http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=103którą można traktować jako wyjściową do modyfikacji. Niektóre przepisy autorskie proponują nam zamiast parzenia- gotowanie traktując parówkę jak klops czy sztukę mięsa, Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1932-pierwsze-par%C3%B3wki-co-jest-nie-tak/#findComment-44755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Listopada 2008 Tak jak napisał Dziadek, parówkę się parzy podczas procesu produkcji, a do jedzenia się ją grzeje. Gotować to sobie można zupę na obiad :grin: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1932-pierwsze-par%C3%B3wki-co-jest-nie-tak/#findComment-44763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strusiek Opublikowano 2 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Listopada 2008 no to chyba wszystko wiem. Następnym razem wykorzystam przepis, który podał Dziadek tylko zmniejsze ilość wołowiny bo to mają być parówki wieprzowe a nie wołowe. W różnych przepisach jest mleko w proszku smietanka lub mąka a w tym przepisie nie maWytłumaczcie mi po co się daje mleko w proszku (bo ta mąka to jakaś przesada chyba) Cytuj Jeżeli jesteś złodziejem to okradasz nielicznych, jak masz wyższe aspiracje to zostań politykiem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1932-pierwsze-par%C3%B3wki-co-jest-nie-tak/#findComment-44772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Listopada 2008 Wytłumaczcie mi po co się daje mleko w proszku krótko mówiąc, dodatek mleka w proszku podnosi lepsze związanie farszu i poprawia smak. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1932-pierwsze-par%C3%B3wki-co-jest-nie-tak/#findComment-44784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.