Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wytłumaczy mi ktoś skąd takie różnice w strukturze mięsa i kolorze ? Dwie te same wędliny. Jedna obstawiam domowy sposób druga masowy.

Jest możliwość uzyskać w domu taki efekt jak ta masowa wędlina ?

 

 

 

 

 

 

0c8d2b4196601ba7a40752c05d16e98d.jpg

0a07b77d9d32c9d8288ace0d6c08d5d9.jpg

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19365-r%C3%B3%C5%BCnice-z-strukturze-w%C4%99dlin/
Udostępnij na innych stronach

1. Masowane mogą być obydwa wyroby.

2. Współczesne przemysłowe nadziewarki posiadają pompę próżniowa, która usuwa powietrze z farszu.

3. Kolor mięsa zależy od cech ich fizjologicznych mięśni czyli jak często pracują oraz rodzaju mięsa (wołowina, dziczyzna). Mięśnie pracujące kolor ciemniejszy.

Mięso ze sztuk młodych kolor jasny.   Aby było ciekawiej kolor mięśni zależy od wartości pH mięsa.

  Przy odrobinie chęci oraz doświadczeniu  można wykonać w warunkach domowych kiełbasę jak z drugiego zdjęcia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19365-r%C3%B3%C5%BCnice-z-strukturze-w%C4%99dlin/#findComment-790097
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem co mógłbym już zrobić żeby uzyskać taki efekt. Można liczyć na jakieś podpowiedzi ?

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19365-r%C3%B3%C5%BCnice-z-strukturze-w%C4%99dlin/#findComment-790098
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze pytanie. Po co ?

Jeżeli komercyjne to jak Ci napisała eAnna reasumując trzeba zainwestować. Jak dla siebie czy to ma takie znaczenie. ?

.

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19365-r%C3%B3%C5%BCnice-z-strukturze-w%C4%99dlin/#findComment-790105
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie nie ma. Ale niektórzy jedzą oczami z moich bliskich. Nie mam na to wpływu. Nie jedna walkę już o to stoczyłem ze produkt w smaku jest taki sam. Na nic było moje gadanie

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19365-r%C3%B3%C5%BCnice-z-strukturze-w%C4%99dlin/#findComment-790112
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie nie ma. Ale niektórzy jedzą oczami z moich bliskich. Nie mam na to wpływu. Nie jedna walkę już o to stoczyłem ze produkt w smaku jest taki sam. Na nic było moje gadanie

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A no jeśli przekonujesz że Twoje wyroby są takie same jak w sklepie to nie dziwota że nie chcą jeść Mają rację One muszą być lepsze!!!

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bossky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19365-r%C3%B3%C5%BCnice-z-strukturze-w%C4%99dlin/#findComment-790117
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jest możliwość uzyskać w domu taki efekt jak ta masowa wędlina ?

 

Przy odrobinie chęci oraz doświadczeniu  można wykonać w warunkach domowych kiełbasę jak z drugiego zdjęcia.
 

Widzę trzy rzeczy, na których powinieneś sie skupić:

  1. Pstrokaty kolor na przekroju
  2. Dziurki
  3. Wyrobienie farszu

O tym wszystkim napisał kol. @Bagno,nasz gł. technolog.

WYbierz na kielbasę te same, jasne mięśnie, czyli np. z szynki mięśnie półbłoniaste.

Zmielony farsz możesz odpowietrzać porcjami w pakowarce komorowej i po tym zabiegu ubij farsz w nadziewarce.

Składniki kiełbasy powinny być wczześniej starannie uplastycznione, najlepiej w mieszarce.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19365-r%C3%B3%C5%BCnice-z-strukturze-w%C4%99dlin/#findComment-790137
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.