Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A ja osłonki Fi-65 nadziewam takim urządzeniem:

Kawałek rury kwasoodpornej (kiedyś dorabiano mi z tego układ wydechowy do samochodu i kawałek został) i tłuczek do ziemniaków doszlifowany do średnicy rury. Rurę stawiam pionowo, napełniam farszem i ubijam dokładnie tłuczkiem następnie na rurę nakładam osłonkę i przy pomocy tłuczka wpycham do niej farsz.

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45473
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam

 

Jeżeli już masz tyle to dorób sobie jeszcze kielich do tej rurki i będzie dużo łatwiej . Kielich powiedzmy z butli od wody o pojemności 5 litrów

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45479
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska gotowa Czekamy na zadymiacza w wiadomym celu.. a tak wygladaja gotowe.

Kiełbaski zrobione w\g przepisu: Kiełbasa drobiowo-wieprzowa. Jarka zielonej pietruszki.Mięsko uzyte: Swinka wietnamska(nasza) mięso indycze (indyk kalifornijski szary także nasz)

Nie wiem jak szanowne grono oceni po wyglądzie i co na to wpływa.W smaku jest przepyszna.Wyczuwalne przyprawy .A że nasza pierwsza gruba to i najlepsza :lol:

Jelita białkowe(chyba taka nazwa) i nadziewane nadziewarką Bergner wsad 3 kg.Zakupiona na allegro i spełnia nasze oczekiwania.

Mieliście rację ,że" zelmer to pomyłka" I jeszcze nasza "wędzarnia" no cóż żadna piękność,ale spełnia swoje zadanie.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45547
Udostępnij na innych stronach

Ela gratulacje smakowicie wygląda :tongue: szkoda,że tak daleko mieszkasz :cry:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45548
Udostępnij na innych stronach

Mieliście rację ,że" zelmer to pomyłka"

Co chcesz przez to powiedzieć ?

Mam "Zelmera" i nie narzekam. Jednorazowo robię 15 kg kiełbasy. Przy mieleniu na najgęstszym sitku trzeba mu dać odpocząć (ostatnio jakoś mi zadymił :grin: , ale chodzi dalej). Na sitku nr 8, 10 kg mięsa w ciągu 10 min. Oczywiście myślę o czymś większym, ale na razie szukam napędu do 32-ki. Na chwilę obecną muszę się zadowolić "Zelmerkiem" i jak dotąd nie zawiodłem się. :grin: Wcześniej mieliłem na "Alfa 10", ale co elektryczna to elektryczna. To tak jak z samochodem. Jak raz się przesiądziesz z malucha na większe, to już potem się w nim nie zmieścisz. :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45550
Udostępnij na innych stronach

Brawo Elu. Piękna produkcja i to jeszcze ze swojskiego mięsa :!: ; to musi być pyszne :!:

Teraz to już Ci poleci czas od wędzenia do wędzenia.

Uwaga: przy zimowym wędzeniu przydają się ciepłe, narciarskie spodnie. najlepiej takie watowane, starego typu. Od wewnątrz: dobra naleweczka.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45551
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje. Mnie najbardziej zastanawia, kto wykonał w sposób idealny wiązanie osłonek białkowych?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45560
Udostępnij na innych stronach

Jesteście kochani!! :lol:

Bardzo dziękuje za opinie i oczywiście pochwały.

Chodziło rzecz jasna o nadziewanie kiełbasek zelmerem. Dla kogoś kto nawet flaka nie trzymał w łapce, to zapewne mistrzostwo przy takiej prędkości.Dlatego robimy to nadziewarką.Pomału i dokładnie.

A wiązanie to maje dzieło. :blush:

Wędzenie zimą zostawię mojemu jedynemu, a ja przy kominku naleweczki będę degustować.

Ps.Karpik zapraszam

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45593
Udostępnij na innych stronach

Uwaga: przy zimowym wędzeniu przydają się ciepłe, narciarskie spodnie. najlepiej takie watowane, starego typu. Od wewnątrz: dobra naleweczka.

Lub wędzarnia w budynku. Co do naleweczki to zawsze jest wskazna. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45638
Udostępnij na innych stronach

Lub wędzarnia w budynku

No cóż, są też arystokraci wśród nas... :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45641
Udostępnij na innych stronach

Ja czekam na chwilę, kiedy jakiś nasz pasjonat rozpocznie budowę domu od budowy wędzarni. Obym sie nie mylił, ale pewnie jeszcze tej chwili doczekam. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45642
Udostępnij na innych stronach

jakiś nasz pasjonat rozpocznie budowę domu od budowy wędzarni.

Kilka minut temu wysłałam na PW liścik do Gabi, w którym napisałam, że nasz syn rozpocznie budowę domu od wędzarni i pieca chlebowego. :lol: Tak, że chwila ta się zbliża i z pewnością jej doczekasz :lol:

Chodząc na spacery obserwowałam przez ostatnie cztery lata pewną działkę w miejscowosci Z. pod Krakowem. Otóż właściciel zaczął od wybudowania pięknej wędzarni, stopniowo obsadzał ogród a w tym roku wystartował z domem.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45644
Udostępnij na innych stronach

Ja czekam na chwilę, kiedy jakiś nasz pasjonat rozpocznie budowę domu od budowy wędzarni. Obym sie nie mylił, ale pewnie jeszcze tej chwili doczekam. :grin:

no to prawie ze sie doczekales, ja budowalem w tym roku jednoczesnie dom, i uzadzalem sobie swoja prywatna amatorska masarnie w garazu ktory przegrodzilem scianka z rygipsu. Jest prawie ze gotowa, brakuje jeszcze tylko regalu i stolika na kolkach pod kuter. Zdjecia podesle zaniedlugo.

Pozdrawiam Yogi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45676
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.