Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze zaczyna się niewinnie a kończy "ciekawie" :D

Koledzy z tymi pierogami to jest tak jak z bigosem. Ilu ludzi tyle przepisów ;) 

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/3/#findComment-801945
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 77
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Koledzy z tymi pierogami to jest tak jak z bigosem. Ilu ludzi tyle przepisów ;)

 

Jest dokładnie jak ćwierkasz Wróbelku, "przepisów" i nic poza tym, bo tu o nic innego nie chodzi a o te "przepisy" właśnie, czy receptury  jak kto woli  :hmm: , a nie o opowiastkę "Na które oko chłop w szpitalu umarł" prawe czy lewe, niby proste, a jednak  :D ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/3/#findComment-801971
Udostępnij na innych stronach

No nie ale woda jest.Północ Polski


[Dodano: 08 gru 2022 - 21:59]

Kaszanka z krwią z gęsi

post-112891-0-15658000-1670533059_thumb.jpg


[Dodano: 08 gru 2022 - 22:01]

post-112891-0-91566600-1670533222_thumb.jpg


[Dodano: 08 gru 2022 - 22:02]

post-112891-0-90008600-1670533349_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/3/#findComment-802127
Udostępnij na innych stronach

Czarne złoto wygląda apetycznie :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/3/#findComment-802136
Udostępnij na innych stronach

 

 

No to pewnie okolice Bydgoszczy..

No co Ty gadasz, - Tatry, okolice morskiego oka :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/3/#findComment-802156
Udostępnij na innych stronach

 

Koledzy z tymi pierogami to jest tak jak z bigosem. Ilu ludzi tyle przepisów ;)

 

Jest dokładnie jak ćwierkasz Wróbelku, "przepisów" i nic poza tym, bo tu o nic innego nie chodzi a o te "przepisy" właśnie, czy receptury  jak kto woli  :hmm: , a nie o opowiastkę "Na które oko chłop w szpitalu umarł" prawe czy lewe, niby proste, a jednak  :D ?

 

 

 

 

post-49725-0-25537800-1670564103_thumb.png

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/3/#findComment-802165
Udostępnij na innych stronach

Mały, wieczorny PRL-ek....no przynajmniej mi się tak kojarzy.

 

PIEGUS- ciasto z makiem

 


[Dodano: 16 gru 2022 - 22:21]

Wygląda na to że moje wszystkie zdjęcia będą w poziomie ;)

post-112891-0-25760600-1671225560_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/3/#findComment-803694
Udostępnij na innych stronach

Standard, sól i pieprz.

Nikt by się chyba nie odważył inaczej bo to jednak u nas szukanie smaku jak z przed lat (np.jak u babci) ;)

Edytowane przez Martyńka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/3/#findComment-803793
Udostępnij na innych stronach

pysznie wygląda, lubię taką ucztę. Zwłaszcza jak jest tylko sól,pieprz, cebula i czosnek.

bez czosnku :)

Edytowane przez Martyńka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/3/#findComment-803865
Udostępnij na innych stronach

Hej Martyńka, bardzo zachęcająco i apetycznie wygląda ta Twoja "Świeżynka" vel "Świeżonka", bo różnie to danie nazywają, i różni się ono również nieco swą recepturą, często w zależności od regionu. Czy mogla byś podać nam przepis na wykonanie tego przysmaku w Twoim wykonaniu :D ? Pozdrawiam Jarek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/3/#findComment-803876
Udostępnij na innych stronach

 

 

PIEGUS- ciasto z makiem

Poproszę o przepis.

Ciasto mojego dzieciństwa.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/3/#findComment-803885
Udostępnij na innych stronach

Świeżynka, uwielbiam, u mnie w domu też tak się mówiło (w niektórych regionach Polski mówi się świeżonka).  :rolleyes: . Jako dziecko byłem bardzo wybredny i zawsze usuwałem tłuszcz, nawet z żywieckiej  :facepalm: , dzięki temu daniu polubiłem tłuszczyk. 

Ciasto z makiem bardzo ciekawe. 

Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/3/#findComment-803927
Udostępnij na innych stronach

PIEGUS

-mąka pszenna 400 g

-masło 250 g

-mleko 250 ml

-suchy mak 1 szklanka

-cukier 330 g

-4 jajka

-proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Mleko zagotować z masłem i ostudzić.

Żółtaka utrzeć z cukrem, połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.

Ubijając wlać mleko z masłem, wsypać mak.

Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dolać odrobinę mleka.

Masę przelać do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tatrą (ja wyłożyłam papierem)

Piec ok.45 minut w 180 C.

Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

UWAGA Foremka 30x10 zdecydowanie za mała.Niestety nie miałam większej a rośnie ładnie.

 

 

Przepis na "Smaker"

 


[Dodano: 18 gru 2022 - 14:00]

Świeżynka/świeżonka :)

 

-1kg wątróbki wieprzowej

-0,5 kg podgardla wieprzowego

-0,5 kg boczku

-6 cebul

-sól

-pieprz

-mąka do obtoczenia wątróbki

-pół szklanki wody

 

Usmażyć podgardle i boczek-posolić

Zdjąć z patelni powyższe i na tym tłuszczyku zeszklić cebulę.

Cebul wyciągnąć z patelni i podsmażyć wątróbkę obtoczoną mąką (chwilę aby się zamknęła).-nie solę wątróbki

Wszystko do jednego gara (ja do tej samej patelni po wszystkich smażeniach bo smaczek jest)

Pomieszać,posolić,popieprzyć,dodać pół szklanki wody.Dusić dwie -trzy minuty.Miesznąć dwa razy i tyle.

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/3/#findComment-803931
Udostępnij na innych stronach

Dzięki bardzo, właśnie o wątróbkę mi chodziło, bo większość przepisów jest bez, a ja wątróbkę bardzo lubię :D:thumbsup:. Zrobię tylko z boczkiem i kawałkami od szynki, bo podgardla brak :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/3/#findComment-803940
Udostępnij na innych stronach

W moich stronach świeżynka składała się z tego co "podleciało" pod rękę, i co zbywało przy świniobiciu, z dodatków to cebula, sól i pieprz... i oczywiście "kropelki" na lepsze trawienie ;):D

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/3/#findComment-803962
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.