wędkarz Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Października 2022 Witam wszystkich!Opiszę w jaki sposób robie kiełbase z dzikachude 0,6 kg. zmielone na szarpaku1,3 kg łopatka z dzika + 1,0 kg karkówka z ktorej uzyskalem trochę chudego zmelone na sitku 8Podgardle wieprzowe 0,35 kg. zmielone na sitku 6Golonka wieprzowa 0,4 kg zbledowana z lodem 3% do masy.Podgardle mielone zamrożone tak jak i golonka.Do chudego dodałem łopatkę i troche przerobilen i pózniej b zimne podgardle przerobilem i na końcu golonkę b zimne.Wędziłem w temp 50st. I parzyłem w temp.75 st. 20 minut. Niestety w kiełbasie wedzielil sie tłuszcz oraz powstała galaretka. Co źle zrobiłem?Bardzo proszę o pomoc.Pozdrawiam wszystkich zadymiarzy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19379-kie%C5%82basa-z-dzika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roman1957 Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Października 2022 po co mroziles podgarle i golonke Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19379-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-792049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Października 2022 (edytowane) Zawsze ten sam problem - najpierw nowy forumowicz zamiast przestudiować temat "Dzik" (dział "Dziczyzna") coś robi, a potem pyta, co źle zrobił. A tego, co źle zrobił jest sporo. Niestety, tak jak i ja (i wszyscy tu inni), ty też NAJPIERW poczytaj, a dopiero potem RÓB Gdy przekopiesz te dziesiątki stron, to wiele się dowiesz i będziesz wtedy pytał tylko o drobne szczegóły a nie o wszystko. A "zadymiarze" to występują na niektórych meczach, a na Forum mamy tylko samych "zadymiaczy".Pozdrawiam i proponuję się nie denerwować i nie obrażać na życzliwe uwagi, bo wszyscy kiedyś byliśmy początkujący Edytowane 15 Października 2022 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19379-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-792050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wędkarz Opublikowano 16 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Października 2022 Po co ten sarkazm? Przeczytalem na ten temat wiecej stron niz myslisz. Wszedzie to samo ale nie tyczy sie mojej sytuacji pinieważ uwazam, że dotrzymalem temp.przygotowania mięsa, wędzenia oraz parzenia a reszte wziąłem z przepisów. Jeśli nic więcej nie możesz mi pomóc to dziękuję za dobre rady.[Dodano: 16 paź 2022 - 10:30]Kiełbasa z dzika[Dodano: 16 paź 2022 - 10:33]Kiełbasa z dzika Podgardle i golonke meozilem w celu utrzymania reżimu temperaturowego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19379-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-792088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 16 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Października 2022 Po co obrażanie się na starcie? Przecież prosiłem. Mnie też tutaj przyzwyczajono do precyzji w podawaniu swoich przepisów i odtąd staram się je pisać jak najdokładniej. W swoim "przepisie" nie podałeś:1. jakie były klasy użytego mięsa?2. z jakiego zwierzęcia była ta karkówka?3. co to znaczy "dodałem łopatkę i troche przerobilen i pózniej b zimne podgardle przerobilem"?4. co to znaczy "Podgardle i golonke meozilem" ?I tak dalej, i tak dalejPierwsze co zauważyłem, to użyłeś najwidoczniej zbyt tłustego mięsa dzika i stąd te podcieki w kiełbasie (tłuszcz dzika nie nadaje się do kiełbas!).Drugie - nauczony już własnymi doświadczeniami używam jako dodatek boczek wieprzowy (kl. IIb), który mieli się na grubszych sitkach,niż ty to zrobiłeś.Twój temat powinien być omawiany w podrozdziale "Dzik", a nie tutaj.A wszystko to tylko na początek. Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19379-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-792112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wędkarz Opublikowano 16 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Października 2022 Przykro mi, ze nie rozumiesz co to znaczy przerobilem nawet ja bym sie domyslil, że chodzi o wyrobienie.Skoro napisalem, że łopatka to bez kwalifikacji + karkówka to tez z dzika bo gdyby bylo inaczej to tak jak przy podgardlu i golonce napisalbym, że wieprzowe.Podgardle i golonkę mrozilem. Przepraszam za literówkę. Co to znaczy na grubszych sitkach?Też nie dokładne wyjaśnienie,Przeczytałem w instrukcji, że tu mozna zadawac wszystkie pytania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19379-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-792128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 16 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Października 2022 (edytowane) Mnie też przykro, że nadal się zacietrzewiasz zamiast posłuchać dobrych rad.A taką główną dobrą radą jest, abyś nie szedł na "skróty" i jednak uzbroił się w cierpliwość oraz poczytał dokładniej tutejszą bogatą literaturę na ten temat.Na pierwszy "ogień" proponuję:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/ Edytowane 16 Października 2022 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19379-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-792131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Października 2022 Pokaż proszę zdjęcia 1 foto=1000 słów Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19379-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-792146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Października 