Marko Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 11 Listopada 2008 A ja osłonki Fi-65 nadziewam takim urządzeniem: Kawałek rury kwasoodpornej (kiedyś dorabiano mi z tego układ wydechowy do samochodu i kawałek został) i tłuczek do ziemniaków doszlifowany do średnicy rury. Rurę stawiam pionowo, napełniam farszem i ubijam dokładnie tłuczkiem następnie na rurę nakładam osłonkę i przy pomocy tłuczka wpycham do niej farsz. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 11 Listopada 2008 Witam Jeżeli już masz tyle to dorób sobie jeszcze kielich do tej rurki i będzie dużo łatwiej . Kielich powiedzmy z butli od wody o pojemności 5 litrów Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 11 Listopada 2008 Dobry pomysł, do tej pory używałem tacki/podajnika od starej elektrycznej maszynki do mielenia. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 12 Listopada 2008 Kiełbaska gotowa Czekamy na zadymiacza w wiadomym celu.. a tak wygladaja gotowe. Kiełbaski zrobione w\g przepisu: Kiełbasa drobiowo-wieprzowa. Jarka zielonej pietruszki.Mięsko uzyte: Swinka wietnamska(nasza) mięso indycze (indyk kalifornijski szary także nasz) Nie wiem jak szanowne grono oceni po wyglądzie i co na to wpływa.W smaku jest przepyszna.Wyczuwalne przyprawy .A że nasza pierwsza gruba to i najlepsza :lol: Jelita białkowe(chyba taka nazwa) i nadziewane nadziewarką Bergner wsad 3 kg.Zakupiona na allegro i spełnia nasze oczekiwania. Mieliście rację ,że" zelmer to pomyłka" I jeszcze nasza "wędzarnia" no cóż żadna piękność,ale spełnia swoje zadanie. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 12 Listopada 2008 Ela gratulacje smakowicie wygląda :tongue: szkoda,że tak daleko mieszkasz Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 12 Listopada 2008 Mieliście rację ,że" zelmer to pomyłka" Co chcesz przez to powiedzieć ? Mam "Zelmera" i nie narzekam. Jednorazowo robię 15 kg kiełbasy. Przy mieleniu na najgęstszym sitku trzeba mu dać odpocząć (ostatnio jakoś mi zadymił :grin: , ale chodzi dalej). Na sitku nr 8, 10 kg mięsa w ciągu 10 min. Oczywiście myślę o czymś większym, ale na razie szukam napędu do 32-ki. Na chwilę obecną muszę się zadowolić "Zelmerkiem" i jak dotąd nie zawiodłem się. :grin: Wcześniej mieliłem na "Alfa 10", ale co elektryczna to elektryczna. To tak jak z samochodem. Jak raz się przesiądziesz z malucha na większe, to już potem się w nim nie zmieścisz. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 12 Listopada 2008 Brawo Elu. Piękna produkcja i to jeszcze ze swojskiego mięsa :!: ; to musi być pyszne :!: Teraz to już Ci poleci czas od wędzenia do wędzenia.Uwaga: przy zimowym wędzeniu przydają się ciepłe, narciarskie spodnie. najlepiej takie watowane, starego typu. Od wewnątrz: dobra naleweczka. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 12 Listopada 2008 Co chcesz przez to powiedzieć ? Eli zapewne chodziło o nadziewanie kiełbas a nie mielenie Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 12 Listopada 2008 Ela, gratulacje :lol: tego wyrobu nie powstydziłby się zawodowiec :lol: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 12 Listopada 2008 Gratulacje. Mnie najbardziej zastanawia, kto wykonał w sposób idealny wiązanie osłonek białkowych? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpik Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 12 Listopada 2008 Gratulacje a ja przyjade do ciebie sie uczyc jak sie nabija grobe kielbasykarpik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 12 Listopada 2008 Jesteście kochani!! :lol: Bardzo dziękuje za opinie i oczywiście pochwały.Chodziło rzecz jasna o nadziewanie kiełbasek zelmerem. Dla kogoś kto nawet flaka nie trzymał w łapce, to zapewne mistrzostwo przy takiej prędkości.Dlatego robimy to nadziewarką.Pomału i dokładnie.A wiązanie to maje dzieło. :blush:Wędzenie zimą zostawię mojemu jedynemu, a ja przy kominku naleweczki będę degustować.Ps.Karpik zapraszam Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 13 Listopada 2008 Uwaga: przy zimowym wędzeniu przydają się ciepłe, narciarskie spodnie. najlepiej takie watowane, starego typu. Od wewnątrz: dobra naleweczka.Lub wędzarnia w budynku. Co do naleweczki to zawsze jest wskazna. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 13 Listopada 2008 Lub wędzarnia w budynkuNo cóż, są też arystokraci wśród nas... :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 13 Listopada 2008 Ja czekam na chwilę, kiedy jakiś nasz pasjonat rozpocznie budowę domu od budowy wędzarni. Obym sie nie mylił, ale pewnie jeszcze tej chwili doczekam. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 13 Listopada 2008 jakiś nasz pasjonat rozpocznie budowę domu od budowy wędzarni.Kilka minut temu wysłałam na PW liścik do Gabi, w którym napisałam, że nasz syn rozpocznie budowę domu od wędzarni i pieca chlebowego. :lol: Tak, że chwila ta się zbliża i z pewnością jej doczekasz :lol: Chodząc na spacery obserwowałam przez ostatnie cztery lata pewną działkę w miejscowosci Z. pod Krakowem. Otóż właściciel zaczął od wybudowania pięknej wędzarni, stopniowo obsadzał ogród a w tym roku wystartował z domem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 13 Listopada 2008 zaczął od wybudowania pięknej wędzarni, stopniowo obsadzał ogród a w tym roku wystartował z domem. Bo to jest prawidłowa kolejność Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 13 Listopada 2008 Ja czekam na chwilę, kiedy jakiś nasz pasjonat rozpocznie budowę domu od budowy wędzarni. Obym sie nie mylił, ale pewnie jeszcze tej chwili doczekam. :grin:no to prawie ze sie doczekales, ja budowalem w tym roku jednoczesnie dom, i uzadzalem sobie swoja prywatna amatorska masarnie w garazu ktory przegrodzilem scianka z rygipsu. Jest prawie ze gotowa, brakuje jeszcze tylko regalu i stolika na kolkach pod kuter. Zdjecia podesle zaniedlugo. Pozdrawiam Yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1935-a-mo%C5%BCe-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-45676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.