Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, jakiś czas temu kupiłem wędzarnię z paleniskiem bezpośrednim. Jest ze stali nierdzewnej i ogrzewana. Zastanawiam się nad dokupieniem grzałki z regulatorem temperatury i dymbox. Czy takie rozwiązanie ma sens? Tradycyjne wędzenie na drewnie (robię szczapki) jak w trakcie wędzenie lekko podgrzeje to temperatura mocno skacze, stąd poszukiwane modyfikacje.

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

[Dodano: 06 lis 2022 - 08:41]

Izolowana oczywiście a nie ogrzewana

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19398-modyfikacja-w%C4%99dzarni/
Udostępnij na innych stronach

Kup sobie za parę groszy na Alledrogo klej termiczny, oraz izolacyjną płytę korkową. Oklej wędzarnię i  przestań palić szczapkami. Szczapkami pali się w piecu lub kuchni, Ty masz wędzić, więc tylko brykiet do grilla, i na to trociny lub zrębki. Zanim kupisz "Dymbox-a", przeczytaj najpierw wszystko co na jego temat zostało na Forum napisane przez tych którzy mają "szczęście" go posiadać  :facepalm: .

Zrób to o czym piszę, a bez specjalnych zabiegów poczujesz różnicę komfortu obsługi i frajdy z wędzenia :D:thumbsup:.  

https://allegro.pl/oferta/klej-termiczny-1200c-odporny-na-spaliny-technicqll-12667890338

https://allegro.pl/oferta/korek-izolacyjny-plyty-korkowe-korek-techniczny5mm-6995082232

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19398-modyfikacja-w%C4%99dzarni/#findComment-795691
Udostępnij na innych stronach

No właśnie czytałem o problemach z nim, ale też brałem pod uwagę inny dymogenerator. Bardziej problemem właśnie widzę temperaturę. A kombinacja grzałki elektrycznej ze zrębkami, po części jak to jest w wędzarni balkonowej ma sens? Brykiet martwię się, że też może dać sporą temperaturę, z którą będzie trudno zejść, czy się mylę?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19398-modyfikacja-w%C4%99dzarni/#findComment-795694
Udostępnij na innych stronach

Brykiet martwię się, że też może dać sporą temperaturę, z którą będzie trudno zejść, czy się mylę?

10 brykietów wyższa temperatura, 4 brykiety niższa. Brykiet zawsze rozpalam na grillu, wtedy jest kontrola.  ;)  Od paru lat tak wędzę:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10587-mój-sprzęt-do-wyrobów/?p=403622

 

Oczywiście jak są możliwości, to trzeba sobie ułatwiać robotę, ale nauczyć się trzeba każdej wędzarni.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19398-modyfikacja-w%C4%99dzarni/#findComment-795697
Udostępnij na innych stronach

Brykiet martwię się, że też może dać sporą temperaturę, z którą będzie trudno zejść, czy się mylę?

Tak mylisz się, Paweljack ma trzy takie wędzarnie,  wędzi w nich od lat, a popatrz tylko na jego wspaniałe wyroby  :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19398-modyfikacja-w%C4%99dzarni/#findComment-795699
Udostępnij na innych stronach

super, to spróbuję następnym razem tej metody. Rozumiem, że to najzwyczajniejszy brykiet grillowy tak?

 

A wracając do pytania pierwotnego, użycie generatora dymu (przewiercenie ściany wędzarni), niekoniecznie dymbox + grzałka z regulacją temp. miałaby sens w tej konstrukcji?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19398-modyfikacja-w%C4%99dzarni/#findComment-795700
Udostępnij na innych stronach

Przeczytaj temat, https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18111-moja-beczka-elektryczna/page-14 i zrób sobie ew sam taki DG który naprawdę wędzi, i nie sprawia zbędnego kłopotu, ale jeżeli nie czujesz się na siłach, to skontaktuj się z Mikim i zamów sobie u niego, takie jest moje zdanie, a decyzja należy do Ciebie . W każdym razie idź raczej w tym kierunku jeżeli nie chcesz się stresować że ci się DG zawiesza, gaśnie, i tym podobne "rozrywki" , bo konstrukcja jaką rozwinął i ulepszył Miki jest sprzętem który autentycznie dobrze wędzi :D.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19398-modyfikacja-w%C4%99dzarni/#findComment-795704
Udostępnij na innych stronach

 

 

Rozumiem, że to najzwyczajniejszy brykiet grillowy tak?

Tak. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19398-modyfikacja-w%C4%99dzarni/#findComment-795706
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj pierwszy raz na "sucho" bez wsadu. Na razie po 1 godzinie jestem zadowolony z tej techniki. Dość proste działanie dodawania lub odejmowania brykietów :) Dzieki za podpowiedzi!78434813d8a8c30ac7c559b0753e1e69.jpg Edytowane przez lakiluk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19398-modyfikacja-w%C4%99dzarni/#findComment-796952
Udostępnij na innych stronach

To przeleciały 3h. Gdzieś po 2h musiałem dorobić na grillu brykietów (może jest inny sposób?). Zauważyłem, że po nasypaniu zrębek spada temperstura. Jak działacie z tym? Kilka brykietów tylko do zrębek a kilka obok do temperatury?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19398-modyfikacja-w%C4%99dzarni/#findComment-796985
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś po 2h musiałem dorobić na grillu brykietów

Mam na grillu brykiet cały czas, często wędzę na trzy wędzarki,  więc rozpalanie na nowo mijałoby się z celem. Jak dużo zrębków nasypiesz to oczywiście spada temperatura, bo brykiet przygasa. No niestety, z tym jest zabawa. Trzeba mniej a częściej.

[Dodano: 13 lis 2022 - 17:32]

A jak podpiekam na końcu "towar", to potrzeba całkiem sporo, że osiągnąć 90 lub 110 stopni, więc lepiej podtrzymywać ogień. (brykiet)

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19398-modyfikacja-w%C4%99dzarni/#findComment-796986
Udostępnij na innych stronach

No właśnie też miałem plan żeby następnym razem więcej rozpalić. Niemniej, technika ciekawa, znacznie lepsza niż drewno, wieksza kontrola temperatury i nie ma znaczący skoków i później problemów z zejściem temp. do właściwych wartości.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19398-modyfikacja-w%C4%99dzarni/#findComment-797009
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.