2022 (edytowane) Ile % tłuszczu przewidziałeś w kiełbasie?Jaka część z tego tłuszczu pochodziła z dzika?Jeżeli był to tłuszcz wp a Twoje termometry nie kłamia, nie powinno być podcieku.Tłuszcz dziczy, szczególnie dzików buszującycg w kukurydzy - jest bardzo miękki, jak oliwa. Może zacząć płynąć już w temp. 35 st.C.Nic nie piszesz o dodatku wody.Galaretka z podcieku białkowego samego mięsa nie może powstac w czasie 20 min i w temp. 75 st.C.Coś się tutaj nie zgadza. Edytowane 16 Października 2022 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19379-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-792183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Października 2022 Do chudego dodałem łopatkę i troche przerobilen i pózniej b zimne podgardle przerobilem i na końcu golonkę b zimne. Wędziłem w temp 50st. I parzyłem w temp.75 st. 20 minut. Niestety w kiełbasie wedzielil sie tłuszcz oraz powstała galaretka. Problemem początkujących osób zajmujących się domowym przetwórstwem mięsa jest brak umiejętności oceny kleistości mięsa. Dlatego powstają pytania- "co źle zrobiłem". Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19379-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-792186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wędkarz Opublikowano 16 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Października 2022 Tłuszcz dziczy, szczególnie dzików buszującycg w kukurydzy - jest bardzo miękki, jak oliwa. Może zacząć płynąć już w temp. 35 st. EAnnoDziękuję Ci za to wyjasnienie. Faktycznie łopatka z dzika była tłusta. To mi juz wszystko wyjasnia. W przyszłości nie bede uzywal tego tluszczu.Bardzo rzeczowe wyjasnienie i właśnie takiego wyjaśnienia potrzebowałem. Wody wziąłem 3% masy mięsa i zamrozilem dodając do blendowanej golonki.Proszę napisz czy to dobrze . A tak na marginesie domownicy chwalą, że jest bardzo smaczna, ale mnie właśnie przeszkadzają te podcieki a im nie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19379-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-792217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wędkarz Opublikowano 17 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Października 2022 Nie zacietrzewiam się, źle mnie odbierasz jeśli myślisz inaczej... no cóż.Nie dysponowalem całym dzikiem tylko takim mięsemk jakie ktoś raczył mi ofiarować i chodziło mi o zlikwidowaniu problemu z takim właśnie rodzjem mięsa.Na moje pytanie konkretnie odpowiedziała mi EAnna za co jestem bardzo wdzięczny. Bo wskazanie mi adresu do przepisu w niczym mi nie mogło pomóc ponieważ te przepisy przeczytalem kilkakrotnie i nie odnosiły się do rodzaju mięsa jakie miałem. W przyszlosci z dowolnie wybranego miesa pozbywajac die zbednych kawałków bede mogl uzyskac lepsza lub trochę gorszą strupturę kiełbasy bez wytopienia się tłuszczu bo smak był bardzo dobry Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19379-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-792251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 17 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Października 2022 (edytowane) Odpowiedz dostałeś już na początku. Pierwsze co zauważyłem, to użyłeś najwidoczniej zbyt tłustego mięsa dzika i stąd te podcieki w kiełbasie (tłuszcz dzika nie nadaje się do kiełbas!). Edytowane 17 Października 2022 przez Azizi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19379-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-792255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roman1957 Opublikowano 18 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Października 2022 bylo jeszcze raz do wedzarki na drugi dzien w wysokiej temp Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19379-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-792471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wędkarz Opublikowano 18 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Października 2022 Dziękuję za podpowiedz. W razie czego to napewno skorzystam z Twojej rady.Dziękuję!bylo jeszcze raz do wedzarki na drugi dzien w wysokiej temp Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19379-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-792518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wędkarz Opublikowano 18 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Października 2022 bylo jeszcze raz do wedzarki na drugi dzien w wysokiej temp Proszę podpowiedz jeszcze jaka powinna byc ta temp. i ile czasu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19379-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-792562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roman1957 Opublikowano 19 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Października 2022 pare minut oko widzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19379-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-792589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wędkarz Opublikowano 20 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Października 2022 Dziękuję !! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19379-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-792835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.